Analyse
Verkopen of niet ? 11 jaar geleden - donderdag 13 april 2006

Uw bankier is er als de kippen bij om u iets te doen kopen, verkooptips zijn echter heel wat dunner gezaaid. Wanneer verkopen ?

Uw bankier is er als de kippen bij om u iets te doen kopen, verkooptips zijn echter heel wat dunner gezaaid. Wanneer verkopen?

De verkoop van een beleggingsfonds maakt, net als de aankoop, deel uit van een normaal beheer van de portefeuille. Toch concentreren de meeste beleggers zich vooral op wat ze zullen kopen. En als ze uiteindelijk al beslissen te verkopen, worden net de beleggingen die het meeste geld hebben opgebracht van de hand gedaan. De ‘verliezers’ blijven behouden in de hoop dat het ‘toch nog goed komt’. Een foute redenering!

Bezin eer u begint
· Verkopen kost geld en het risico bestaat dat u moet verkopen op een ‘slecht moment’, wanneer de beurzen dalen bijvoorbeeld. Een goede planning is dus de eerste stap. Voorzie daarom zo goed mogelijk uw toekomstige uitgaven. Een beleggingsfonds koopt u met geld dat u niet nodig hebt én dat u gedurende een langere tijd kunt missen (vijf jaar en langer).
· Dient u hoe dan ook vroegtijdig te verkopen, ga dan druppelsgewijs te werk en behoudt de fondsen met het meeste potentieel.

Dynamisch beheer
Een verkoop kadert ook in een portefeuillestrategie. Volgt u bijvoorbeeld onze " Strategie ", dan weet u dat ze wijzigen over de tijd:
– Zo namen we in februari onze winst op de Australische obligatiefondsen. Het geld staken we in de meer beloftevolle Zweedse obligatiefondsen. Die keuzes zijn gebaseerd op toekomstperspectieven en niet op resultaten uit het verleden.
– Een portefeuille moet ook in evenwicht zijn. Stijgt een bepaald fonds sterk in waarde, dan maakt het misschien een te groot deel van uw portefeuille uit. Een gedeeltelijke verkoop dringt zich dan op. Herstel het evenwicht pas als de weging van het fonds aanzienlijk verschilt met de oorspronkelijke weging (meer dan 10 %). Zo vermijdt u herhaalde en onnodige kosten. Van compartiment wijzigen binnen eenzelfde fonds kan de kosten daarbij temperen. Aarzel evenmin bij uw agentschap te onderhandelen over de kosten.

Persoonlijke situatie
Ook de verandering van uw persoonlijke situatie kan leiden tot een verkoop van een deel van uw portefeuille. Misschien wenst u liever minder risico te nemen of is uw beleggingshorizon korter geworden? In beide gevallen ruilt u dan beter aandelenbeleggingen in voor obligatiebeleggingen. Toets daarom minstens eenmaal per jaar uw huidige portefeuille aan uw persoonlijke profiel.

Elk fonds leeft
· Ten slotte kan het ook zijn dat het door u gekochte fonds veel slechter presteert dan de markt. Gebeurt dat over een langere periode (minimaal drie tot vijf jaar), dan wordt het tijd om uit te kijken naar een beter beheerd fonds. Laat u daarbij leiden door de fondsen in het vet in onze tabellen. Die hebben hun sporen meestal verdiend op een langere periode.
· Een fonds leeft en verandert: van beheerder, van beheerstijl, van strategie, van kosten, enzovoort. Dat kan zowel positief als negatief uitdraaien. Vele wijzigingen ontsnappen echter aan het oog van de belegger. Wij houden hiermee rekening in onze beoordeling. Na elke drastische wijziging stellen we de vraag of de nieuwe situatie even goed beantwoordt aan de oude.

Enkele kernregels
· Beleg enkel met geld dat u kunt missen. Hoe riskanter uw belegging, hoe langer u dat geld moet kunnen missen.
· Vergeet ‘timing’. Niemand is in staat op het perfecte moment in te stappen en op het perfecte moment uit te stappen. Pin u hierop dus niet vast.
· Blik vooruit en kijk niet achterom. De toekomstperspectieven van een beleggingsfonds zijn betere raadgevers dan de reeds behaalde rendementen.

Deel dit artikel