Analyse
Enkele tips bij het kopen van Angelsaksische fondsen 12 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2005
We krijgen almaar meer vragen over de zogenaamde Angelsaksische fondsen. Waar kunt u ze kopen ? Wat zijn de kosten ? Waar vindt u informatie ? ...Volg de gids !

Belgische instellingen openen almaar meer de deur op een kier(tje) voor de beleggingsfondsen van andere, vaak Angelsaksische, instellingen. Hierdoor ondervindt de belegger steeds minder problemen om deze zogenaamd vreemde fondsen te kopen of te verkopen bij zijn lokale bank. In enkele gevallen vindt hij zelfs al informatie over deze fondsen bij zijn lokale grossier.

De belegger kan er maar wel bij varen want, hoewel de kwaliteit vaak zoek is, schuilen er onder de vreemde fondsen toch ook enkele uitstekend beheerde fondsen. Kijk maar naar dit nummer van F&S. Op dit moment is ons favoriete Britse aandelenfonds, SISF Equity A, bijvoorbeeld een beleggingsfonds van het Britse Schroders.

Aan de hoeveelheid lezersvragen merken we dat steeds meer lezers op de hoogte (willen) zijn van het verruimde aanbod op de Belgische fondsenmarkt. Volg de gids aan de hand van de vaakst gestelde vragen…

Zijn ze groot genoeg en betrouwbaar?

Ja. Laat hier alvast geen twijfel over bestaan. Naar beheerd vermogen zijn de gespecialiseerde Angelsaksische beheerders vaak vele malen groter dan de meer bekende Belgische marktspelers. Zo beheert Merrill Lynch Investment Managers zo’n 400 miljard euro en werken er meer dan 2.500 mensen. Ter vergelijking: KBC heeft een niet onaardige 100 miljard euro in beheer.

Waarom hoor ik er niet zoveel van?

· Vaak komt een Angelsaksisch fonds in de belangstelling omdat het een fondsenprijs heeft weggekaapt of omdat het onderwerp is geweest van een seminarie. Al even snel vervallen de meeste opnieuw in de anonimiteit. De reden waarom deze fondsen zich maar moeilijk handhaven op de Belgische markt is vooral het gebrek aan een distributiekanaal. De fondsenhuizen hebben dus een probleem om hun fondsen aan de man te brengen. En onbekend is meestal onbemind.

· Gelukkig bestaan er initiatieven zoals die van ABN AMRO (biedt 5 beheerders aan), Citibank (13), Cortal Consors (10), Deutsche Bank (19), Keytrade Bank (zie dit nummer) en Rabobank (5) om een selectie van vreemde fondsen toegankelijker te maken voor de particuliere belegger. Bovenvermelde instellingen bieden niet alleen de verhandeling van dit type fondsen aan, maar ook de broodnodige informatie. Maar u merkt ook dat het niet de grootste spelers op de markt zijn die het voortouw nemen. Over het algemeen blijven vreemde fondsen voor de meeste niet-geïnformeerde beleggers dus nog steeds een ver van mijn bed-show.

Waar vind ik informatie?

· U kunt natuurlijk steeds bij ons terecht voor uw specifieke vragen. En ook bovenstaande verdelers beschikken over de nodige informatie over de fondsen die ze in hun selectie opnemen. Onze ervaring leert echter dat de gegevens van sommige aanbieders vaak te wensen overlaten. Internet biedt hier een oplossing. Ga daarbij steeds te rade op de moedersites van de beheerders (zie tabel).

· Op deze websites krijgt u heel wat informatie. Interessant is vooral de aanwezigheid van de laatste technische fondsenfiche, dit is de steekkaart van elk fonds. Daarnaast vindt u er ook het jaarverslag terug, net als de zeer belangrijke prospectus.

Hoe zit het met de kosten?

· We kunnen het belang van een prospectus niet genoeg onderstrepen. U vindt er immers alle kernelementen van uw eventuele toekomstige belegging in terug: beleggingspolitiek, risico’s, kosten, historische rendementen, enzovoort.

· In het prospectus van SISF UK Equity A bijvoorbeeld staat dat de maximale instapkosten 5,263 % bedragen en dat er moet ingeschreven worden voor minimaal 1.000 euro (of het equivalent in een andere munt, in dit geval 682 Britse pond). Wilt u dit beleggingsfonds kopen, dan kan uw financiële tussenpersoon u het minimum instapbedrag van 682 GBP laten kopen en hiervoor 35,9 GBP (= 52,6 euro) kosten aanrekenen. Aanvaardt dit echter niet!

· Zeg uw tussenpersoon ronduit dat u niet tevreden bent dat hij én de maximale instapkost aanrekent én het minimale instapbedrag eist. Wijs hem er op dat u bij Deutsche Bank bijvoorbeeld slechts 2 % kosten betaalt (13,6 GBP, 20 euro) en daarbovenop per uniek deelbewijs kunt kopen (eind april was dit 2,02 GBP waard). Bij Keytrade Bank bent u nog goedkoper af en betaalt u slechts 9,95 euro via internet, ongeacht het instapbedrag (zie artikel).

Hap nooit toe als uw instelling u de maximale kosten aanrekent (vaak rond de 5 %). Reken maximaal op 2-3 % instapkosten. Aanvaardt ook nooit een minimum instapbedrag (vaak 1.000-5.000 USD). Dit kunt u elders gemakkelijk ontlopen.

Waar kan ik ze kopen?

· De meeste Angelsaksische fondsen kunt u vandaag verhandelen via uw lokale bankagentschap. Let daarbij goed op de aangerekende kosten (prospectus!). Er zijn immers veel verschillen tussen de verschillende aanbieders.

· Hoewel de verhandeling in uw agentschap veelal mogelijk zal zijn, zult u hier praktisch nooit de nodige informatie vinden over dit vreemde fondsenaanbod. Het is dus aan uzelf om vooraf te weten wat u precies wilt kopen en waarom! Wij blijven u op een onafhankelijke manier helpen doorheen deze keuzes.

VOORNAAMSTE ANGELSAKSISCHE FONDSENHUIZEN

Citigroup

www.citigroupam.be

Fidelity

www.fidelity-international.com

Franklin Templeton

www.franklintempleton.be

Invesco

www.invesco.be

JPMorgan Fleming

public.jpmorgan.com

Merrill Lynch

www.mliminternational.com

Schroders

www.schroders.com/be

De webstek van Fidelity is uitsluitend Engelstalig

Deel dit artikel