Analyse
Zure appel voor aandelenbeleggers 12 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2005
April was een rotmaand voor het gros van de aandelenfondsen. De uitzonderingen waren op één hand te tellen. Gelukkig konden de beleggers zich opwarmen aan de uitstekende prestaties van de obligatiefondsen.

· Op het beursfront tekende zich in april hetzelfde neerwaartse scenario af als in maart. Na een lange periode van bijna ononderbroken koersstijgingen, zijn de beurskoersen zowat overal weer aan het dalen. De almaar somberder wordende voorspellingen voor de Westerse economieën zijn daar niet vreemd aan. De opeenvolging van enkele winstwaarschuwingen (zoals Apple, IBM, Philips) na het bekijken van de resultaten over het eerste kwartaal was niet van die aard om de gemoedsrust van de beleggers te ondersteunen. Kijken we naar de positieve uitschieters dan viel op dat op regionaal vlak enkel de Griekse beurs hoger fietste in Europa (+ 0,5 %), na het zware verlies in april. Wereldwijd viel dan weer de prestatie van de beurs van Hong Kong op (+ 3,6 %). De gespecialiseerde fondsen vaarden er wel bij. Op sectoraal vlak stond er geen maat op de farma-aandelen. CitiEquity Global Healthcare A (Citibank, + 4,9 %) boekte de beste aandelenprestatie uit onze tabellen.

DE BEURSMARKTEN IN APRIL 2005

Beurs

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-5.8%

-3.4%

2.0%

Athene (ASE)

0.5%

-1.8%

13.9%

Brussel (BEL 20)

-2.8%

1.4%

24.6%

Frankfurt (DAX 30)

-5.2%

-3.1%

2.3%

Hongkong (Hang Seng)

3.6%

2.4%

8.2%

Lissabon (PSI 20)

-2.3%

-5.1%

1.4%

Londen (FTSE 100)

-0.2%

1.2%

7.0%

Madrid (IBEX 35)

-2.8%

-2.4%

11.0%

Milaan (MIB 30)

-4.7%

-2.2%

10.1%

Nasdaq Composite

-3.2%

-5.9%

-7.1%

New York (S&P 500)

-1.4%

-1.1%

-3.0%

Parijs (CAC 40)

-3.8%

-0.1%

6.5%

Stockholm (OMX)

-3.2%

0.1%

8.9%

Sydney (ASX - AORD)

-2.3%

-2.3%

16.2%

Tokyo (NIKKEI 225)

-3.2%

-3.7%

-8.6%

Toronto (S&P/TSX Composite)

-5.4%

1.6%

15.7%

Zurich (SMI)

-0.2%

2.5%

2.8%

(1) in %, omgezet in euro, op eind april 2005.

· Op obligatievlak was het een totaal ander verhaal. De interesse voor obligaties was in bovenstaande context vrij stevig, waardoor de prijzen stegen en de obligatierentes daalden. Dit had een positief effect op de prestaties van de obligatiefondsen. Opnieuw boekten de fondsen die in langetermijnobligaties beleggen de beste prestaties.

· Ook de evolutie op de wisselmarkten deed in april een goede duit in het zakje. Zo zorgde de ijzersterke prestatie van de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD, + 3,4 %) ervoor dat KBC Renta NZD-Renta (+ 5,5 %) de beste prestatie uit onze tabellen afklokte. Hetzelfde dopingeffect vonden we terug bij obligatiefondsen in Japanse yen (JPY, + 2,6 %), Britse pond (GBP, + 1,8 %) en Australische dollar (AUD, + 1,6 %).

Wereldwijde malaise

· Bij de wereldwijde aandelenfondsen kon enkel Axa B Fund International Equities (+ 0,2 %, *) de maand april positief afsluiten. De reden lag niet zozeer in de keuze van aandelen binnen de portefeuille, maar wel… in de berekeningswijze van de inventariswaarde. Deze wordt slechts 1 maal per week berekend (op woensdag), waardoor het fonds in dit geval de 2 laatste (slechte) beursdagen van de maand april “miste”. Het omgekeerde effect doet zich echter voor volgende maand. Contrarian Equities@Work (Capital@Work, *****V) kreeg de zwaarste klappen (- 4,7 %). Dit kon vooral op het conto geschreven worden van de talrijke Franse aandelen in de portefeuille: bouwonderneming Lafarge (- 6 %), bankverzekeraar Axa (- 7,6 %) en glasproducent Saint-Gobain (- 7,2 %).

