Analyse
Ruime keuze fondsen in de eurozone 11 jaar geleden - donderdag 12 januari 2006

Beleggen in de eurozone gebeurt steeds meer via een gediversifieerd regiofonds in plaats van individuele landenfondsen.

· De komst van de euro veranderde het fondsenlandschap grondig wat het aanbod fondsen betreft die beleggen in de eurozone. In de schappen van de financiële instellingen maakten individuele Duitse, Franse, Nederlandse en andere Griekse landenfondsen langzaam plaats voor gespreide regiofondsen die de ganse eurozone viseren. Het laatste slachtoffer is Dexia Invest Spain, dat eind vorige maand het toneel verliet en daarbij opging in een mediterraan beleggingsfonds.
· De redenen achter die gewijzigde politiek hoeft u niet ver te zoeken. De banken vonden dat het steeds minder de moeite loonde om via een regionale portefeuille te beleggen in onze contreien. Het muntrisico (en -potentieel) was immers verdwenen en de diverse rentevoeten en economieën gingen ook steeds harder op elkaar gelijken. Daarnaast waren er de grensoverschrijdende fusies tussen bedrijven en boekten vele (grote) ondernemingen hun omzet steeds meer in het buitenland. Voortaan was het voor de meeste beleggers dus aangewezen om via een regiofonds in de eurozone te beleggen. Een uitzondering: het behoud van gespecialiseerde Belgische aandelenfondsen. Een markt die volgens ons nu nog steeds de moeite waard is.

Economische cijfers
· De eurozone moet het al een tijdje doen met een vrij zwakke economische groei. Voor 2005 bedraagt ze 1,2 %. Voor dit jaar voorzien we een stijging tot 1,8 %. Voor volgend jaar zelfs tot 2 %. Die klim komt er vooral dankzij de sterk aantrekkende bedrijfsinvesteringen.
· De inflatie is onder controle, dankzij de Europese Centrale Bank (ECB). De instelling verhoogde eind december haar leidende rentevoeten tot 2,25 %. Hierdoor versterkte ze haar geloofwaardigheid en hield ze eventuele inflatieopflakkeringen onder de duim. Een verdere renteverhoging in 2006 is allesbehalve uit te sluiten maar we verwachten alvast geen snelle opwaartse bewegingen meer. Een goede zaak, want dat zou immers resulteren in een stijgende euro en een aantasting van het bedrijfs- en gezinsvertrouwen.

Potentieel voor euro
· 2005 was geen goed jaar voor de euro. Onze munt verloor terrein ten opzichte van de meeste andere westerse munten. Zo daalde ze met meer dan 13 % ten opzichte van de dollar. Dat was echter goed nieuws voor de bedrijven uit de eurozone. Hun producten werden goedkoper in het buitenland en dat verhoogde hun concurrentiepositie.
· Op termijn verwachten we wel dat de euro zich zal stabiliseren om nadien lichtjes te stijgen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bij ons zitten we immers aan het begin van een cyclus van (kleine) rentestijgingen, terwijl dat aan de andere kant van de Oceaan eerder andersom is.

Weelderig aanbod
· In onze tabellen vindt u een selectie gespecialiseerde regiofondsen. De verschillen tussen de fondsen kunnen hoog oplopen. Zo schommelden de rendementen over de afgelopen twaalf maanden tussen + 35,4 % voor Dexia Equities B EMU Small Cap (het vroegere Dexia Invest EMU Small Cap, zie ook elders in dit nummer) en 6,7 % voor Easy Fund Plan Combi 0/100 Europe + (tak 23, verdeeld door Fortis Bank). De brede beursindex klom met 26,6 %. De relatief zwakke prestatie van het EFP-fonds komt omdat het fonds beschikt over een beschermingsmechanisme waardoor het fonds nooit onder een ondergrens kan zakken. Dat beperkt het risico maar ook het potentieel. Een soortgelijke techniek vindt u terug bij Fortis L Fund Safe.
· In deze categorie raden we twee fondsen aan die al meermaals hebben bewezen hun mannetje te staan op het gebied van rendement, risico en regelmaat in de prestaties. Dit reflecteert zich in het aantal sterretjes. Daarnaast beleggen ze ook in aandelen die op dit moment het meeste potentieel bieden. ING (L) Invest Euro High Dividend (***, zie ook grafiek) concentreert zich op aandelen met een hoog dividendrendement zoals de Spaanse bank Santander, de Franse verzekeraar AGF en Telecom Italia. Dexia Equities B EMU Value (***, het vroegere Dexia Invest EMU Value) belegt ook in waardebedrijven zoals BNP Paribas en de olie- en aardgasgroepen Total en Royal Dutch.

Beleggen in fondsen uit de eurozone is ook …
1. beleggen in de tweede grootste economische (sub)regio ter wereld, na de VS
2. de eieren vooral steken in de Franse, Duitse en Italiaanse of Spaanse aandelenmarkt
3. in de meeste gevallen mikken op waardeaandelen zoals financiële aandelen (Santander, BNP Paribas, ING), energiewaarden (Total, ENI) en nutsbedrijven (Suez, E.ON)

EVOLUTIE ING (L) INVEST EURO HIGH DIVIDEND (in het vet) EN BREDE EUROZONEMARKT SINDS 2000 (basis 100)

Het fonds van ING slaagde als een van de weinige erin om sinds 2000 beter te presteren dan de brede marktindex. Dat ging zelfs gepaard met een iets lager risico. Wij blijven geloven in de strategie van het fonds om aandelen te kiezen die een hoog dividend uitkeren.

Deel dit artikel