Analyse
Exotische aandelen vooruit, obligaties onder renteknoet 12 jaar geleden - donderdag 10 maart 2005

In februari konden vooral de meer exotische aandelenfondsen  mooie prestaties voorleggen. Obligatiefondsen kregen lik op stuk.

In februari konden vooral de meer exotische aandelenfondsen (Oost-Europa, Latijns-Amerika) mooie prestaties voorleggen. Obligatiefondsen kregen lik op stuk door de hogere rente. Fondsen in yenobligaties waren de Kop van Jut

· Relatief kleine aandelenbeurzen en grote kapitaalinstromen. Met dat eenvoudige recept klommen de fondsen die beleggen in Latijns-Amerikaanse aandelen in februari met meer dan 10 % en deze die in Oost-Europese aandelen beleggen met meer dan 13 %. Fortis B Equity Eastern Europe voerde met een winst van 13,8 % het peloton aan. Let echter op! Wij vinden dat de beursprestaties van beide regio’s te sterk zijn vooruitgelopen op de economische feiten. Als de grote beleggers uit de regio stappen, dan kan het bijzonder snel bergaf gaan op deze vrij kleine beurzen. Als u uw portefeuille wilt diversifiëren en niet bang bent van waardeschommelingen, kiest u best voor Azië. De aandelen uit de tijgereconomieën hebben volgens ons immers meer stijgingspotentieel. Onze voorkeur gaat naar Axa Rosenberg Pacific Ex-Japan Small Caps (verdeeld door Axa Bank Belgium en 40 % Australië in de portefeuille!) en ING (L) Invest New Asia (*). Hun portefeuilles stroken het best met onze visie op de regio.
· Februari zal de beleggers in obligatiefondsen zuur opgebroken zijn. De vrijwel algemene stijging van de obligatierente deed de koersen van de obligaties in de fondsenportefeuilles zakken. Dit resulteerde in lagere inventariswaardes. Hoe langer de looptijden van de obligaties, hoe zwaarder het verlies.
· Door de zwakke prestaties van de Amerikaanse dollar (- 1,8 %), de Canadese dollar (- 0,9 %) en vooral de Japanse yen (- 2,6 %) ten opzichte van de euro, verloren fondsen die in obligaties in die munten beleggen het meest.

DE BEURSMARKTEN IN FEBRUARI 2005

Beurs

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

3.9%

11.0%

5.0%

Athene (ASE)

7.7%

18.5%

28.3%

Brussel (BEL 20)

3.6%

9.0%

25.1%

Frankfurt (DAX 30)

2.3%

5.2%

6.0%

Hongkong (Hang Seng)

1.6%

0.8%

-4.6%

Lissabon (PSI 20)

-1.5%

5.0%

3.5%

Londen (FTSE 100)

2.7%

6.6%

7.4%

Madrid (IBEX 35)

1.8%

8.0%

13.8%

Milaan (MIB 30)

1.2%

7.6%

14.7%

Nasdaq Composite

-2.3%

-2.0%

-5.4%

New York (S&P 500)

0.1%

2.7%

-1.6%

Parijs (CAC 40)

2.9%

7.3%

8.1%

Stockholm (OMX)

4.4%

2.3%

12.6%

Sydney (ASX - AORD)

1.8%

8.0%

18.7%

Tokyo (NIKKEI 225)

0.5%

6.3%

4.3%

Toronto (S&P/TSX Composite)

4.1%

3.7%

12.4%

Zurich (SMI)

3.6%

7.2%

5.0%

(1) in %, omgezet in euro, op eind februari 2005.

Bijna allemaal hoger
· De wereldwijde aandelenfondsen uit onze selectie wonnen gemiddeld net geen 2 %. Fidelity Gestion Dynamique A (o.a. verdeeld door Deutsche Bank, *) lukte zelfs een winst van 3,6 %. De keuze voor ING Groep (+ 5,3 %), de Duitse verzekeraar Allianz (+ 4,1 %) en het Italiaanse energieconcern ENI (+ 5,7 %) bleek lonend. Ook Puilaetco Quality Global Equity (*, + 3,3 %) presteerde goed dank zij beleggingen in het Franse Total (+ 9 %), ENI en ING. Het fonds mikt vooral op Europese waarden, en die hebben het in februari nu eenmaal beter gedaan dan Amerikaanse. Parvest World (verdeeld door Cortal Consors, *, + 0,2 %) moest de rol lossen. Enkele aandelen uit de portefeuille verloren immers flink wat terrein: het informaticabedrijf Dell (- 5,7 %), de financiële groep Citigroup (- 4,5 %) en biotechbedrijf Amgen (- 2,8 %).
Het enige fonds dat pluimen verloor was het duurzame beleggingsfonds Triodos Values International Equities (- 0,2 %). De doe-het-zelver Home Depot (- 4,7 %), France Telecom (- 5,3 %) en hypothecair kredietverschaffer Fannie Mae (- 11,1 %) waren hier de boosdoeners.
· Deze categorie raden we aan als u met één enkele belegging een gediversifieerde portefeuille wilt opbouwen. Onze voorkeur gaat naar Aphilion Q² Equities (Aphilion, + 1,9 %), Contrarian Equities@Work (Capital@Work, *****, + 2 %) en het duurzame beleggingsfonds Dexia Sustainable Accent Social (***, + 1,4 %).

Toer in de eurozone
· Aandelen uit de eurozone deden het in februari erg goed. Enkel de beurs van Lissabon (- 1,1 %) daalde als gevolg van het alarmerende begrotingstekort en van de forse overwinning van de socialisten bij de verkiezingen. Volgens de beheerder van EMIF Portugal Index Plus (KBC, *, - 1,7 %), de enige specialist op de markt, kan dit rechtstreekse gevolgen hebben voor het management van met name een aantal nutsbedrijven. Niet kopen.
· Belgische aandelenfondsen gingen opnieuw 4 % hoger. Op jaarbasis is onze brede marktindex met een winst van bijna 33 % nu de best presterende van de eurozone. PAM Equities Belgium (Petercam, ***) zette opnieuw de toon (+ 6,3 %). Kloonfonds WFS Equity Euroland (Winterthur-Europe, tak 23, ***) profiteerde mee. De beheerder schonk terecht veel vertrouwen aan scheepvaartbedrijf CMB (+ 31,1 %), het daarvan afgesplitste Euronav (+ 28,6 %) en Quick Restaurants (+ 14,4 %). De aandelen met een hoog dividendrendement deden het in februari minder goed waardoor Osiris Equities Belgian High Yield (*****, + 2,9 %) ietwat achterbleef. Toch mag u het vertrouwen blijven schenken aan dit fonds van Bank Degroof.
· Het enige Griekse aandelenfonds, EMIF Greece Index Plus (**, + 7,3 %) scoorde heel goed. De beurs van Athene zelf klom met 7,5 %. Griekse aandelen zijn duur op dit moment. Indien u dit fonds nog hebt, mag u verkopen.
· Franse aandelenfondsen gingen 2,8 % hoger. ING (F) Actions France CAC 40 (*, + 3,7 %) dankt zijn betere score aan zware beleggingen in Total (+ 9 %), Sanofi-Synthelabo (farma, + 5,5 %) en Danone (voering, + 5,2 %). Dexia Equities L France (+ 2,3 %) bleef achter omwille van France Telecom (- 5,3 %) en de bankgroep BNP Paribas (- 1 %). Niet kopen.
· Met uitzondering van Belgische aandelenfondsen beleggen we niet meer in afzonderlijke landenfondsen. In tegenstelling tot vroeger levert dat immers bijna geen diversificatievoordelen meer op. Kies daarom voor een regionaal gespreid fonds zoals Dexia Invest EMU Value (****, 3,5 %) om in deze regio te beleggen. ING (L) Invest Euro High Dividend (*****, + 2,4 %) kan helaas niet meer gekocht worden omdat de portefeuille te groot was geworden. Dit zou op termijn een goed beheer in de weg staan. Dit fonds mag u wel houden.

Warm en koud blazen
· Fondsen die beleggen in de financiële sector boekten scores tussen - 0,1 % en + 3,7 %. ING (L) Invest Banking & Insurance bengelde aan de staart omdat de Amerikaanse waarden in de portefeuille last hadden van de Amerikaanse renteverhoging. Zo gingen Citigroup (- 4,5 %), JP Morgan Chase & Co (- 3,8 %) en Wells Fargo & Co (- 4,9 %) lager. Heel wat beter deden de fondsen die focussen op de Europese markt. SGAM Equities Euroland Financial A (+ 3,7 %) dankte de prestatie vooral aan de Franse financiële groepen Société Générale (+ 4,5 %) en Axa (+ 9,1 %).
· In deze categorie opteren wij voor de wereldwijd gespreide fondsen. De vooruitzichten ogen vandaag immers iets beter in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse financiële weefsel bestaat uit duizenden banken wat kan uitmonden in tal van fusies. Onze voorkeur gaat naar Fortis L Equity Finance World (+ 0,8 %) dat schommelt tussen de 1 en de 2 sterretjes.

DE SECTOREN IN FEBRUARI 2005

Sector

Evolutie (1) op

1 maand

3 m.

12 m.

Europees

Financieel

3.4%

10.6%

16.9%

Farma

2.7%

6.2%

6.0%

Telecom

-0.8%

4.1%

9.9%

Informatietechnologie

3.0%

-1.2%

-14.3%

Consumptie

2.9%

7.3%

7.6%

Distributie

2.2%

9.5%

15.5%

Nutssector (utilities)

1.2%

10.8%

27.0%

Wereldwijd

Financieel

0.9%

6.2%

8.3%

Farma

1.5%

4.8%

-6.4%

Telecom

0.2%

3.3%

5.4%

Technologie

-0.5%

0.2%

-9.9%

Consumptie

1.1%

6.8%

1.1%

Distributie

-0.7%

1.3%

1.2%

Nutssector (utilities)

1.2%

8.4%

20.7%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind februari 2005

Vertrouwen in farma
· In februari slaakte de belaagde farmasector een zucht van opluchting, omdat volgens het Amerikaanse controleorgaan Food & Drug Administration (FDA) de voordelen van de pijnstillers Vioxx (Merck & Co, + 11 %) en Celebrex (Pfizer, + 6,9 %) zwaarder wegen dan de verhoogde kans op hartinfarcten. Axa B Fund Pharma & Healthcare (**, + 3,8 %) scoorde fraai door het herwonnen vertrouwen beide aandelen. KBC Equity Fund Pharma Growth klom maar 0,1 % omdat Boston Scientific (- 3 %) en Medtronic (- 2,5 %) de portefeuille omlaag trokken.
· Onze verwachtingen voor de farmasector blijven positief op lange termijn. Hoewel de banken ook hier hun productaanbod opsplitsen naar Europese en wereldwijde fondsen, maakt dit voor ons geen verschil uit. Ook de Europese waarden bespelen immers volop de internationale markt. Beleggers met een lange termijnhorizon kunnen terecht bij Fortis L Equity Pharma Europe en ING (L) Invest European Healthcare (***).

Hogere rendementen
· Februari stond in het teken van de hogere obligatierente. Het rendement op Belgische staatsobligaties op 10 jaar steeg van 3,50 % eind januari tot ongeveer 3,70 % eind februari. Eens te meer waren de Verenigde Staten de trendsetter nadat Alan Greenspan had verklaard dat het niet normaal was dat de obligatierente (= op lange termijn) bleef dalen hoewel de nationale bank de leidende rentevoet (= op korte termijn) al had verhoogd en dat ook de komende maanden nog wil doen om de inflatie tegen te gaan.
· De hogere rente deed automatisch de koersen dalen van de bestaande obligaties en van de fondsen die erin beleggen. Bijna alle obligatiefondsen zetten in februari een stap terug. Dat is geen redentot paniek. De verwachting is weliswaar dat de stijging van de obligatierente zichdoorzet, maar dat zal slechts geleidelijk gebeuren, zodat de beheerders de nodige tijd zullen hebben om hun portefeuilles aan te passen.

De wereld rond
· Fondsen die beleggen in internationale obligaties verloren gemiddeld 1 %. Daar was niet alleen de rentestijging debet aan, maar ook het feit dat de Amerikaanse dollar en de Japanse yen, de twee stermunten in de portefeuille, respectievelijk 1,8 % en 2,6 % inleverden ten opzichte van de euro.
· PAM (L) Bonds Universalis (Petercam, ****) kon de schade beperken tot - 0,1 %. Dat heeft volgens de beheerders verschillende oorzaken:
– de portefeuille belegt in exotische munten zoals de Zuid-Afrikaanse rand (+ 1 %), de Poolse zloty (+ 4 %) en de Hongaarse forint (+ 1,6 %);
– het fonds belegt niet in yen;
– het fonds kiest niet enkel voor staatsobligaties, maar ook voor bedrijfsobligaties, en die presteerden beter (zie verder);
– de beheerders houden in afwachting van een rentestijging liquiditeiten aan.
· Bij Dexia Index International Bonds (***) liep het verlies op tot 1,8 %. Dat bijna 30 % van de portefeuille belegd is in yen (- 2,6 %) en uitsluitend kiest voor staatsobligaties is daar niet vreemd aan.
· Een internationaal obligatiefonds is een goede manier om in één keer uw portefeuille te diversifiëren. Onze voorkeur gaat naar PAM (L) Bonds Universalis .

