Analyse
Eenvormig tarief voor ruim 500 fondsen 12 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2005
9,95 euro : tegen dat bedrag kunt u voortaan bij Keytrade Bank terecht voor de aankoop van fondsen via internet. De on-line bank heeft intussen zowat een echte fondsensupermarkt uitgebouwd: ruim 500 fondsen, van 19 verschillende beheerders, zijn voortaan beschikbaar. Wie doet beter?

Keytrade Bank, tot nog toe vooral bekend als aandelenmakelaar, lanceert hiermee dus een echte charmeoffensief naar de fondsenbeleggers toe. Het uitgangspunt, en tegelijk de sleutel tot het succes van de bank, is eenvoudig: beperk de kosten zoveel mogelijk, via een forfaitsysteem.

Vaste instapkosten

· De bank past nu een eenvormig tarief toe, ongeacht het bedrag van uw transactie. Zo betaalt u voortaan 9,95 euro bij aankoop van een uitgebreid gamma aan fondsen, ongeacht of het nu om een aankoop van 100, 1.000 of 10.000 euro gaat. Op voorwaarde weliswaar dat de transactie via internet verloopt. Via telefoon betaalt u 15 euro meer.

Bij andere banken zijn de aankoopkosten proportioneel, in functie van het totaalbedrag van de aankoop dus. Als de aankoopkosten 3 % bedragen, betaalt u dan 3, 30 of 300 euro naargelang u voor respectievelijk 100, 1.000 of 10.000 euro aankoopt.

· Het is overduidelijk dat het forfaitsysteem bijna altijd goedkoper uitvalt, behalve dan misschien voor heel kleine orders. Van zodra de transactie meer dan 500 euro bedraagt (via internet), wordt het systeem van Keytrade Bank veelal interessanter. Als u dan weet dat heel wat fondsenbeleggers vlot boven dit instapbedrag gaan…

Open architectuur

· De grootschalige verspreiding van beleggingsfondsen van andere partijen (de zogenaamde fondsen van derden) noemt men in de praktijk ook open architectuur. Dit concept geniet bij ons duidelijk nog minder bekendheid, maar het vereenvoudigt de toegang van de particuliere belegger tot de fondsenmarkt. Enigszins vergelijkbaar met een supermarkt dus, waar u ook het product van uw keuze uit de rekken vist.

· In België staan verschillende financiële instellingen in voor de verdeling van fondsen van derden: ABN Amro, Citibank, Cortal Consors, Deutsche Bank, Rabobank.be,… Vaak blijft het aanbod evenwel beperkt.

· Dit is niet het geval bij Keytrade Bank. Vandaag hebben al 19 beheersmaatschappijen een partnerschap afgesloten met de bank, waaronder Dexia, Petercam en Puilaetco. Ook vinden we heel wat Angelsaksische beheerders terug zoals Fidelity, Merrill Lynch en Schroders.

· Waarom vinden we in dat aanbod dan de fondsen van pakweg ING, Fortis Bank of KBC niet terug? Eerst en vooral dienen we aan te stippen dat Keytrade Bank nog aan het onderhandelen is met andere partners. Het aanbod kan dus nog worden uitgebreid. Daarnaast zien sommige promotoren het ook niet echt zitten dat concurrerende banken hun fondsen zouden gaan commercialiseren. In dat geval moeten ze hen immers ook een stuk van de taart, lees de instap- en beheerskosten, gunnen (zie kadertje). Als het bestaande distributienetwerk op zich voldoende uitgebreid is, laten een aantal promotoren deze kelk dus graag aan zich voorbijgaan.

· U kunt ook bij Keytrade Bank terecht voor fondsen van promotoren waarmee geen overeenkomst werd afgesloten. In dat geval moet u uiteraard wel de klassieke instapkosten ophoesten.

Concreet

· Jammer genoeg zijn (voorlopig?) nog niet alle fondsen die wij aanraden tegen het eenvormige tarief beschikbaar bij Keytrade Bank. Een zestal fondsen zijn al beschikbaar:

Aphilion Q² Equities (wereldwijde aandelen)
Contrarian Equities@Work (wereldwijde aandelen)
Fidelity European Growth A (Europese aandelen)
Fidelity United Kingdom A (Britse aandelen)
PAM (L) Bonds Universalis (internationale obligaties)
PAM Bonds EUR (obligaties in euro middellang)

· Voor elk fonds kunt u ofwel een bepaald aantal eenheden kopen (bijvoorbeeld 10 deelbewijzen), ofwel een transactie uitvoeren voor een vooraf bepaald bedrag (bijvoorbeeld 5.000 euro). U ontvangt dan eventueel gedeelten van deelbewijzen. Wel moet er altijd een bepaald minimumbedrag worden besteed, wat van fonds tot fonds verschilt.

· Vermits het onmogelijk is om de materiële aflevering van uw deelbewijzen te vragen, moet u ze bij de bank in bewaring geven. Bij Keytrade Bank is dat een gratis service.

ER ZIJN KOSTEN EN KOSTEN !

De instapkosten vormen maar het topje van de ijsberg. Fondsen brengen immers nog heel wat andere kosten met zich mee: voor beheer, administratie, transacties… Die kosten vallen minder op, omdat u ze niet rechtstreeks hoeft te betalen. Ze worden immers meteen afgetrokken van de inventariswaarde. Omdat het om weerkerende kosten gaat, lopen ze op termijn nochtans hoger op dan de eenmalige instapkosten. Het is natuurlijk goed nieuws dat Keytrade Bank weinig instapkosten eist, maar dat betekent dus hoegenaamd niet dat alles nu bijna gratis wordt.

En wat verdient Keytrade Bank? Naast het aantrekken van beleggersgeld krijgt ze ook een gedeelte van de beheerskosten door de diverse beheerders teruggestort.

Contact :

www.keytradebank.be
– telefonisch: 02/679.90.00

Deel dit artikel