· Voor diegenen die zelf geen aandelenportefeuille in elkaar wensen te steken, bieden wereldwijde aandelenfondsen een goed alternatief. Met één enkele aandelenbelegging haalt u een gespreide portefeuille in huis. Opgelet: onze keuzes (in het vet) zijn ietwat speciaal, want ze beleggen niet volgens de courante methodes. Contrarian Equities@Work heeft het voor aandelen die niet zo populair zijn. Aphilion Q² belegt vaak in minder gekende aandelen maar toonde al meermaals aan een uitstekende stock picker te zijn.

· Een alternatief is hier de tracker EasyETF Global Titans 50 die noteert op Euronext. Dit passief beheerde fonds belegt in de 50 grootste wereldwijde aandelen. Verkies deze tracker boven Lyxor ETF DJ Global Titans 50, het vroegere DJ Global Titans 50 Master Unit.

EVOLUTIE APHILION Q² (in het vet) EN WERELDWIJDE BEURSINDEX SINDS CREATIE FONDS (basis 100)

Aphilion Q² bouwde sinds de start haar voorsprong op de wereldwijde aandelenindex steeds een beetje verder uit. Een prestatie waar het beleggingsfonds trots op kan zijn. U mag nog steeds kopen.

Tussenstop of keerpunt?

· Het moest er ooit van komen. In april boekte de Belgische beurs voor het eerst een verlies sinds… maart 2004. Gemiddeld gingen de Belgische aandelenfondsen uit onze selectie 2,3 % lager. Opnieuw werden er grote verschillen binnen de categorie opgetekend. Zo slaagde Argenta Fund Belgische Aandelen (*) er in om slechts 0,3 % prijs te geven. Ook hier lag de wekelijkse berekening van de inventariswaarde aan de basis van de betere prestatie ten opzichte van de concurrentie. KBC Equity Flanders (*, - 3 %) ging dan weer de meeste plaatsen achteruit. Kleinere aandelen zoals Kinepolis (- 9,9 %), Miko (- 7,4 %) en Barco (- 5,2 %) hadden last van winstnemingen.

· Belgische aandelenfondsen hebben er al een fameuze rit opzitten. Zelfs in april was de beurs van Brussel een van de minst slechte presteerders. Osiris Equities Belgian High Yield (Bank Degroof, *****) steekt in deze categorie boven de andere uit. Dit fonds belegt in aandelen met een hoog dividendrendement en die blijven vooralsnog in trek. Opgelet: wilt u het beleggingsfonds bij Bank Degroof zelf kopen, dan wordt u doorverwezen naar de beursvennootschap Riga & Cie. U kunt ook gewoon aankloppen bij uw bankier om dit fonds te kopen.

Uitstekende prestaties

· In april trok de farmasector zich niets aan van de beursmalaise. Gemiddeld ging de categorie maar liefst 3,9 % hoger. Pfizer (+ 4,1 %) en Roche (+ 11,8 %) met positieve resultaten voor de dag én genoot Eli Lilly (13 %) van nieuwe patentbescherming

DE SECTOREN IN APRIL 2005

Sector

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Europees

Financieel

-2.8%

-0.4%

15.1%

Farma

6.7%

10.1%

8.9%

Telecom

-4.2%

-5.7%

7.2%

Technologie

-3.4%

-2.6%

-7.0%

Consumptie

2.7%

6.4%

8.4%

Distributie

-3.9%

-3.3%

9.8%

Nutssector (utilities)

1.5%

2.1%

25.4%

Wereldwijd

Financieel

-1.1%

-1.3%

6.2%

Farma

5.7%

9.0%

-2.2%

Telecom

-2.2%

-2.8%

3.2%

Technologie

-3.2%

-4.5%

-10.2%

Consumptie

2.8%

5.4%

1.3%

Distributie

-5.1%

-5.2%

-5.7%

Nutssector (utilities)

2.0%

3.8%

22.0%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind april 2005.

SECTOREVALUATIE

Naam sector

Score

bevaks

++

farma

+

voedsel&drank

+

nut

+

financiën

=

telecom

=

distributie

=

technologie

--

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Ze schommelt tussen ++ (zeer goed) en - - (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

· Uitschieters waren CitiEquity Global Healthcare A (Citibank, + 4,9 %) en ING (L) Invest Health Care (+ 4,7 %, **). De grote posten in Pfizer, GlaxoSmithKline (+ 10 %) en Roche (+ 11,8 %) stuwden deze fondsen hoger. KBC Equity Pharma Growth (+ 1,2 %) kon niet volgen omdat de grootste post in de portefeuille, biotechnologiebedrijf Amgen (+ 0,7 %), maar nipt terrein won.

· De sector heeft nog heel wat potentieel na de klappen van de laatste jaren. Dexia Equities B Pharma + (**) werpt zich op dit moment op als het betere fonds in de categorie. Bezit u echter een ander fonds, dan mag u dit behouden.

· Ook hier biedt een tracker een valabel alternatief. Verkies StreetTRACKS MSCI Europe Health Care boven EasyETF Euro Health.

EVOLUTIE DEXIA EQUITIES B PHARMA PLUS (in het vet) EN WERELDWIJDE FARMA-INDEX (2000 = basis 100, in USD)

Farmawaarden zitten terug in de lift en dit komt uiteraard de gespecialiseerde beleggingsfondsen ten goede. De donkere wolken boven de sector klaren langzaam maar zeker op. Het Dexia-fonds moet wat rendement betreft niet onderdoen voor de marktindex. Kopen.

Technologie krijgt klappen

· De aandelenfondsen die beleggen in technologie hadden het niet onder de markt in april. Gemiddeld verloren ze 3,8 %. De spreekwoordelijke uitzondering op de regel was KBC Equity Growth by Innovation (status quo). Dit fonds slaagt er de laatste jaren in om zich af te zonderen van de rest… in positieve zin. Het belegt in groeibedrijven die een forse inspanning leveren wat Onderzoek&Ontwikkeling betreft. De sterke vertegenwoordiging van farmaciebedrijven in de portefeuille (zoals Roche en AstraZeneca) deed de zwakke prestatie van de pure technologieaandelen te niet. Voor Fortis B Equity Technology Europe (*, - 6,5 %) en ING (L) Invest European IT (*, - 6,4 %) was er echter geen ontkomen aan. Beide fondsen beleggen in ongeveer dezelfde aandelen, zoals Alcatel (- 12 %) en Atos Origin (- 10,5 %).

· Wij vinden deze sector nog steeds te risicovol om in te beleggen als we rekening houden met het potentieel. Andere sectoren bieden op dit moment meer waar voor hun geld. U vindt ze terug met een grijze achtergrond in onze tabellen.

Obligaties in de lift

· De meeste obligatiefondsen sloten april netjes in het groen af. De obligatierentes daalden zowat overal ter wereld. Dit was vooral te wijten aan de angst dat de wereldwijde economische groei dit jaar zal gaan vertragen.

Wanneer de rentes dalen, gaan de obligatiekoersen meestal de hoogte in, net zoals de fondsen die er in beleggen. In tegenstelling tot de beleggers in aandelenfondsen hebben de beleggers in obligatiefondsen er dus een goede maand opzitten.

· Het enige minpunt vormde de val van de Canadese dollar (CAD, - 2,9 %), wat ten koste ging van de koersen van de fondsen (gemiddeld - 2 %). De andere munten deden het dan weer behoorlijk goed, tot vreugde van de beleggers. De Amerikaanse dollar (USD) steeg met 0,7%, de Australische dollar (AUD) boekte 1,6% winst en de Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) schoot zelfs 3,4% omhoog. Zelf de Japanse yen boekte terreinwinst (JPY, +2,6%). Het pond sterling (GBP) ging ten slotte 1,8% vooruit.

· De zwakke euro valt vooral te verklaren door de weinig opbeurende economische vooruitzichten in Europa. De groei komt maar niet van de grond en het is weinig waarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank weldra de richtvoeten optrekt.

Hoe lang?

· Intussen hebben de obligatierentes in Europa wel hun bodemkoers bereikt. Zoals wel vaker het geval is, zijn het de langetermijnfondsen in euro die daar het meest van konden profiteren (+ 1,9%). De voorbije maanden lieten ze een opmerkelijke vooruitgang van 12,7 % optekenen. Toch vormen deze fondsen in onze ogen een te groot risico in de huidige context van lage obligatierentes. We verwachten immers dat de obligatierentes binnenkort zullen gaan klimmen, wat vooral slecht nieuws is voor obligaties op lange termijn. De meeropbrengst die u op korte termijn kunt verwachten, weegt dus niet op tegen het risico op ernstige verliezen op langere termijn.

· Daarom gaat onze voorkeur dan ook uit naar fondsen die beleggen in obligaties op middellange termijn (+ 1,3 % in april; + 6,7 % in 1 jaar). Volgens ons ligt hierin het beste compromis tussen rendement en risico (op een rentestijging). Het rendement van de obligatiefondsen in euro kan op korte termijn wellicht wat schommelen. We denken nochtans dat zij nog een stekje verdienen in uw portefeuille in de optiek van een beleggingsportefeuille op middellange/lange termijn. Het risico ligt een stukje lager dan bij andere beleggingscategorieën (het muntrisico valt immers weg) en de stabiliteit van uw portefeuille wordt er dus mee verzekerd.

Onze tips vindt u vetjes in de tabellen.

FORTIS L BOND LONG EURO (vetjes, linkerschaal) EN RENTEVOETEN OP LANGE TERMIJN EUROZONE (rechters.)

De grafiek geeft het duidelijk aan: wanneer de obligatierentes stijgen, weegt dat op de koersen van de obligatiefondsen. En hoe langer de obligaties in portefeuille, hoe groter het effect. Dit scenario is voor herhaling vatbaar is. Laat deze fondsen dus voorlopig links liggen.

Corporates op een zijspoor

· De fondsen die beleggen in bedrijfsobligaties (“corporates”) deden het minder goed dan hun broertjes in euro. Hun stijging bleef beperkt tot gemiddeld 0,9 %. Nu was de markt in april uiteraard nog niet goed bekomen van het weinig opbeurende nieuws uit het kamp van de autoconstructeurs General Motors en Ford. Beide bedrijven hadden last van de dreiging van een mogelijke ratingverlaging (wat in mei ook effectief gebeurd is).

De weinig rooskleurige financiële toestand van deze bedrijven laat dus het ergste vermoeden, ook al kunnen ze op korte termijn hun verplichtingen wellicht nakomen. Om hun obligaties te kopen, vragen de beleggers dus een meeropbrengst. Dit woog ook door op de rest van de “corporate”-markt, vooral dan bij de wat meer risicovolle waarden. Net deze waarden worden door de beheerders van PAM (L) Bonds EUR Quality (Petercam, + 0,7 %, ***) hoog in het vaandel gedragen, wat meteen ook de zwakkere prestatie van dit fonds verklaart.

· Door het verhoogde risico mag het verschil in opbrengst tussen de bedrijfs- en staatsobligaties dan weer wat groter zijn geworden, toch blijft de kloof nog steeds historisch klein. We raden u dus af om te kopen. Behouden mag.

Meubels gered

· Dat moet zowat de conclusie geweest zijn van wie belegd had in obligatiefondsen in Zweedse kroon. De munt moest immers 0,5 % inleveren tegenover de euro. Gelukkig gingen de rentevoeten er ook in Zweden op achteruit, waardoor de obligatiekoersen stegen en zo de fondsen toch nog gemiddeld 1,1 % omhoog stuwden.

· Profiteer van de daling van de munt (SEK) om fondsen uit deze categorie bij te kopen. Deze belegging is vooral interessant omwille van het stijgingspotentieel van de ondergewaardeerde Zweedse kroon. U kunt ING (L) Renta Fund II SEK (***) of KBC Renta Sekarenta (KBC, ***) kopen.

Canadese dollar in het defensief

· De obligatiefondsen in Canadese dollar moesten vorige maand gemiddeld 2 % prijsgeven. Dat verlies was toe te schrijven aan de daling van de Canadese dollar (CAD, - 2,9 %).

· Wij denken dat de Canadese dollar op termijn opnieuw vooruitgang zal boeken tegenover de euro. De munt is vandaag immers ondergewaardeerd. Daarom blijven we er ook verder in beleggen via Dewaay Canadian Bonds (Dewaay Bank). De beheerders van dit fonds kunnen regelmatig mooie resultaten voorleggen (***).

EVOLUTIE VAN DE CANADESE DOLLAR (in euro)

We vermoeden dat de daling van de Canadese dollar afgelopen maand maar van tijdelijke aard was. De munt is ondergewaardeerd tegenover de euro en zal vroeg of laat beginnen stijgen. Profiteer van het muntpotentieel via de aankoop van een Canadees obligatiefonds.

DE MUNTEN IN APRIL 2005

ISO

Munt

Koers (1)

Evolutie (2)

Persp. (3)

Code

 

(in euro)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1343

0.1%

-0.1%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1087

-0.5%

-0.4%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1231

1.0%

1.2%

=

-

CHF

Zwitserse frank

0,6507

0.8%

1.1%

=

+

GBP

Britse pond

1,4794

1.8%

0.0%

-

-

USD

Amerikaanse dollar

0,7746

0.7%

-7.1%

+

+

CAD

Canadese dollar

0,6172

-2.9%

1.8%

+

++

AUD

Australische dollar

0,6048

1.6%

0.4%

+

=

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5671

3.4%

8.7%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7383

2.6%

-2.3%

=

++

Cijfers steeds eind april 2005; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel