Analyse
De maand in beeld 11 jaar geleden - woensdag 15 november 2006

Aandelen spurten naar records.

Oktober was weerom een uitstekende maand voor de aandelenfondsen. Vooral de meer risicovolle regio’s konden de zinnen van de beleggers prikkelen. Voor de obligatiefondsen was het vis noch vlees.

WERELDWIJDE BEURSINDEX SINDS 1990 (in EUR)

Het is al een tijdje prettig vertoeven op de aandelenbeurzen. In eurotermen ligt het vorige beursrecord (september 2000) in het vizier. In dollartermen scheren we nu al de hoogste toppen ooit!

De beurzen in oktober 2006

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

0.6%

23.4%

Athene (ATHEX 20)

5.9%

23.6%

Brussel (BEL 20)

1.8%

27.0%

Frankfurt (DAX 30)

4.4%

24.2%

Hongkong (H. SENG)

3.8%

19.1%

Lissabon (PSI 20)

2.0%

34.2%

Londen (FTSE 100)

4.2%

16.5%

Madrid (IBEX 35)

6.3%

31.1%

Milaan (MIB 30)

3.1%

20.8%

Nasdaq Composite

4.0%

4.8%

New York (S&P 500)

2.4%

7.1%

Parijs  (CAC 40)

1.9%

20.6%

Stockholm (OMX 30)

5.2%

27.3%

Sydney (ASX)

7.8%

17.9%

Tokyo (Nikkei 225)

1.7%

12.4%

Toronto (S&P/TSX)

3.7%

17.5%

Zurich (SMI)

1.8%

18.6%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind oktober 2006.

In oktober stond er opnieuw geen maat op het beursgeweld. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de beursklim die ingezet werd in juni resulteerde in beursrecords (in lokale munten) aan beide zijden van de Oceaan. Ook in Azië tierde het beleggers-enthousiasme welig met bijvoorbeeld een historische bestprestatie voor de beurs van Hongkong. Wereldwijd sponnen de beurzen garen bij de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de basisrente zal laten dalen in de eerste helft van 2007, de sterker dan verwachte bedrijfswinsten in het derde kwartaal en de overvloed aan fusies en overnames in zowat alle sectoren. Voorbeelden van recente afgesloten miljardendeals zijn de overname van Conwood door Reynolds American (consumptiegoederen), Falconbridge dat opgaat in Xstrata (mijnbouw), Chiron dat in handen komt van Novartis (farma) en Aviall dat gekocht werd door Boeing (luchtvaart).
De winnaars van de afgelopen maand waren te vinden in de fondsen die beleggen in de groeiregio’s. Zowel Latijns-Amerikaanse als Oost-Europese aandelenfondsen gingen meer dan 6 % hoger. In Latijns-Amerika gooide de belangrijke Braziliaanse beurs hoge ogen (+ 7,7 % na omzetting in euro) nadat er goede economische cijfers werden bekendgemaakt. Dichter bij huis was het de beurs van Istanboel (+ 12,5 %) die de show stal. De Turkse beurs rallyde na enkele positieve uitspraken van de Turkse minister van economie over het lokale bedrijfsklimaat. Geen enkele fondsen uit de tabellen deden het dan ook beter dan de Turkse. De lauwerkrans was voor Fortis L Equity Turkey (+ 15,2 %). Koop echter niet wegens te risicovol.
We zouden het nog vergeten maar enkele aandelenfondsen boekten ook verlies in oktober. Zo gingen enkele Japanse aandelenfondsen en fondsen uit de farmasector lager. ING (L) Invest Japan (*) verloor 4,2 % en was daarmee het kneusje van de maand.

ING (L) INVEST JAPAN (vet) EN JAPANSE BEURSINDEX (basis 100)

Hoewel de Japanse exportbedrijven profiteren van de zwakke yen bezorgen zwakke economische cijfers de beurs oprispingen. Een gespecialiseerd fonds volgt ook die tendens. De beurs van Tokyo blijft te duur om in te beleggen. Niet kopen.

GROOT EN KLEIN
Vorige maand zagen we opnieuw een tendens van de afgelopen jaren de kop opsteken. Fondsen die beleggen in kleinere aandelen (‘small caps’) deden het beter dan de meer klassieke fondsen die enkel oog hebben voor de groten der aarde (‘big caps’ of ‘blue chips’). Zo vielen bijvoorbeeld de prestaties op van Top Profit Small Caps (Fortis AG, wereldwijd, *****, + 4,8 %) Dexia Equities B EMU Small Cap (eurozone, ****, + 6 %), AXA Rosenberg Pan-European Small Caps (Europa, *****, + 5 %) en Fortis L Equity Small Caps USA (V.S., ***, + 5 %).
Door de relatief goede prestaties van small caps tegenover big caps vinden wij vandaag de dag de kleine aandelen niet meer ondergewaardeerd ten opzichte van de grote aandelen. Meerprestaties op lange termijn verwachten we dan ook niet meer. Bezit u nog smallcapfondsen, dan mag u ze behouden. Bijkopen kadert enkel in de optiek om een extra spreiding binnen de portefeuille te bekomen.

BELGIË MIDDELMAAT
In oktober boekten de fondsen in Belgische aandelen een gemiddelde winst van ongeveer 2 %. De goede prestatie van Argenta Fund Belgische Aandelen (**, + 2,7 %) is niet te danken aan de portefeuille zelf, wel aan de slechts wekelijkse berekening van de inventariswaarde. Voor de rest probeert dat fonds de Bel 20 zo goed mogelijk te schaduwen. Zowel Dewaay Belgian Shares (Puilaetco Dewaay, ***, + 1,4 %) als Puilaetco Belgium (***, + 1,3 %) deden het minder goed dan gemiddeld. De reden dient gezocht te worden bij de wanprestatie van het Leuvense technologiebedrijf Option. Het aandeel ging zowat 30 % lager na de bekendmaking van nieuwe concurrentie op de markt van draadloze datacommunicatie. Beide fondsen beleggen zwaar in het aandeel. De beheerders lieten ons weten dat de fondsen op dezelfde manier beheerd worden in afwachting van hun fusie begin volgend jaar. We komen hierop later nog terug.
Op dit moment mag u nog steeds een fonds in Belgische aandelen kopen. De beurs van Brussel is correct gewaardeerd maar we zien nog potentieel in de defensieve beurs. Daarnaast bestaan er enkele uitstekende fondsen. Vermijdt daarbij de fondsen die uitsluitend in Vlaamse aandelen beleggen van Argenta, KBC en ABN AMRO. Wij geloven meer in het potentieel van de totale Belgische markt. Onze voorkeur gaat daarbij naar Osiris Equities Belgium Active (*****, + 1,2 %). Enkele lezers vermelden ons echter dat het de laatste tijd moeilijk is om dat fonds van Bank Degroof te kopen. Normaal gezien zal uw bankkantoor dat fonds verkopen indien u aandringt. Lukt dat niet, dan is het alternatief PAM Equities Belgium (Petercam, ****, + 2,2 %). In dat geval komt ook het verzekeringsfonds WFS Belgian Assets (****, + 2,2 %) van Winterthur in aanmerking voor een aankoop. Dat tak 23-product is namelijk hetzelfde fonds als dat van Petercam, maar in een verzekeringsjasje. Opgelet: belangrijk zijn hier de instapkosten. Betaal onder geen beding de maximale 4 %. 2 % is de limiet.

ONTGOOCHELENDE FARMA SCHEPT KOOPKANSEN
Op sectorvlak vielen vooral de prestaties van de wereldwijde farmasector door de mand. Gemiddeld gingen de fondsen slechts 0,5 % hoger. Ontgoochelend. De reden werd door KBC goed verwoord. In feite kan de zwakke prestatie gezien worden als de naweeën van de schokgolf die warenhuisketen Wal-Mart veroorzaakte. De monsterketen kondigde aan om de verkoopprijs van een paar honderd medische producten te verlagen tot vier dollar, wat neerkomt op een halvering van de prijs voor een aantal producten. Dat dit slecht is voor de winstmarges van de spelers uit de sector spreekt vanzelf. De koersen van heel wat aandelen uit de sector gingen dan ook lager. Te laag bleek echter snel. Toen het ernaar uitzag dat Wal Mart vooral oudere en generische geneesmiddelen viseerde, bleek de initiële schokgolf naderhand een storm in een glas water. Sommige generische fabrikanten en distributeurs van geneesmiddelen hebben er last van maar de meeste bedrijven waaronder de grote farmawaarden moeten weinig vrezen.
Wij zien de huidige amorfe situatie dan ook eerder als een koopgelegenheid. Gelet op het internationale karakter van de bedrijven die we in de portefeuilles terugvinden, speelt het land van vestiging voor ons geen rol. Onze voorkeur gaat uit naar Janus World Funds Global Life Sciences A (wereldwijde portefeuille, ***, + 0,3 %) en Fortis L Equity Pharma Europe (***,  0,3 %).

