Analyse
Sterke fondsenprestaties 12 jaar geleden - donderdag 14 juli 2005

Juni was een uitstekende maand voor het merendeel van de beleggers in aandelen- en obligatiefondsen.

· In juni lapten de beurzen de negatieve invloed van de opnieuw fors gestegen olieprijs (+ 14,2 %) aan hun laars. Verschillende grote beurzen (Parijs en Frankfurt) bereikten zelfs hun hoogste peil van de voorbije drie jaar. Het bijzonder lage rendement op obligaties, het hoopvolle economische nieuws uit de Verenigde Staten en de recente golf van fusies en acquisities (zoals Unicredito en HypoVereinsbank, USG en Solvus, Spohn Cement en Heidelberger) lijken de particuliere belegger als vanzelf naar de beurs te duwen.

DE BEURSMARKTEN IN JUNI 2005

Beurs

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

5.3%

3.9%

11.2%

Athene (ASE)

3.4%

7.2%

30.3%

Brussel (BEL 20)

2.0%

-0.4%

26.0%

Frankfurt (DAX 30)

2.8%

3.0%

10.3%

Hongkong (Hang Seng)

4.5%

13.2%

16.6%

Lissabon (PSI 20)

-0.2%

-3.5%

1.7%

Londen (FTSE 100)

3.3%

6.4%

13.8%

Madrid (IBEX 35)

3.8%

5.7%

21.1%

Milaan (MIB 30)

1.8%

-0.5%

14.8%

Nasdaq Composite

1.4%

10.5%

0.9%

New York (S&P 500)

2.0%

8.3%

4.9%

Parijs (CAC 40)

2.6%

4.0%

13.3%

Stockholm (OMX)

0.4%

3.4%

14.2%

Sydney (ASX - AORD)

6.6%

9.1%

31.8%

Tokyo (NIKKEI 225)

1.9%

2.9%

-3.3%

Toronto (S&P/TSX Composite)

7.7%

9.2%

27.5%

Zurich (SMI)

1.2%

5.3%

9.3%

(1) in %, omgezet in euro, op eind juni 2005.

· De zoektocht naar extra rendement legde vooral de beurzen uit de zogenaamde groeilanden geen windeieren. Uiteraard profiteerden de gespecialiseerde fondsen daar ook van. Zo klom Axa Rosenberg Pacific ex-Japan Small Caps Alpha (*****) 7,7 % hoger, steeg Fortis L Equity Latin-America (**) met 9,1 % en slaagde Parvest Converging Europe (*) er zelfs in een winst van 10,4 % neer te zetten.
· Op de obligatiemarkten zien we ook bijna alleen maar lachende gezichten. Wereldwijd daalden de obligatierentes, waardoor de obligaties in waarde stegen op de lokale markten. De inventariswaarden van de beleggingsfondsen volgden in het kielzog.
· Ten slotte zette de koersdaling van de euro op de wisselmarkten de rendementen van enkele beleggingsfondsen nog eens extra in de verf. Vooral de Australische aandelenfondsen (+ 8,3 %) en de Canadese obligatiefondsen (+ 5,5 %) profiteerden van de goede prestaties van respectievelijk de Aussie (AUD, + 2,6 %) en de Canadese dollar (CAD, + 4,4 %) tegenover de euro. Kop van Jut waren de Zweedse obligatiefondsen. Doordat de Zweedse kroon 3,3 % verloor tegenover de euro, gingen ING (L) Renta Fund II SEK (-2 %) en KBC Renta Sekarenta (-1,9 %) fors lager, ondanks de goede prestatie van de lokale obligatiemarkt.

EVOLUTIE ZWEEDSE KROON (SEK) IN EURO

Vorige maand had de Zweedse kroon het niet onder de markt tegenover de euro. De Zweedse centrale bank liet de leidinggevende rentevoeten dalen waardoor obligaties in deze munt minder interessant werden. Mik op het opwaartse potentieel van deze ondergewaardeerde munt via een belegging in Zweedse obligatiefondsen, niet via de dure aandelenfondsen.

Met zijn alle hoger
· Gemiddeld gingen de wereldwijde aandelenfondsen uit onze tabellen 3,1 % hoger. Dat de kleinere aandelen het opnieuw uitstekend deden, merken we aan de prestatie van Axa Rosenberg Global Small Cap Alpha (+ 5,4 %), die de concurrentie achter zich laat. De helft van de portefeuille wordt hier in de V.S. belegd. Daarbij gaat er heel wat aandacht uit naar aandelen uit de farmasector zoals oogspecialist Bausch & Lomb (+ 8,4 %), ziekenhuisbeheerder Triad Hospitals (+ 9,9 %) en de gespecialiseerde verzekeraar Pacificare Health Systems (+ 16 %).
Fidelity Gestion Dynamique (verdeeld door Deutsche Bank, **) deed het ook niet slecht en bracht een winst van 4,9 % teweeg. Hier trokken vooral petroleumaandelen zoals Total (+ 8,3 %) en Royal Dutch (+ 14,2 %) de kar. Een verhaal dat we vorige maand geregeld hoorden.
KBC Eco Fund (*, + 1,3 %) en Triodos Values International Equites (+ 1,7 %), beide duurzame beleggingsfondsen, deden het dan weer heel wat minder goed dan de rest. De voornaamste reden is dan ook te vinden in de speciale beleggingspolitiek van dit type fondsen. In de meeste gevallen worden beleggingen in petroleum- en gasaandelen immers sterk gereduceerd in de duurzame portefeuilles. En net deze waarden kregen – als gevolg van de fors gestegen olie- en gasprijzen – de afgelopen maand de wind in de zeilen.
· Deze categorie raden we aan als u zelf geen aandelenportefeuille in elkaar wenst te steken. Wij hebben het voor enkele atypisch beheerde fondsen die al heel wat bewezen hebben. Aphilion Q² (www.aphilion.com) belegt in minder bekende namen en Contrarian Equities@Work (Capital@Work, *****) kiest voor aandelen die ten onrechte uit de gratie van de beleggers zijn gevallen.
· Een alternatief is de tracker EasyETF Global Titans 50 (ISIN: FR0000973596), die noteert op Euronext.

Europese aandelen uitstekend
· Bij de Europees gespreide aandelenfondsen gingen alle fondsen uit onze selectie vlot hoger (gemiddeld 3,4 %), met uitzondering van Share Euroselection (Bearbull, *, - 0,2 %). Vooral farmaciegroep Sanofi-Aventis (- 7,4 %) liet het hier zwaar afweten, naast de Britse dienstenleverancier Capita Group (- 3,7 %) en de Franse voedingsgroep Danone (- 2,7 %).
Dexia Equities L Europe (*, + 2,9 %) deed het dan weer niet zo goed als de rest, wat te wijten is aan de keuze om oliewaarden te beperken in de portefeuille. De beleggingen in Vodafone Group (- 1,7 %) en Novartis (- 0,7 %) waren dan ook niet van die aard om te portefeuille op te vrolijken.
Ook in Europa waren de kleinere aandelen aan de zet. Esprit Small Cap Europe (Bank Degroof, ****) blonk uit met een winst van 5,4 %. Kleinere olie- en gaswaarden zoals Ocean Rig ( 27,7 %), Dana Petroleum (+ 26 %) en Premier Oil (+ 19,1 %) zwaaiden hier de plak.
· Fidelity European Growth A (verdeeld door Deutsche Bank, ****, + 4,8 %) blijft onze voorkeur genieten in deze categorie. Het fonds kan bogen op een uitstekend beheer.

Op zoek naar extra rendement
· De fondsen die beleggen in Latijns-Amerika (gemiddeld + 7,5 %) en Oost-Europa (+ 8,7 %) boekten uitstekende prestaties in juni. Niet alleen gingen de munten uit de regio hoger tegenover de euro, ook de petroleumwaarden op (vooral) de Braziliaanse, Mexicaanse en Russische markten werden vlotjes verhandeld op de plaatselijke beurzen. Daarnaast wakkerde positief bedrijfsnieuws de interesse van de beleggers aan.
· Op dit moment beleggen we in geen van beide groeiregio’s. Na de forse klim van de lokale (dure) beurzen vinden we het risico van een belegging in de Latijns-Amerikaanse regio te hoog. Vooral de Mexicaanse markt (toch ongeveer 30 % van de gespecialiseerde fondsenportefeuilles) en de Chileense markt (tot 10 %) laten we liever links liggen.
Hetzelfde geldt voor de Oost-Europese landenfondsen. Het politieke risico in Rusland in combinatie met de slechte vooruitzichten voor de Poolse aandelenmarkt en de Tsjechische kroon maakt dat we ook dat type fonds vermijden.
· Bent u op zoek naar een potentieel extra rendement, dan gaat onze voorkeur naar de Aziatische regio. Deze regio biedt volgens ons, zelfs als we rekening houden met het risico, nog wel goede toekomstperspectieven. Kies daarbij voor Axa Rosenberg Pacific ex-Japan Small Cap Alpha (verdeeld door Axa Bank, + 7,7 %, *****V) en ING (L) Invest New Asia (+ 4,1 %, **). Opgelet: enkel voor een beperkt gedeelte van de portefeuille en als belegging op lange termijn.
· Ten slotte raden we de durvers onder u ook een belegging op de Turkse beurs aan. Hiermee waagt u een gokje op de mogelijke toetrede van het land in de Europese Unie. Onze voorkeur gaat uit naar EMIF Turkey (KBC, + 10,9 %).

