Analyse
(Bijna) Gratis? 12 jaar geleden - vrijdag 13 mei 2005
De bankiers vechten een verwoede strijd om u zo goedkoop mogelijk te laten intekenen op fondsen. Dat is uiteraard positief. Maar blijf ook oog hebben voor de andere keuzecriteria.

Momenteel vechten de bankiers een zware concurrentieslag uit om marktaandeel op de markt van spaargelden. Dit gebeurt o.a. via de beleggingsfondsen. Bij Dexia Bank kunt u tot eind deze maand gratis instappen in de huisfondsen en dit met vers geld (in theorie) of oud geld (indien u eens praat met uw agentschap). Deutsche Bank schrapt dan weer de instapkosten op 22 van de door hen aanbevolen fondsen. “Wegens het grote succes” werd de actie onlangs verlengd tot eind dit jaar. Fortis Bank heeft net een beperkte kortingsperiode achter de rug. En Keytrade Bank ten slotte biedt u – via internet – een selectie van 500 fondsen aan voor de vaste transactieprijs van 9,95 euro, ongeacht de ordergrootte.

Wij kunnen deze acties enkel maar toejuichen, ook al wijzen we u erop dat afgeprijsde fondsen daarom geen goede fondsen zijn!

Het zal u misschien ook niet ontgaan zijn dat alle voordelen zich “slechts” afspelen op het niveau van de eenmalige instapkosten. Helaas wordt er zedig gezwegen over het gemiddelde niveau van de – op termijn belangrijkere – jaarlijkse beheerskosten. Dat is de voorbije jaren allesbehalve gedaald. En dit terwijl de fondsen steeds groter werden en konden genieten van schaalvoordelen.

De banken profiteren dus dubbel: de fondsen werden voor hen goedkoper en ze vragen er steeds meer geld voor. Waar zit nu het voordeel voor de belegger?

Deel dit artikel