Analyse
Terugblik 2005 : obligatiefondsen 11 jaar geleden - donderdag 12 januari 2006

De obligatiefondsen die in dollar beleggen boekten uitstekende prestaties in 2005.

Stijgende obligatierentes laten nog altijd op zich wachten. Maar de fondsenbelegger hoor je daarover niet klagen: (bijna) alle fondsen eindigden het jaar in de groene cijfers.

Diversificatie
· De internationale obligatiefondsen profiteerden van de goede prestatie van het groene biljet en wonnen gemiddeld 7,4 %. De enige ontgoocheling kwam van Dexia Bonds International (***), dat slechts 2,7 % hoger ging. De verklaring van de beheerders is heel simpel: zij verzekeren zich tegen elk muntrisico. Hoewel het fonds voor 40 % uit dollarobligaties bestaat, wordt de prestatie ervan niet beïnvloed door de evolutie van de dollar ten opzichte van de euro. Dat is positief wanneer de dollar daalt, maar wanneer hij stijgt, zoals dat het geval was in 2005, heeft het fonds daaronder te lijden.
· Met deze fondsen diversifieert u uw obligatieportefeuille in een enkele keer. De categorie bevat echter uiteenlopende fondsen waarbij de ene beheerder bijvoorbeeld wel in Japanse obligaties belegt en de andere niet, enzovoort. Ga voor het uitstekend beheerde PAM (L) Bonds Universalis (Petercam, ****). De activa van het fonds zijn hoofdzakelijk belegd in euro (60 %) en in dollar (25 %). De yen is daarentegen niet vertegenwoordigd. Geen erg aangezien die munt de status-quo handhaafde ten opzichte van de euro. De beheerders beleggen in zowel staatsobligaties als bedrijfsobligaties en proberen terloops wat extra rendement in de wacht te slepen. U mag kopen.

Lagere rentevoeten in euro
· Ook al zijn de obligatierentes in de eurozone licht gestegen tijdens de voorbije maanden, toch zijn ze gedaald van jaar tot jaar. Die rentedaling, met als logisch gevolg een stijging van de obligatiekoersen, heeft de waarde van de fondsen de hoogte ingeduwd, ook al moeten we toegeven dat de oogst eerder aan de magere kant was: de bedrijfsobligatiefondsen (‘corporates’) klommen met een kleine 3,1 %. Het kost de coupons, die steeds lager zijn, moeite om een rendement te bieden dat nog wel een rendement genoemd mag worden. En toch blijven de obligatiefondsen in euro interessant omdat ze een stabiele basis bieden voor uw portefeuille. Het wisselrisico is immers onbestaand. Doordat de rentes niet anders kunnen dan stijgen, raden wij echter aan om niet in obligatiefondsen met een te lange looptijd te beleggen. Kijk dus niet te veel naar de prestatie van de obligatiefondsen op lange termijn (gemiddeld + 8,4 %). Dat resultaat zal wellicht niet meer kunnen worden herhaald in 2006. Integendeel zelfs, als de obligatierentes opnieuw ertegenaan gaan, zullen het precies die fondsen zijn die daarvan de meeste nadelen zullen ondervinden.
· Wij blijven mikken op de ‘corporates’ voor een obligatiebelegging in euro. Het rendement van dit type obligaties is, op termijn, hoger dan dat van staatsobligaties tegenover een aanvaardbaar risico. Wij tippen op PAM (L) Bonds EUR Quality (Petercam, ***), Dexia Sustainable Euro Corporate Bonds (voorheen Dexia Invest Euro Corporate Bonds, ***) en Fortis L Bond Corporate Euro (***).

EVOLUTIE VAN PAM (L) BONDS EUR QUALITY (in euro)

Voor een belegging in euro geeft u het beste de voorkeur aan een bedrijfsobligatiefonds. Het beperkte extra rendement dat die obligaties bieden, compenseert volgens ons hun ietwat grotere risico.