Obligaties in euro
· Het is logisch dat de obligatiefondsen in euro die op korte termijn beleggen minder leden onder de stijging van de obligatierente. Ze bleven vorige maand stabiel, terwijl de fondsen die beleggen in obligaties op middellange en op lange termijn respectievelijk 0,5 % en 1 % verlies incasseerden.
· Fondsen in bedrijfsobligaties (“corporates”) verloren gemiddeld slechts 0,2 %. PAM (L) Bonds EUR Quality (Petercam, ***) deed met een verlies van 0,1 % nog iets beter, omdat het nogal veel belegt in obligaties op…30 jaar. Die presteerden goed omwille van de grote vraag van pensioenfondsen ING (L) Renta Fund Eurocredit beperkte eveneens de schade tot een verlies van 0,1 %, omdat de beheerders de gemiddelde looptijd van de obligaties in portefeuille fors verlaagden en daardoor minder last hadden van de stijging van de obligatierente. Dat de rente op korte en op zeer lange termijn, in tegenstelling tot die op middellange en lange termijn, zeer weinig steeg, verklaart dus de betere prestaties van deze twee fondsen.
· We raden obligatiefondsen op middellange termijn aan. Ze lijken ons het beste compromis tussen rendement en het risico op een nieuwe renteverhoging. Zie daarvoor onze adviezen in het vet. Als u fondsen bezit die beleggen in corporates mag u ze houden. Bijkopen zouden we niet meer doen want het rendementsverschil tussen dergelijke obligaties en staatsobligaties is te klein geworden.

DE MUNTEN IN FEBRUARI 2005

ISO
Code

Munt

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2)

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1344

0.0%

0.1%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1104

0.6%

2.1%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1217

0.8%

6.4%

=

-

CHF

Zwitserse frank

0,6506

0.8%

2.7%

=

+

GBP

Britse pond

1,4509

0.3%

-2.9%

-

=

USD

Amerikaanse dollar

0,7534

-1.8%

-6.4%

+

++

CAD

Canadese dollar

0,6129

-0.9%

2.2%

+

++

AUD

Australische dollar

0,5981

0.6%

-3.7%

+

+

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5494

0.7%

-0.4%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7225

-2.6%

-1.9%

=

++

Cijfers steeds eind februari 2005; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Dollarzone
· Obligatiefondsen in Amerikaanse dollar verloren gemiddeld 2,5 %. Dit was het gevolg van de koersdaling van de dollar met 1,8 % én van de hogere Amerikaanse obligatierente. Toch blijven deze fondsen interessant omwille van het stijgingspotentieel van de « greenback » tegenover de euro. Wij raden Dewaay American Bonds (***) en ING (L) Renta Fund Dollar (***) aan.
· Fondsen in obligaties in Canadese dollar verloren gemiddeld 0,9 %, omdat ook de munt met dat cijfer achteruit ging. Door de onderwaardering van de munt tegenover de euro, mag u in deze categorie blijven beleggen. Onze voorkeur gaat naar Dewaay Canadian Bonds (***).
· Obligatiefondsen in Australische dollar bleven grosso modo status quo, hoewel de kangoeroedollar met zo’n 0,6 % in waarde steeg tegenover de euro. Dat werd tenietgedaan door de hogere Australische obligatierente die aan het rendement knabbelde, maar die een aankoop van fondsen in deze munt nog interessanter maakt.

SECTOREVALUATIE

Naam sector

Score

bevaks

++

farma

+

nut

+

voedsel&drank

+

financiën

=

telecom

=

distributie

=

technologie

--

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Ze schommelt tussen ++ (zeer goed) en - - (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

Deel dit artikel