Analyse
V.S. nog steeds in goeden doen 11 jaar geleden - donderdag 12 oktober 2006
Regelmatig wordt het einde van het Amerikaanse groeiverhaal aangekondigd.

Regelmatig wordt het einde van het Amerikaanse groeiverhaal aangekondigd. Toch blijft de grootste economie ter wereld tot nader order de oogappel van vele buitenlandse beleggers en investeerders. Ook wij  behouden het vertrouwen in de motor achter de wereldgroei en dat om verschillende redenen.

INTERESSANTE BELEGGING
De een zijn dood is de ander zijn brood. Toen we vorige maand in onze portefeuilles (gedeeltelijk) winst namen op de obligatiebeleggingen in Brits pond belegden we de opbrengsten integraal in Amerikaanse aandelen. Het resultaat vindt u terug op onze strategiepagina (p. 20). De keuze lag uiteindelijk voor de hand. Economisch zit het nog altijd snor in het land van Uncle Sam, de Amerikaanse dollar is verre van duur en de beurs is correct gewaardeerd. Een woordje uitleg.

ZACHTE LANDING
Na een groei van 3,9 % in 2004 en 3,2 % in 2005 ging het in het eerste kwartaal hard voor de economie (+ 5,9 %). In het tweede kwartaal viel dat cijfer terug tot 2,9 %, vooral omwille van het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Ze verhoogde stelselmatig haar leidende rentevoeten van 1 % (juni 2004) tot 5,25 % nu. Hierdoor werd een oververhitting van de economie voorkomen. De krediet- en vastgoedmarkten kwamen tot rust waardoor het gevaar op een zeepbel geweken is. Wij verwachten voor dit jaar een groei van 3,4 % en voor volgend jaar een nog steeds aardige 2,9 %. De dynamische omgeving, de investeringen in onderzoek en ontwikkeling, de demografische ontwikkeling en het bevorderlijke wettelijke en financiële kader blijven investeerders en beleggers van overal ter wereld lokken. Dat zal de groei ondersteunen. Op lange termijn verwachten we een cijfer rond de 3 %. Ter vergelijking: in de eurozone is dat 1,8 %.

BELOFTEVOLLE DOLLAR
Tegen de huidige wisselkoers is het risico gelieerd aan het groene biljet beperkt. Omdat de Amerikaanse centrale bank de leidende rentevoeten eerder neerwaarts dan opwaarts zal herzien, kan dat op korte termijn voor druk op de dollar zorgen. Maar voor de komende jaren verwachten we dat de dollar zijn onderwaardering van zowat 10 % ten opzichte van de euro zal goedmaken.

DOLLAR IN EURO

Eigen aan elke belegging buiten de eurozone is het wisselkoersrisico. De dollar heeft volgens ons het ergste achter de rug. Op middellange termijn verwachten we dat de munt haar onderwaardering tegenover de euro zal wegwerken. Dat zal uw beleggingen in dollar een duw in de rug geven.

CORRECTE BEURS
De grootste beurs ter wereld vinden we op dit moment correct gewaardeerd. De grootste sectoren zijn de financiële sector, de technologiesector en de farmasector. De grootste aandelen die we in de fondsenportefeuilles terugvinden, zijn Exxon Mobil (olie), General Electric (holding), Microsoft (technologie), Johnson & Johnson (farma) en de bankiers JPMorgen Chase, Bank of America en Citigroup.

GROOT FONDSENAANBOD
· Er bestaan letterlijk tientallen gespecialiseerde beleggingsfondsen. Onder het aanbod vinden we heel wat actief beheerde fondsen terug die zich toeleggen op een ‘speciale’ strategie. Zo zijn er fondsen die uitsluitend beleggen in kleine aandelen, aandelen met een hoog dividendrendement, bedrijven die eigen aandelen inkopen, groei- en waardeaandelen en duurzame aandelen. Die diverse stijlen en thema’s leidden uiteraard tot heel wat verschillen in rendementen. Zo klokte Fortis L Equity Small Caps USA (kleine aandelen, ***) de afgelopen vijf jaar gemiddeld 7,1 % hoger af (in euro), terwijl Dexia Index US (**) gemiddeld 0,6 % per jaar verloor. Ter vergelijking: de Amerikaanse beurs ging in diezelfde periode jaarlijks 0,9 % hoger. Een gouden raad: staar u niet blind op de rendementen uit het verleden. Het is verre van zeker dat een succesvolle maar enge strategie dat succes ook in de toekomst zal herhalen. Van de actief beheerde fondsen raden we enkel het uitstekende Janus World Funds US Strategic Value Fund (***) aan. Dat fonds wordt verdeeld door Citibank. Ook KBC Equity US Value kan ons bekoren, maar dat fonds is nog te jong om nu al een definitief oordeel erover te vellen.
· Naast de actieve fondsen bestaan er nog tal van fondsen die gewoonweg proberen een index te volgen. Dat zijn de indexfondsen. U herkent ze in de tabellen op p. 11 en 12 aan de fondsennaam (‘Index’) en aan de lage beheerskosten. Wij hebben het voor Balzac USA Index (verdeeld door Deutsche Bank, **, beheerloon: 0,5 %) en KBC Index United States (**, 0,7 %). Dexia Index US (0,35 %) raden we af omwille van de te hoge instapkosten. Osiris Equities US Index (Bank Degroof, *, 0,1 %) vinden we niet goed beheerd.

Munt inventariswaarde

Zoals u kunt zien in de tabellen noteren sommige Amerikaanse aandelenfondsen in dollar en andere in euro. De munt van de inventariswaarde speelt voor het eindrendement van uw belegging echter geen enkele rol. Van tel is de munt van de beleggingen in de portefeuille. De maand- en jaarrendementen uit de tabellen zijn steeds na omzetting in euro. Zo krijgt u het rendement dat u zou behalen als u onmiddellijk uw fonds zou verkopen, vóór kosten.

Deel dit artikel