DE MUNTEN IN DECEMBER 2005

ISO
Code

Munt

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2)

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1341

-0.1%

-0.3%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1065

1.5%

-3.8%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1252

-0.6%

3.1%

-

-

CHF

Zwitserse frank

0,6432

-0.3%

-0.6%

=

+

GBP

Britse pond

1,4554

-0.8%

3.0%

=

=

USD

Amerikaanse dollar

0,8478

0.0%

15.2%

+

=

CAD

Canadese dollar

0,7257

0.0%

18.2%

+

=

AUD

Australische dollar

0,6219

-0.9%

7.8%

+

-

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5774

-3.2%

8.6%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7183

1.3%

0.0%

+

++

Cijfers steeds eind december 2005; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Dollars als vedette
· De meest opvallende stijging was die van de obligatiefondsen in Canadese dollar (gemiddeld + 23,8 %!). Dat succes kan grotendeels worden verklaard door de opwaardering van de munt  (+ 18,2 %). Voor het overige is de stijging te danken aan de coupons die door de obligaties gestort werden, alsook aan de koersstijging van de obligaties op langere termijn die in de portefeuille vertegenwoordigd zijn. Vandaag heeft de Canadese dollar het gros van haar potentieel gerealiseerd. Neem uw winst.
· Het groene biljet is in 2005 dan weer met meer dan 15 % gestegen ten opzichte van de euro. Hierdoor klommen de obligatiefondsen in Amerikaanse dollar gemiddeld met 17,3 %. Waarschijnlijk zal de dollar deze topprestatie niet herhalen in 2006. Wij denken zelfs dat het positieve verschil tussen de Amerikaanse en de Europese rentevoeten zal verkleinen, ten koste van de dollar. Als de munt zou dalen, zal dat niettemin beperkt zijn en zal die daling worden gecompenseerd door het feit dat de obligaties in USD aardige coupons opleveren. U mag dus blijven kopen bij wijze van diversificatie.
· Door de stijging van de Australische dollar (+ 7,8 %) en de genereuze coupons uitgekeerd door de obligaties konden de obligatiefondsen in AUD met gemiddeld 13,2 % omhoog gaan. Hoewel de stijgingsmarge van de munt ons van nu af aan beperkt lijkt, mag u nog beleggen in die fondsen omwille van de coupon.
· Indien u nog obligatiefondsen in Nieuw-Zeelandse dollar in uw portefeuille hebt, raden wij u aan om van de stijging (+ 15,3 % in 2005) te profiteren om te verkopen. De munt is intussen duur, en dus kwetsbaar, geworden.

EVOLUTIE VAN DE CANADESE DOLLAR (in euro)

De forse klim van de Canadese dollar heeft een einde gemaakt aan zijn onderwaardering ten opzichte van de euro. Neem uw winst.

Floppers ...
Vorig jaar ondervonden twee fondsencategorieën strubbelingen.
· De obligatiefondsen in Zweedse kroon zijn ter plaatse blijven trappelen (gemiddeld - 0,1 %). De Zweedse kroon is een van de weinige munten die in 2005 veren liet ten opzichte van de euro (- 3,8 %). De daling van de Zweedse leidende rentevoeten in de loop van 2005 kalfde de aantrekkelijkheid van de munt af. Zie dit echter als een opportuniteit om te beleggen in een munt met een belangrijk groeipotentieel. Wij tippen op ING L Renta Fund II SEK (***) of KBC Renta Sekarenta (KBC, ***).
· De obligatiefondsen in Japanse yen zijn eveneens blijven surplacen (gemiddeld - 0,2 %). De Japanse munt bewoog zelfs niet ten opzichte van de euro. Maar de economie zit er in de lift en de munt wordt er niet geërodeerd door inflatie. Voeg daarbij een belangrijk diversificatie-effect en u hebt een goede mix.

Deel dit artikel