EVOLUTIE ING (L) INVEST NEW ASIA SINDS 2000 (in USD)

Wenst u uw fondsenportefeuille te spreiden met een groeimarktbelegging, kies dan voor de Aziatische regio. Beleg daarbij niet in een specifiek landenfonds, maar wel in een gespreid regiofonds, zoals dit fonds van ING.

Farma laat stoom af
· In juni behoorde de farmasector tot de kneusjes met een winst van gemiddeld “slechts” 1,2 %. CitiEquity Global Healthcare (Citibank, + 2,8 %, **) en Fortis L Equity Pharma World (+ 2,3 %, **) deden het nog behoorlijk, maar Axa B Fund Pharma & Healthcare (- 0,1 %, *) verloor nipt terrein. Dat laatste fonds besteedt dan ook de meeste aandacht aan Sanofi Aventis (- 7,4 %), Johnson & Johnson (- 1,2 %) en Merck & Co (- 3,2 %). Het fonds van Citibank bracht dan weer een uitstekende prestatie ten tonele, dankzij beleggingen in de Amerikaanse farmadistributeurs McKesson (+ 13,4 %) en Amerisourcebergen (+ 9,2 %) en de ziekenhuisgroep Triad Hospitals (+ 9,9 %).
· Op dit moment zijn we geen koper meer van farmafondsen, maar u mag ze wel in portefeuille houden. Mik op de financiële sector, de nutssector en de sector van de consumptiegoederen voor een sectorale spreiding in uw portefeuille.

DE SECTOREN IN JUNI 2005

Sector

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Europees

Financieel

3.6%

4.5%

22.8%

Farma

-0.7%

11.9%

17.0%

Telecom

1.6%

-0.3%

13.8%

Technologie

3.5%

9.3%

2.2%

Consumptie

0.6%

8.6%

14.2%

Distributie

2.2%

2.0%

10.2%

Nutssector (utilities)

4.3%

10.1%

32.5%

Wereldwijd

Financieel

3.8%

8.3%

16.0%

Farma

0.4%

12.2%

6.2%

Telecom

3.0%

5.2%

13.0%

Technologie

1.2%

10.0%

-1.3%

Consumptie

1.1%

10.0%

9.2%

Distributie

3.5%

7.2%

6.3%

Nutssector (utilities)

5.6%

13.2%

33.4%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind juni 2005.

SECTOREVALUATIE

Naam sector

Score

bevaks

++

farma

+

voedsel&drank

+

nut

+

financiën

=

telecom

=

distributie

-

technologie

--

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit en bepaalde sector. Ze schommelt tussen ++ (zeer goed) en - - (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

Euro verliest vaart
· De euro is in juni teruggevallen. Hij daalde in waarde ten opzichte van de meeste munten. Op één maand tijd verloor de euro 2 % ten opzichte van de greenback. Die evolutie is vooral te wijten aan de economische groei in Europa, die veel minder sterk is dan die in de VS. Bovendien leefde in juni het vooruitzicht dat de Europese Centrale Bank de officiële rentevoeten eventueel zou verlagen. Dit blijft echter koffiedik kijken.
· De dollar herpakte zich en dat is goed nieuws voor de fondsen van wereldwijde obligaties (+ 1,5 % gemiddeld). De meeste van deze fondsen beleggen dan ook een fors deel van hun portefeuille in dollarobligaties.
Jammer genoeg kon Dexia Bonds International (**) niet meegenieten van de zwakke euro. De beheerders beleggen nochtans in obligaties in dollar, maar ze dekken zich tegelijk ook in tegen schommelingen van vreemde munten tegenover de euro. Daardoor kon de koers van dit fonds in juni maar 0,7 % hoger geraken.
· Wilt u in één beweging een obligatieportefeuille samenstellen, dan raden we u aan te kiezen voor een fonds van internationale obligaties.
Let wel op. Binnen deze categorie kunnen de fondsen op sterk verschillende manieren worden beheerd en de resultaten liggen niet altijd binnen de verwachtingen. Wilt u een duidelijker beeld krijgen, dan kunt u gebruikmaken van onze prestatie-indicator, waarmee u de fondsen kunt beoordelen op het vlak van rendement, risico en regelmaat in prestaties. PAM (L) Bonds Universalis (Petercam) sleept het beste resultaat in de wacht (****). U mag kopen.

Rente blijft dalen…
· Maar waar zal dat eindigen? De obligatierente is in de eurozone nog maar eens gedaald, meer bepaald door de zwakke vooruitzichten voor de economische groei. Dat is goed nieuws voor wie fondsen van obligaties in euro op zak heeft. De rentedaling doet immers de koers stijgen van de bestaande obligaties en dus ook van de fondsen die erin beleggen. Zoals gewoonlijk worden de obligaties op lange termijn daar sterker door beïnvloed. Ze boekten gemiddeld 1,7 % vooruitgang, tegenover 1 % voor de fondsen van obligaties op middellange termijn en 0,5 % voor de fondsen van obligaties op korte termijn.
· De daling van de rente mag dan wel trompetgeschal betekenen voor wie de fondsen in handen heeft, maar we hebben stilletjesaan een bodem bereikt waardoor het stijgingspotentieel van deze fondsen beperkt is.
Gezien deze context geven we in de eurozone de voorkeur aan fondsen van bedrijfsobligaties. Deze “corporates” bieden een fraaier rendement dan staatsobligaties. En nu de rente laag staat, is dat uiteraard mooi meegenomen. Wij tippen op PAM (L) Bonds EUR Quality (Petercam, ***). U mag ook Fortis L Bond Corporate Euro (***) en Dexia Invest European Corporates Bonds (***) aanschaffen als u klant bent bij deze banken.

EVOLUTIE VAN PAM (L) BONDS EUR QUALITY

Bedrijfsobligaties bieden een extra rendement ten opzichte van de klassieke staatsobligaties in euro. In de eurozone gaat onze voorkeur naar fondsen die beleggen in de eerste categorie, zoals dit fonds van Petercam.

Obligaties in Brits pond
De Britse obligatiefondsen klommen met 1,8 %, vooral door de daling van de obligatierente en, in mindere mate, ook door de klim van het Britse pond ten opzichte van de euro (+ 0,3 %).
Uiteraard ziet het plaatje er nu iets anders uit, met de aanslagen in Londen begin deze maand. Onmiddellijk na dat voorval heeft de Britse munt terrein verloren ten opzichte van onze euro. Toch blijft onze beleggingsstrategie ongewijzigd. Het renteverschil blijft voordelig voor obligaties in Brits pond, terwijl de munt wegens zijn daling bijna in evenwicht is ten opzichte van de euro. U mag blijven kopen.

EVOLUTE BRITS POND (in euro)

De Britse munt is onmiddellijk teruggevallen na de aanslagen in Londen. Het pond blijft correct gewaardeerd ten opzichte van de euro en de obligaties in deze munt bieden aardig wat extra rendement ten opzichte van die in euro. U mag blijven kopen.

Zweedse rente daalt
· ING (L) Renta Fund II SEK (***) en KBC Renta Sekarenta (KBC, ***) gingen in juni respectievelijk 2 % en 1,9 % lager. De oorzaak? De Zweedse kroon verloor maar liefst 3,3 % ten opzichte van de euro, wat veroorzaakt werd door de beslissing van de Zweedse Centrale Bank om de officiële rentevoeten nogmaals te verlagen, waardoor een historisch dieptepunt bereikt werd van 1,5 %. Ze hopen daarmee de haperende Zweedse economische motor weer vlotter te laten draaien.
De verlaging van de officiële rente ging ook gepaard met een daling van de obligatierente. Daardoor steeg de koers van de obligaties in lokale munt, weliswaar niet genoeg om het wisselverlies goed te maken en hooguit voldoende om de impact ervan wat te verzachten.
· We blijven beleggen in fondsen van obligaties in Zweedse kroon. Uiteraard bieden deze obligaties op dit moment een lager rendement dan die bij ons, maar dat wordt meer dan gecompenseerd door het stijgingspotentieel van de Zweedse munt ten opzichte van de euro. Dat potentieel werd immers nog hoger door de recente waardedaling van de Zweedse kroon.

DE MUNTEN IN JUNI 2005

ISO
Code

Munt

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2)

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1342

-0.1%

-0.3%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1058

-3.3%

-3.1%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1263

0.0%

6.6%

=

--

CHF

Zwitserse frank

0,6448

-0.9%

-1.8%

=

+

GBP

Britse pond

1,4806

0.3%

-0.7%

-

=

USD

Amerikaanse dollar

0,8260

2.0%

0.5%

+

=

CAD

Canadese dollar

0,6744

4.4%

10.0%

+

+

AUD

Australische dollar

0,6296

2.6%

10.0%

+

-

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5747

0.5%

10.1%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7454

-0.8%

-1.0%

=

++

Cijfers steeds eind juni 2005; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel