Analyse
Zachte lente 12 jaar geleden - vrijdag 10 juni 2005

De euro verloor vorige maand terrein. Dat was spek naar de bek van de fondsen in vreemde munt.

· Op enkele uitzonderingen na noteerden alle fondsen uit onze selectie eind mei tegen een hogere koers dan eind april. Vooral voor de beleggers in aandelenfondsen, die al twee maanden harde noten hadden moeten kraken, was dat goed nieuws. Dat de beurzen weer opveerden, was voornamelijk te danken aan de goede resultaten van de bedrijven tijdens het eerste kwartaal en aan het goede economische nieuws uit de Verenigde Staten, nog altijd de locomotief van de wereldeconomie. In het land van Uncle Sam lijkt het inflatiegevaar geweken. Dat betekent dat de Amerikaanse centrale bank wellicht het tempo kan vertragen waarmee ze de kortetermijnrentes verhoogt. Omdat zo’n renteverhoging meestal lenen duurder maakt, zijn de bedrijven minder geneigd om te investeren en houden de consumenten vaker de vinger op de knip, wat de economische groei weer vertraagt. Momenteel is daar echter geen sprake van, want de Amerikaanse economie pakte uit met goed nieuws.

DE BEURSMARKTEN IN MEI 2005

Beurs

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

4.7%

-2.6%

8.2%

Athene (ASE)

3.2%

-5.9%

22.1%

Brussel (BEL 20)

0.4%

-1.8%

26.3%

Frankfurt (DAX 30)

5.8%

0.2%

10.6%

Hongkong (Hang Seng)

4.5%

5.3%

12.6%

Lissabon (PSI 20)

-1.1%

-4.7%

4.2%

Londen (FTSE 100)

3.1%

1.6%

10.1%

Madrid (IBEX 35)

4.7%

0.4%

18.4%

Milaan (MIB 30)

2.6%

-0.9%

15.4%

Nasdaq Composite

12.5%

8.4%

3.0%

New York (S&P 500)

7.7%

6.4%

5.2%

Parijs (CAC 40)

5.3%

2.3%

12.3%

Stockholm (OMX)

6.4%

2.0%

17.1%

Sydney (ASX - AORD)

4.8%

0.5%

23.7%

Tokyo (NIKKEI 225)

4.3%

-0.1%

1.8%

Toronto (S&P/TSX Composite)

7.3%

4.7%

22.8%

Zurich (SMI)

4.3%

3.3%

8.5%

(1) in %, omgezet in euro, op eind mei 2005.

· In Europa liggen de kaarten heel anders, want de economie raakt er niet uit het dal. Dat de beurzen op het oude continent toch goed presteerden, kwam vooral omdat ze werden meegezogen in de slipstream van de Amerikaanse aandelen. Maar ook de zwakte van de euro, die de export een duwtje in de rug gaf, zorgde voor een extra stimulans.
· Dat de koers van de eenheidsmunt onder vuur kwam, had wellicht voor een stuk te maken met het “neen” dat de Franse bevolking uitsprak tegen de Europese grondwet en de politieke onzekerheid die eruit voortvloeide. Meer fundamenteel heeft de euro echter te lijden onder de economische problemen. Samen met de lage obligatierente – het rendement op Belgische staatsobligaties op 10 jaar daalde in mei tot onder de drempel van 3,5 % – verklaart waarom beleggers ijverig zoeken naar alternatieven die meer opbrengen. Uiteindelijk verloor de euro 4,5 % tegenover de dollar. Beleggers in de “greenback” waren daar uiteraard niet rouwig om.

EVOLUTIE VAN DE EURO (in Amerikaanse dollar)

De euro liet pluimen tegenover de Amerikaanse dollar. Dat heeft te maken met de politieke crisis die na de referenda de Europese instellingen op hun grondvesten doet daveren, maar vooral met de terugval van de economische groei in Europa, op een ogenblik dat de Verenigde Staten een strak groeiritme blijven aanhouden.

Dollar in vorm !
· De Amerikaanse aandelenfondsen uit onze selectie boekten gemiddeld 9 % winst. Dat was weliswaar voor de helft te danken aan de koersstijging van de dollar tegenover de euro, maar het blijft toch een mooie prestatie. PAM Equities North America (Petercam, *) hinkte lichtjes achterop met een winst van ”slechts” 7,5 %. De verklaring ligt volgens de beheerders aan het grote gewicht dat ze toekennen aan petroleumgroep Exxon (+ 3 %) en telecomgroep Verizon (+ 5,9 %).
· Amerikaanse aandelenfondsen blijven potentieel hebben en verdienen een plaatsje in uw portefeuille. Normaal zal de Amerikaanse economie immers sterker blijven groeien dan de Europese. We raden u met name KBC Index United States (KBC, **) aan.

