Analyse
Verkeerde wisselkoers ? 12 jaar geleden - donderdag 14 april 2005

Bepaalde beleggingsfondsen worden uitgedrukt in euro én in vreemde munten.

Mevrouw L. wou vorige maand deelbewijzen van het fonds Fidelity India Focus Fund kopen. Daarbij kon ze kiezen tussen het fonds uitgedrukt in Amerikaanse munt (14,86 USD) of in euro (13,68 EUR).
Een snelle berekening leerde haar dat, met een correcte wisselkoers van 1,319 euro in dollar, het fonds in euro in feite 18,04 USD kostte. Door nu hetzelfde fonds rechtstreeks in USD te kopen tegen 14,86 USD deed ze dus een goede zaak. Zo stak ze immers 3,18 USD op zak. Niet?

Verschillende munten
· Vooral Angelsaksische beleggingsfondsen hebben er een handje van weg om dezelfde fondsen in verschillende wisselkoersen te noteren. Deze fondsen worden immers in tal van Europese landen verdeeld en hiermee komen de beheerders tegemoet aan de noden van de lokale beleggers. Die kopen nu eenmaal graag in eigen munt. Dit is niet alleen gemakkelijk, het vermijdt ook de niet kosteloze aankoop en verkoop van vreemde munten bij een financiële instelling.
Daarnaast heeft de munt waarin de inventariswaarde wordt uitgedrukt toch geen invloed op het uiteindelijke rendement. Belangrijk is wel in welke munt(en) het fonds belegt.
· De beheerders beweren dat de meervoudige muntnotering geen opbrengstenpost is voor hen, maar een kostenpost en dus louter in het belang van de klant. Zij proberen daarbij steeds de best mogelijke wisselkoers, een koers die u als particuliere belegger (bijna) nooit kunt krijgen, uit de brand te slepen. Waarom was dit dan niet het geval bij Fidelity India Focus Fund ?

Schijn bedriegt
· De op het eerste zicht “rare” wisselkoers van Fidelity India Focus Fund (1,086 euro in dollar) wordt verklaard in het prospectus van het fonds. In augustus van vorig jaar werd het fonds gecreëerd in verschillende muntklassen: Amerikaanse dollar, euro en Britse pond. Daarbij is alles aan de fondsen hetzelfde, enkel de munt waarin de inventariswaarde wordt uitgedrukt, verschilt. Deze bedroeg bij de start 10 euro, 10 dollar en 1 pond. Uiteraard strookte dit niet met de correcte wisselkoersverhoudingen. Rekening houdende met de wisselkoersen van toen was de dollarversie in feite 8,192 euro waard en de pondversie 1,487 euro.
In dit geval koopt u als belegger dus een andere hoeveelheid in hetzelfde fonds. Zo was één deelbewijs uitgedrukt in euro (met als waarde 10 euro) van bij de start meer waard dan één in dollar ( 8,192 euro) en veel meer dan één in pond (1,487 euro). Dit waardeverschil blijft nog steeds gelden. Een simpele vergelijking van de inventariswaardes levert u dus geen zinnige verklaring op voor de wisselkoersen, eenvoudigweg omdat er geen link ismet de reële wisselkoers. Vermijd dus dit soort vergelijkingen. Daarbij leidt de manier waarop de koersinformatie op  www.fidelity-international.com wordt gepresenteerd volgens ons enkel maar tot verwarring bij de beleggers.

Kunt u altijd kiezen?
· Onze lezeres had de grootste moeite om het fonds met de inventariswaarde in USD te kunnen kopen. Het kopen van de variant uitgedrukt in euro was geen enkel probleem. Dit is spijtig genoeg perfect normaal en legaal. Elke financiële instelling beslist immers zelf welke fondsen van derden ze wenst te verhandelen. Daarbij hebben ze ook de vrije keuze of ze alle muntklassen verhandelen of niet. Bij sommige banken is een ruime waaier vreemde fondsen beschikbaar, bij andere hebt u nog meer kans om water in de woestijn te vinden dan een fonds van een vreemde partij.
· Ga steeds na of uw instelling u wel de juiste muntklasse bezorgt. Krijgt u enkel de ongewenste variant voorgeschoteld, maak uw tussenpersoon daar dan op attent.

Deel dit artikel