Analyse
Bellen blazen met grondstoffen 11 jaar geleden - donderdag 9 maart 2006

De grondstoffenmarkt heeft er een mooie rit opzitten.

De grondstoffenmarkt heeft er een mooie rit opzitten. En hoewel dit potje nog een tijdje kan blijven koken, is het vet hier al lang van de soep.

De beurswijsheid dat als iedereen over een aandeel spreekt het in feite te laat is om nog te kopen, klopt ook voor de beleggingen in grondstoffen. De sterke, vaak zelfs historische stijgingen die sommige grondstoffen lieten optekenen, hebben uiteraard hun redenen. Maar het zijn vooral de grootorde en de breedte van de prijsstijgingen die ons de wenkbrauwen doen fronzen. Ze zijn immers het gevolg van pure speculatie, het beste nog te vergelijken met de technologiegekte van eind de jaren negentig. Maak dus niet de fout om als laatste op de rijdende trein te springen.

China en India
· Het was China die de grondstoffenbal deed en doet rollen. Om de Chinese groei op peil te houden – 9,9 % in 2005 – moet de plaatselijke industrie massa’s basisgrondstoffen zoals staal, ijzer en zink blijven verbruiken. De Chinese groei stoelt immers vooral op fabrieksnijverheid en goedkope arbeiders. Net de sector die uiterst afhankelijk is van de grondstoffenmarkt.
· Maar om de huidige prijzen te wettigen, anticiperen de markten ook al op een sterke Indische groei. Het land is, omwille van zijn hoge groei via vooral een kenniseconomie (hoge scholingsgraad tegen goedkope lonen), weliswaar minder afhankelijk van grondstoffen dan China. Verwacht wordt dat de vraag ook hier zal stijgen. Tal van grote infrastructuurwerken staan immers op schap. Dat zal de grondstofprijzen ondersteunen. Helaas kunt u hiervan niet echt profiteren. Die extra toekomstige groei zit immers al verwerkt in de huidige hoge grondstoffenprijzen.

Schuldige, sta op
· Een blik op de grafiek toont u dat de huidige klim van de Commodity Research Bureau (CRB)-index, een index die 17 soorten grondstoffen bevat, zelfs in historisch perspectief markant is. Sinds zijn dieptepunt eind oktober 2001 steeg de index immers met 92,5 % (tot eind februari). Terwijl de Aziatische vraag een deel van de stijging verklaart, kan ze de huidige overreactie niet uitleggen. De prijsstijgingen van grondstoffen zoals petroleum (+188 % in USD) en zink (+ 209 %) kunnen nog gedeeltelijk worden verklaard door factoren zoals leveringsproblemen en onderinvesteringen in productiecapaciteit. Dat geldt niet voor de stijgingen die aluminium (+ 87 %), goud (+ 103 %), koper (+ 196 %) en nikkel (+ 227 %) optekenden. Daar geldt meestal een evenwicht tussen vraag en aanbod, met vrij stabiele prijzen tot gevolg. Dat evenwicht werd dus verbroken. Waarom?

WERELDWIJDE GRONDSTOFFENINDEX (in USD)

Het is uitzonderlijk dat een brede grondstoffenindex zo’n mooie rally neerzet. Eind de jaren zeventig was dat het geval tijdens de tweede oliecrisis, toen olie en voedselprijzen de hoogte ingingen. Sindsdien kabbelde de grondstoffenmarkt op en neer. Tot eind 2001. De grote vraag vanuit Azië zorgde initieel voor de ommekeer, vandaag zijn het de beleggers en de speculanten die de kar trekken. Nu in grondstoffen beleggen, plaatst u bij die laatste categorie. Afblijven!

· Omdat nieuwe partijen de grondstoffenmarkt begonnen te bespelen. Lange tijd was die sector het speelveld van uitsluitend professionele partijen die ofwel fysiek aankochten, ofwel via afgeleide producten. Zelfs grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars deden hier niet aan mee.
De creatie van indices die de grondstofmarkten schaduwen, gevolgd door gespecialiseerde beleggingsproducten, wijzigden het spel van vraag en aanbod echter fundamenteel. Plotseling begon omzeggens iedereen posities in te nemen. Volgens Goldman Sachs werd er eind 2005 al 70 miljard USD belegd in gespecialiseerde indexen. Eind 2003 was dat amper 15 miljard USD.
· Vanwaar die interesse van die grote beleggers? Voornamelijk vanwege portefeuilleoverwegingen. Omdat grondstofprijzen aan andere wetten voldoen dan klassieke aandelen en obligaties zorgen ze immers voor diversificatie binnen bestaande beleggingsportefeuilles. Zo verminderen ze het risico van een portefeuille terwijl het verwachte rendement gelijk blijft. Daarbij bewegen sommige grondstoffen, zoals goud, ook nog eens verschillend van de Amerikaanse dollar. Daalt de USD in waarde, dan heeft de goudprijs de tendens om te klimmen. Vele beleggers zien hierin een extra bescherming ten tijde van onzekerheid.

Zeepbel?
· Ook al nemen grote beleggers zoals hefboomfondsen, beleggingsfondsen en pensioenfondsen slechts kleine posities in op de grondstoffenmarkt (gemiddeld minder dan 5 % van hun portefeuille), die beleggingen zijn al voldoende om een markt die toch wel kleiner is dan een klassieke beurs of obligatiemarkt te overspoelen. De meeste fondsen beleggen daarbij in indexen waardoor de grondstofprijzen over de volledige breedte de hoogte ingaan.
· De prijsstijgingen die hieruit voortvloeien, trekken dan weer speculanten aan. Volgens een studie van Citigroup verdrievoudigde de posities ingenomen door die groep de afgelopen twee jaar. Zij rekenen op de komst van nieuwe beleggers om de huidige klim verder te zetten.
Net zoals met de technologiezeepbel is het moeilijk te voorspellen wanneer de trapdeur uiteindelijk zal sluiten. Maar we raden u aan om gewoonweg niet in die val te trappen.

Vele potjes, vele dekseltjes
De interesse in grondstoffen scheert hoge toppen, dus hoeft het niet te verwonderen dat er tal van gespecialiseerde producten op de markt kwamen en komen om u te verleiden. In de tabel hebben we naast de klassieke beleggingsfondsen ook enkele recentelijk gelanceerde trackers en certificaten opgenomen. Die instrumenten laten u toe om op passieve wijze te beleggen in een groot gamma grondstoffen.
– De tracker van Deutsche Bank werd midden januari gelanceerd en belegt in afgeleide producten op zes verschillende grondstoffen zoals tarwe en aluminium.
– De tracker van Lyxor is van nog recentere datum (begin vorige maand) en belegt in 19 verschillende grondstoffen.
– ABN AMRO koos voor een certificaatstructuur rond de index van grondstoffengoeroe Jim Rogers. Maar liefst 35 grondstoffen passeren de revue. Daarmee is hij ook de breedste index waarin belegd kan worden. ABN AMRO biedt u ook de mogelijkheid om te opteren voor een certificaat dat elk dollarrisico afdekt (Quanto-certificaat).

SELECTIE BELEGGINGEN DIE DE BREDE GRONDSTOFMARKT VISEREN

Naam

Beheerder

Munt

Code

Rendement (1)

1 jaar

3 jaar

Beleggingsfondsen

Baring Global Resources Fund

Baring

USD

IE0000931182

48,6

30,3

Carmignac Commodities

Carmignac

EUR

LU0164455502

51,5

-

DWS Invest Commodity Plus

Deutsche Bank

EUR

LU0210303920

-

-

JPM Global Natural Resources

JP Morgan

EUR

LU0208853274

49,8

-

MLIIF World Mining (2)

Merrill Lynch

USD

LU0075056555

54,7

40,4

Parvest World Resources

BNP Paribas

USD

LU0111538798

30

22,4

Trackers

DB Commodity Index Tracking Fund (3)

Deutsche Bank

USD

AMEX: DBC

-

-

Lyxor ETF Commodities CRB (4) (7)

Lyxor

EUR

FR0010270033

28,9

8,9

Certificaat

AAB RICI Index (5) (6) (7)

ABN AMRO

EUR

NL0000459618

21,6

-

(1) in %, geannualiseerd, omgezet in euro, op eind februari 2006; (2) bestaat ook als tak 23-product WFS Gold & Mining (Winterthur); (3) noteert op American Exchange; (4) noteert op Euronext Parijs; (5) noteert op Euronext Amsterdam; (6) ABN AMRO biedt ook de volgende certificaten aan: RICI Agricultural (NL0000451821), RICI Energy (NL0000451862) en RICI Metals (NL0000451847). Alle certificaten bestaan ook in Quanto-versie (geen dollarrisico); (7) voor het rendement keken we naar het rendement van de index.

Deel dit artikel