WERELDWIJDE FARMASECTOR (vet) EN AANDELENINDEX (basis 100)

Farma deed het de laatste jaren minder goed dan verwacht, vooral in de Verenigde Staten. Volgens ons is het ergste achter de rug en zal de sector terug kunnen aanknopen met de groei van weleer.

De sectoren in oktober 2006

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

3.9%

34.1%

Farma

-0.2%

12.0%

Telecom

9.2%

11.4%

Technologie

2.6%

11.2%

Consumptie

1.8%

22.2%

Distributie

3.3%

38.3%

Nutssector

3.2%

39.9%

Wereldwijd

Financieel

3.1%

21.1%

Farma

0.4%

10.1%

Telecom

6.4%

17.9%

Technologie

2.4%

10.5%

Consumptie

2.1%

12.9%

Distributie

2.8%

8.3%

Nutssector

3.3%

24.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind oktober 2006.

EEN KALME MAAND
Het was een kalme maand oktober voor de obligatiefondsen in euro. Door de bank genomen bleven ze ter plaatse trappelen of gingen ze slechts zeer beperkt hoger. We doen ook dezelfde vaststelling als we kijken naar de evolutie van de fondsen over de voorbije twaalf maanden.
De bedrijfsobligatiefondsen (‘corporates’) gingen gemiddeld slechts 0,4 % omhoog. Oorzaak? De stijging vorige winter van de obligatierentes op middellange en lange termijn. Welnu: als de obligatierentes stijgen, heeft de koers van de bestaande obligaties en de fondsen die ze in portefeuille hebben daarvan te lijden.
Op dit moment lijken de obligatierentes echter niet meer hoger te gaan. De beleggers zijn immers ervan overtuigd dat de Europese Centrale Bank (ECB) door middel van opeenvolgende verhogingen van haar leidende rentevoeten erin zal slagen om de inflatie onder controle te houden. Aangezien het risico van een hoge inflatie, en dus van een aanzienlijke depreciatie van het kapitaal, nu van de baan is, stellen de beleggers zich tevreden met minder hoge rendementen, wat verklaart waarom de obligatierentes op dergelijke lage niveaus blijven. Het rendement van de Belgische staatslening op tien jaar is bijvoorbeeld niet hoger dan 3,85 %. Volgens ons zullen de obligatierentes wellicht nog iets stijgen. Het ziet namelijk ernaar uit dat de kortetermijnrentes omhoog zullen gaan onder impuls van de ECB, wat ook de obligatierentes zal doen stijgen. De huidige obligatierentes houden overigens onvoldoende rekening met de goede gezondheid van de Europese economie.
Wanneer de stijging van de obligatierentes zich zal voordoen, zal ze wellicht slechts een beperkte impact hebben op de obligatiefondsen in euro, die nog altijd een plaatsje verdienen in uw portefeuille omdat ze stabiliteit bieden in geval van malaise op de beursmarkten.
Opteer bij voorkeur voor een corporate-obligatiefonds, dat een iets hoger extra rendement oplevert dan de klassieke staatsobligaties in euro.

BASISRENTE (vet) EN LANGETERMIJNRENTE EUROZONE

De langetermijnrentes zullen vermoedelijk licht toenemen in verhouding tot de mate waarin de kortetermijnrentes, bestuurd door de ECB, zullen stijgen.