Belgische aandelen in mindere doen
· Met een gemiddelde winst van 2,4 % zetten de Belgische aandelenfondsen één van de zwakste prestaties van de maand neer. Dat mocht op het conto worden geschreven van enkele zwaargewichten. Zo verloor Delhaize 6,9 %. Belgacom moest 6,1 % prijs geven nadat het meldde dat mobilofoniedochter Proximus wellicht minder goede resultaten zal boeken dan verwacht. Dewaay Belgian Shares (HSBC Dewaay, **) boekte de grootste winst (+ 3,3 %). Dat komt omdat de beheerders minder beleggen in… Belgacom en behoorlijk veel in KBC (+ 7,6 %).
De beheerders van AGF Capital Invest (AGF Belgium, tak 23, **) belegden van hun kunt dermate veel Belgacom dat het fonds afklokte met een licht verlies (- 0,3 %).
· De Belgische aandelenfondsen profiteren van de mooie vorm waarvan de Belgische beurs de jongste maanden blijk geeft. De jongste 12 maanden steeg hun waarde gemiddeld met meer dan 30 %. Toch blijft de Belgische beurs correct gewaardeerd. U mag er dus blijven in beleggen. Onze voorkeur gaat nog steeds naar Osiris Equities Belgian High Yield (*****), het goed beheerde fonds van Bank Degroof. U kunt de deelbewijzen ervan bij uw eigen bank kopen, maar het is aangewezen om goed naar de kosten te kijken.

OSIRIS EQUITIES BELGIAN HIGH YIELD (in euro)

Het fonds dat wordt beheerd door Bank Degroof boekt regelmatig zeer goede resultaten. De beheerders beleggen vooral in aandelen van bedrijven die een hoog dividendrendement opleveren. En dat werpt tot nu toe veel vruchten af.

Farma op epo
· De farmaceutische aandelenfondsen zagen er enkele maanden geleden nog uit als lijkbidders omdat enkele stermedicamenten van de markt moesten worden gehaald. Nu zijn die sores achter de rug en ook in mei zette de sector zijn herstel voort. Gemiddeld boekten de fondsen uit onze tabel 5,5 % winst, met name dankzij de goede resultaten bij AstraZeneca (+ 9,2 %) en GlaxoSmithKline (+ 11,2 %). Streeft u een sectorenspreiding na in uw portefeuille dan mag u Dexia Equities B Pharma+ (**) behouden. Het is het best beheerde fonds uit de categorie.

DE SECTOREN IN MEI 2005

Sector

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Europees

Financieel

3.8%

0.0%

20.6%

Farma

5.6%

13.2%

15.5%

Telecom

2.3%

-2.7%

13.7%

Technologie

9.3%

3.5%

1.7%

Consumptie

5.2%

8.8%

13.8%

Distributie

3.9%

-1.8%

9.5%

Nutssector (utilities)

4.0%

4.9%

29.6%

Wereldwijd

Financieel

5.4%

3.1%

13.6%

Farma

5.7%

13.6%

4.9%

Telecom

4.5%

1.4%

12.6%

Technologie

12.3%

7.6%

0.4%

Consumptie

5.8%

10.4%

9.0%

Distributie

9.2%

4.2%

3.2%

Nutssector (utilities)

5.1%

7.8%

29.4%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind mei 2005.

SECTOREVALUATIE

Naam sector

Score

bevaks

++

farma

+

voedsel&drank

+

nut

+

financiën

=

telecom

=

distributie

-

technologie

--

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Ze schommelt tussen ++ (zeer goed) en - - (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

· Aandelenfondsen die beleggen in de technologiesector zetten met een gemiddelde winst van 11,1 % een uitstekende prestatie neer. De goede resultaten van Hewlett-Packard (+ 15,9 %) en de geruststellende verklaringen van Intel (+ 15 %) staken de beleggers een hart onder de riem. Toch blijft deze sector erg risicovol. Een blik op de koersevolutie van de fondsen die erin beleggen illustreert dat overduidelijk. De verliezen van vijf jaar geleden zijn verre van weggevlakt en ondertussen blijft de sector onderhevig aan felle koersschommelingen. We blijven daarom afraden om deze fondsen te kopen.

FORTIS L EQUITY TECHNOLOGY WORLD (in USD)

Tegen het licht van de perspectieven, blijft een belegging in de technologiesector volgens ons te veel risico’s inhouden. Hoewel de sector af en toe sterke prestaties neerzet, zijn de verliezen van rond de eeuwwisseling trouwens nog lang niet goedgemaakt.

Puike resultaten
· Mei was een schitterende maand voor houders van obligatiefondsen. De moeilijke economische context zorgde immers voor een aaneenrijging van hoogterecords op de obligatiemarkt, die wordt aanzien als een veilige haven. Ook de hogere koers van de dollarmunten ten opzichte van de euro, deed een aardige duit in het zakje.
· De zwakke economische groei in Europa, die de aantrekkingskracht van Europese aandelen beperkt, speelde de euro vorige maand dus parten. De (nadien terecht gebleken) vrees dat Frankrijk en Nederland “neen” zouden stemmen tegen de Europese grondwet deden daar nog een schepje bovenop. Op het einde van mei kostte een euro nog slechts 1,23 dollar, terwijl dat in het begin van vorige maand nog 1,29 dollar was. De winnaars van de maand waren dan ook te vinden in dollarland (zie verder).

Wereldwijde selectie
· De internationale obligatiefondsen boekten winsten tussen 1 % en 3,1 %. Vele munten wonnen terrein tegenover de euro waardoor Dexia Bonds International (**, + 1 %) als vanouds een mindere prestatie boekte in vergelijking met de concurrentie. De beheerder belegt dan wel in obligaties in vreemde munt, hij zorgt er voor dat alle muntrisico uit de portefeuille gebannen wordt. Zo profiteert het fonds wel van de vaak hogere rentevergoedingen die obligaties in niet-euro geven, maar niet van de diverse muntevoluties. In mei keerde deze strategie zich tegen het fonds. Fortis L Bond World (**) klokte daarentegen 3,1 % hoger af. Niet alleen kon dit fonds profiteren van de grote posities in Amerikaanse dollar (USD, + 4,5 %), de beheerder belegt ten opzichte van zijn categorie ook vrij weinig in obligaties in euro. Die laatste hebben het niet zo goed gedaan vorige maand.
· Wij hebben maar 1 uitgesproken voorkeur binnen deze categorie: PAM (L) Bonds Universalis (Petercam, ****, + 2,4 %). Kies voor dit fonds als u met één belegging een goed gespreide obligatieportefeuille wilt aanschaffen.

EVOLUTIE PAM (L) BONDS UNIVERSALIS SINDS 2000

Wereldwijde obligatiefondsen zijn goed voor diegenen die zonder veel poespas een gespreide obligatieportefeuille wensen te bezitten. De keuze is groot binnen deze categorie. Opteer voor het Petercamfonds.

Hoge rente iemand?
· Bij de zogenaamde hoogrentende obligatiefondsen deden de fondsen die vooral beleggen in bedrijfsobligaties van mindere kwaliteit het niet zo denderend. Zo vinden we hier het enige obligatiefonds uit onze tabellen die in mei verlies heeft geboekt, SGAM Bonds Europe High Yield (verdeeld door SG Bank De Maertelaere, *, - 0,4 %). Maar ook Dexia Bonds High Yield (+ 0,2 %) deed het niet zo goed.
· Als u uw obligatieportefeuille in euro wilt diversifiëren, mik dan op de beleggingsfondsen in kwalitatieve bedrijfsobligaties in euro. Wij raden u op dit moment PAM (L) Bonds EUR Quality aan (Petercam, ***). Bent u echter klant bij Dexia Bank of Fortis Bank dan kunt u opteren voor Dexia Invest Euro Corporate Bonds (***) of Fortis L Bond Corporate Euro (***).

Obligatierente opnieuw lager
· Het sprookje blijft maar duren voor obligatiefondsen in euro. Vele beleggers blijven aandelen momenteel te risicovol vinden en plaatsen hun geld dan maar in obligaties. Ook al heerst het besef dat die in feite bitter weinig opbrengen. Het rendement op Belgische staatsobligaties is in mei bijvoorbeeld gedaald tot op een historisch laag niveau van ongeveer 3,3 %. In april bedroeg dit nog 3,5 %.
· De grote vraag naar obligaties doet de obligatiekoersen stijgen, wat zich vertaalt in stijgende inventariswaardes. Hoe langer de looptijden van de obligaties in de portefeuille, hoe meer profijt ze uit de dalende rente trekken. Ook vorige maand was dat niet anders. Fondsen die beleggen in obligaties op korte termijn (zo’n 3 jaar) gingen gemiddeld 0,3 % hoger. Op middellange termijn (tot 7 jaar) was dit al 0,8 %. En de winnaars waren de fondsen die in langetermijnobligaties beleggen (7 jaar en langer). Zij wonnen gemiddeld 1,4 %. De gouden palm ging – opnieuw – naar Fortis L Bond Long Euro (*, + 1,8 %) dat in obligaties met een gemiddelde looptijd van zo’n 12 jaar belegt. Het fonds zet over de laatste 12 maanden zelfs een prestatie neer van 19,3 %. Uitzonderlijk voor een obligatiefonds in euro! Als u nog fondsen bezit die beleggen in obligaties op lange termijn bezit, verkoopt u beter uw deelbewijzen.
· Hoe diep de obligatierente nog kan zakken is een vraag die veel beleggers beroert. Wij achten het alvast niet onwaarschijnlijk dat de rente stijgt. Omwille van de lage obligatierentes in euro, ongeacht de looptijd van de obligaties, raden wij u niet meer aan om obligatiefondsen die beleggen in staatsobligaties in euro bij te kopen. U mag deze fondsen wel behouden.
· Wij raden u daarentegen wel obligatiefondsen in bedrijfsobligaties in euro aan. Een selectie fondsen vindt u terug in onze tabellen.

Dollarvreugde
· De klim van de dollar én de dalende obligatierentes zorgden ervoor dat obligatiefondsen in Amerikaanse dollar tot 5,8 % hoger gingen. Dit was het geval voor Dexia Bonds USD (***) en Dexia Bonds USD Government Plus (**). Wij zijn nog steeds koper van deze categorie, met dien verstande dat we een drempel inbouwen.
· Koop enkel obligatiefondsen in deze categorie indien de euro opnieuw boven de 1,25 Amerikaanse dollar noteert. Of omgekeerd, als de dollar opnieuw minder waard is dan 0,8 euro. Hebt u al gespecialiseerde fondsen in uw bezit dan hoeft u niets te veranderen. Onze voorkeur gaat naar Dewaay American Bonds (***) en ING (L) Renta Fund Dollar (***).
· Beleggers die een alternatieve dollarbelegging zoeken en daarbij hun inlegde kapitaal willen beschermen, kunnen deze maand ook terecht bij Fortis Bank en KBC voor respectievelijk Fortis B Fix Equity 175 (instappen tot 24 juni) en KBC Multisafe USD 6 (instappen tot 1 juli).

EVOLUTIE DEWAAY AMERICAN SINDS 2000 (in USD)

Dankzij de sterk gedaalde Amerikaanse obligatierentes heeft het fonds het de afgelopen jaren uitstekend gedaan... in lokale munt. Een belegger uit de eurozone beleefde er echter minder plezier aan door de val van de dollar t.o.v. de euro sinds 2000. U mag dit fonds kopen indien de euro opnieuw boven 1,25 dollar noteert.

CAD boerde goed
· Enkel de Canadese obligatiefondsen deden het vorige maand nog beter dan de obligatiebeleggingen in het groene biljet. ING (L) Renta Fund II CAD (***, + 6,4 %) was van alle obligatiefondsen uit de tabellen hiernaast de superkampioen.
· Omdat de Canadese dollar (CAD, + 4,6 %) zo sterk presteerde, kunt u volgens ons best een deel van uw winst in deze muntcategorie verzilveren. Hebt u nog geen gespecialiseerde fondsen in uw portefeuille dan mag u Dewaay Canadian Bonds (***) of ING (L) Renta Fund II CAD (***) kopen.

DE MUNTEN IN MEI 2005

ISO

Munt

Koers (1)

Evolutie (2)

Persp. (3)

Code

 

(in euro)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1344

0.0%

-0.1%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1094

0.6%

-0.4%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1264

2.7%

3.6%

=

--

CHF

Zwitserse frank

0,6505

0.0%

-0.4%

=

+

GBP

Britse pond

1,4760

-0.2%

-1.7%

-

-

USD

Amerikaanse dollar

0,8099

4.5%

-1.1%

+

=

CAD

Canadese dollar

0,6457

4.6%

7.6%

+

++

AUD

Australische dollar

0,6138

1.5%

5.0%

+

-

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5720

0.9%

11.1%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7514

1.8%

1.4%

=

++

Cijfers steeds eind mei 2005; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel