Analyse
Kies eieren voor uw Turks geld 12 jaar geleden - donderdag 15 september 2005

Vier maanden na onze speculatieve aankooptip zeggen we Turkse aandelen al vaarwel. Afhankelijk van het moment van aankoop boekten diegenen die tegelijkertijd met ons de gok waagden tussen 20 % en … 30 % winst.

U hebt groot gelijk. Beleggen in aandelen of in aandelenfondsen dient steeds te gebeuren voor de lange termijn. Niet alleen spreidt u daarmee de instapkosten, u verkleint daardoor ook de kansen op een negatief rendement. Deze regel geldt des te meer als het om een risicovolle belegging betreft, zoals beleggen in een groeiland als Turkije.

Gok geslaagd
· Het gebeurt dus zelden dat we tegen deze basisregel zondigen. Toen we de durvers onder u in ons meinummer (F&S 129 ) aanraadden om een gokje te wagen op de beurs van Istanboel, bedoelden we dat dan ook letterlijk. De bedoeling was om (snel) een graantje mee te pikken van het vele buitenlandse geld dat in de kleine, maar interessante Turkse beurs en economie bleef stromen. Maar hoewel de Turkse beurs en economie over voldoende troeven beschikten, kampten ze ook met enkele problemen. Het bleef dus een gok om in de beurs te stappen.
· Onze kooptip heeft echter rijpe vruchten afgeworpen. Na een uitstekende beursmaand mei (+ 15,3 % in euro), juni (+ 10,1 %) en juli (+ 10,2 %) ging de beurs nog een beetje hoger in augustus (+ 2,2 %). September is alvast ook zeer goed gestart. De fondsen volgden en deden vaak beter. Afhankelijk van het moment van aankoop kunt u terugblikken op een winst tot 30 %. Daarbij houden we rekening met de inventariswaardes van de beleggingsfondsen van eind augustus, 307,42 dollar voor EMIF Turkey en 139,24 euro voor Fortis L Equity Turkey. Aan die waarden mag u verkopen.
· Er kan echter al veel gebeurd zijn tussen het schrijven van dit artikel en het moment waarop u dit leest. Dat is nu eenmaal eigen aan een sterk beweeglijke beurs zoals de Turkse:
– Is de huidige inventariswaarde van uw fonds teruggezakt, dan mag u dit fonds nog eventjes behouden en wachten op een beter uitstapmoment.
– Twijfel niet in het omgekeerde geval. Hoewel Turkije een land blijft met sterk potentieel, geloven we dat het er de komende maanden nog heter aan toe kan gaan dan nu al het geval is.

Spelbrekers
Net zo min we zomaar een belegging in Turkije aangeraden hebben, verkopen we zomaar. De laatste maand(en) doken enkele serieuze twistappels op. Zij kunnen ervoor zorgen dat de (buitenlandse) appetijt voor Turkse aandelen ietwat bekoelt op korte termijn:
– De Amerikaanse economie blijft het goed doen, waardoor de kans op een Amerikaanse rentestijging aldaar toeneemt. Dat zal veel geld vanuit de groeilanden (zoals Turkije) naar Amerika doen stromen.
– De Turkse mogelijke toetrede tot de EU krijgt steeds meer tegenwind binnen Europa.
– Turkije scoorde internationaal slecht door de pensioenhervormingen finaal uit te stellen. Daardoor liep het land een blauwtje op bij geldschieter IMF, waardoor het nieuwe akkoord tussen beide partijen werd bevroren. Dat kan de geloofwaardigheid van het land schaden bij de beleggers.

EVOLUTIE TURKSE AANDELENBEURS (in het vet) EN WERELDWIJDE AANDELENBEURS (basis 100, in EUR)

In deze grafiek ziet u dat de Turkse beurs de bewegingen van de wereldwijde beurs verscherpt, zowel in plus als in min. Sinds het recente dieptepunt in 2001 verviervoudigde de risicovolle beurs van Istanboel in waarde … in plaatselijke munt. Omgezet in euro was er ‘slechts’ een stijging van 60 %. Wij pikten ons graantje mee en stappen voorlopig uit deze markt.

Deel dit artikel