DOLLARZONE
· Wat de dollarmunten betreft, merken we de goede prestatie van de Australische dollar op, die vorige maand opnieuw een plaatsje wist te veroveren in onze portefeuilles. De kangoeroemunt is ten opzichte van de euro met 2,9 % in waarde gestegen, waardoor de fondsen die erin beleggen het privilege kregen om in het obligatiegedeelte van onze tabellen op de hoogste trede van het erepodium te gaan staan. ING (L) Renta Fund AUD (***) ging 2,4 % hoger, terwijl KBC Renta AUD-Renta (KBC, ***) klom met 2,8 %.
De goede houding van de Australische munt kan worden verklaard door het feit dat de Australische rentetarieven veel hoger zijn dan bij ons. Zo zijn de leidende rentevoeten (= kortetermijnrentes) in Australië bijvoorbeeld gestegen van 6 tot 6,25 %, terwijl ze in de eurozone slechts 3,25 % bedragen. En het ziet ernaar uit dat de Australische rentetarieven nog zullen stijgen zolang de groei van de consumentenprijzen een dreiging vormt. U moet immers weten dat de inflatie in september nog de drempel van de 4 % benaderde in een context van aanhoudende economische groei en een lage werkloosheidsgraad, wat kan leiden tot een scherpe stijging van de lonen.
In het kader van een defensieve portefeuille (defensief risicoprofiel) mag u dus een deel van uw vermogen beleggen in obligatiefondsen in Australische dollar, die naar verwachting een behoorlijk extra rendement zullen opleveren terwijl de munt wellicht nog zal appreciëren. Meer uitleg vindt u in onze aankooptip.

EVOLUTIE VAN KBC RENTA AUD-RENTA (na omzetting in euro)

Het KBC-fonds profiteert van zowel genereuze coupons aangeboden door de obligaties in Australische dollar als van de appreciatie van de kangoeroemunt, die iets ondergewaardeerd is ten opzichte van de euro.

· De Nieuw-Zeelandse dollar deed het eveneens niet slecht met een stijging van 2 % ten opzichte van de euro. KBC Renta NZD-Renta (KBC, ***), het enige fonds dat nog uitsluitend belegt in Nieuw-Zeelandse dollar, gaat logischerwijs 1,8 % hoger. De rentetarieven zijn ook aan het andere uiteinde van de wereld hoog, maar de kiwimunt is op dit moment duur. Niet kopen.
· De obligatiefondsen in Canadese dollar doen het daarentegen iets minder goed (gemiddeld - 1,1 %) onder invloed van de daling van hun munt ten opzichte van onze munt (- 1,2 %). Een daling die verklaard kan worden door de verlaging van de olieprijzen in oktober, aangezien de Canadese munt vooral gekoppeld is aan de evolutie van de grondstofprijzen in het algemeen en die van het zwarte goud in het bijzonder. Niet kopen.
· Ook de Amerikaanse dollar liet enkele veren (-0,8 %) maar de coupons die intussen gestort werden door de obligaties in portefeuille hebben de schade beperkt. De obligatiefondsen in USD gingen gemiddeld 0,4 % lager. U kunt van die daling profiteren om een positie te nemen op die markt. De obligaties in Amerikaanse dollar bieden immers een interessant extra rendement in vergelijking met obligaties in euro en vormen een goede spreiding binnen elke evenwichtige portefeuille. Onze voorkeur gaat naar de ***-fondsen Dewaay American Bonds, DL (L) Bond Dollar, ING (L) Renta Fund Dollar, MLIIF US Dollar Core Bond A en Threadneedle Dollar Bond. Deze laatste kunt u bijvoorbeeld tegen forfaitaire kosten (9,95 euro) kopen bij Keytrade Bank.

De munten in oktober 2006

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1342

0.1%

0.1%

=

=

SEK

0,1085

0.7%

3.5%

+

++

NOK

0,1198

-1.1%

-6.7%

-

=

CHF

0,6299

0.1%

-2.6%

=

++

GBP

1,4943

1.3%

1.1%

=

-

USD

0,7835

-0.8%

-6.2%

-

=

CAD

0,6993

-1.2%

-1.2%

-

=

AUD

0,6063

2.9%

-2.8%

+

=

NZD

0,5246

1.8%

-10.2%

-

--

JPY

0,6688

0.0%

-6.8%

+

++

Cijfers steeds eind oktober 2006 ; (1) bv. 1 USD = xxx euro ; (2) in %, t.o.v. de euro ; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel