Analyse
Ruilhandel opnieuw in 12 jaar geleden - donderdag 15 september 2005

Ongetwijfeld modern, maar toch ruilhandel. Zo kunnen we het portret schetsen van fondsen die steeds aanlokkelijker beloften voorspiegelen. Er bestaat immers geen mirakelformule...

Wie heeft deze zomer niet de campagne 2 x 5 % zonder zorgen gezien of gehoord? Met bolletjes ijs ter ondersteuning, 5 voor jou, 5 voor mij, heeft Fortis opnieuw een winnende campagne achter de rug. De zeester uit de reclame van vorig jaar heeft wel een aantal armen van 5 % verloren in het avontuur, toen werd er immers nog 4 x 5 % geboden. Maar toch blijft het product verkopen. Wanneer we het van naderbij bekijken, merken we dat het mechanisme aan de basis van deze formule veel weg heeft van de ruilhandel van onze voorouders.

Ruilhandel ...
Drie varkens en zes hanen te ruilen voor een vaarskalf van eerste kwaliteit. Dat is wat men kon horen op de markten toen ruilhandel schering en inslag was. Tegenwoordig stellen banken niets anders voor met hun fameuze fondsen die kapitaalbescherming koppelen aan een potentieel hoog rendement.
Voorwerp van de ruilhandel? De zekere rente van een obligatie – of elke andere vergelijkbare belegging met kapitaalgarantie op de vervaldag – tegen een beursprestatie vastgesteld aan de hand van een ingewikkelde formule. Een formule waarvan het resultaat afhangt van de evolutie van nu eens een aandelenkorf, dan weer een ander financieel actief, maar dat ook noppes kan zijn, en dat vergeten we soms een beetje te snel. Kortom, in de huidige omstandigheden komt het erop neer dat een zeker rendement van ongeveer 3 % geruild wordt voor rendementen die hoger, maar ook lager kunnen zijn.

... met veel tamtam
In ruil voor die 3 % kan men zich vanzelfsprekend niet verwachten aan rendementen die gaan van 4 % tot 10 %. Niet meer dan onze voorouders niet akkoord zouden gegaan zijn met de ruil van 3 eieren tegen een koe, zo ook aanvaarden financiële instellingen geen oplichterij. Dat niet. De waaier aan alternatieve rendementen kan enkel het huidige niveau van de rentevoeten weerspiegelen. Om die reden dalen de voorgestelde alternatieve prestaties ook wanneer de rentevoeten zakken. Zo is bijvoorbeeld de 4 x 5 % die vorig jaar voorgesteld werd door Fortis dit jaar 2 x 5 % geworden.
Vergeet evenmin dat om die producten te construeren, de financiële instellingen provisies aanrekenen, wat het rendement van uw belegging nog meer belast. Onopvallend.

2 x 5 %
· Fortis B Fix Equity 187 en 188 zijn twee fondsen met een looptijd van acht en een half jaar. Op de vervaldag geniet u kapitaalbescherming. Op het vlak van het rendement werkt de 187 met dividenden en de 188 met kliks die in één keer gestort worden op de vervaldag. Aangezien het principe identiek is, beperken we ons voor dit voorbeeld tot de klikformule waarvoor 2 kliks van 5 % worden geactiveerd gedurende de eerste twee jaar, wat er ook gebeurt. De volgende 6 zijn variabel en kunnen schommelen tussen 0 % en 12 %, afhankelijk van de evolutie van een korf van 20 internationale aandelen. Het niveau van de jaarlijkse klik is gelijk aan de gemiddelde evolutie van de korf vanaf de lancering van het fonds, behalve dat met elke stijging of stagnering van elk individueel aandeel rekening wordt gehouden ten belope van een forfait van 12 %. Stijgt een aandeel dus met 1 % of met 50 %, 12 % wordt genoteerd. Enkel de dalingen tellen dus mee voor hun werkelijke niveau. De meerwaarde die gestort wordt op de vervaldag zal gelijk zijn aan de som van de aldus toegekende kliks.
· Zonder opsmuk: achter de minimum- en maximumkliks gaan nettorendementen verborgen die kunnen schommelen tussen 0,8 % en 6,9 %. Volgens welke verdeling? Onze grafiek spreekt boekdelen. 2 x 5 % zei u?

In het achterhoofd
Fondsen met kapitaalbescherming zijn verre van een mirakelformule. Het betreft in geen geval een belegging in aandelen, zelfs al spiegelt de marketing vaak beursrendementen voor. Dergelijke fondsen moeten eerder worden beschouwd als alternatieven voor obligaties of kasbons. Maar geloof niet dat uw kansen op een rendement dat hoger is dan dat van een obligatie dermate groot zijn. Om onze analyses te bereiken, klik hier of neem contact op met onze Dienst Individuele Hulpverlening  (02/542.33.51).

FORTIS B FIX EQUITY 188 TEGENOVER KASBON OP 8 JAAR
(nettorendementsvooruitzichten)

Terwijl de kasbon op acht jaar van Fortis u deze zomer met 100 % zekerheid een nettorendement garandeerde van 2,25 %, beloofde Fortis B Fix Equity 188 u mogelijke rendementen die schommelen tussen 0,8 % en 6,9 % netto. Verscholen achter een ingewikkelde formule bood dit fonds meer dan acht kansen op tien om het minimumrendement te behalen en praktisch geen enkele kans om het maximum te bekomen.

Deel dit artikel