Analyse
Sterk jaarbegin 12 jaar geleden - donderdag 10 februari 2005

De meeste fondsen begonnen aan 2005 onder een gunstig gesternte. Door de daling van de obligatierente en de stijging van de beurzen en de muntkoersen waren daarvoor alle voorwaarden vervuld.

· Op enkele uitzonderingen na gingen de aandelenfondsen er in januari met enkele procenten op vooruit. Koplopers waren de Aziatische aandelenfondsen (gemiddeld + 5,8 %) die dit dankten aan de koersstijging met 12 % van de Zuid-Koreaanse aandelen. Ook de Australische aandelenfondsen, die nog steeds tot onze favorieten behoren, waren met een koerswinst van 5,5 % grote uitblinkers.
Minder goed verging het de technologie- en telecomfondsen die als gevolg van teleurstellend nieuws uit de sector van de halfgeleiders respectievelijk 1 % en 0,3 % verloren. Een andere verliezer was EMIF Sweden Index Plus (KBC, *). Het enige fonds in België, dat nog uitsluitend in Zweedse aandelen belegt, leverde 1,1 % in. Dat was grotendeels te wijten aan het feit dat de Zweedse kroon met 0,8 % achteruit boerde tegenover de euro. De meeste andere munten wonnen immers terrein (terug) op de euro. Zelfs de Amerikaanse dollar verbaasde vriend en vijand door 4,3 % in waarde te stijgen tegenover de euro. En dat was uiteraard spek naar de bek van de Amerikaanse aandelenfondsen die na omzetting in euro gemiddeld 1,3 % winst boekten. Bij gebrek aan nadrukkelijk positief nieuws over de Amerikaanse economie moest de beurs in het land van Uncle Sam uitgedrukt in dollar 2,8 % inleveren.
· Ook de obligatiefondsen in dollar profiteerden van het vernieuwde beleggersenthousiasme voor de “greenback”. Gemiddeld boekten ze een winst van 4,9 %. Maar van alle obligatiefondsen uit onze selectie lag de waarde eind januari hoger dan een maand eerder.

DE BEURSMARKTEN IN JANUARI 2005

Beurs

Evolutie (1) op

1 maand

3 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

3.6%

9.1%

2.0%

Athene (ASE)

4.8%

17.3%

20.0%

Brussel (BEL 20)

2.2%

7.6%

25.8%

Frankfurt (DAX 30)

-0.3%

7.1%

2.7%

Hongkong (Hang Seng)

0.2%

2.4%

-1.9%

Lissabon (PSI 20)

5.5%

7.5%

14.3%

Londen (FTSE 100)

3.2%

5.4%

9.1%

Madrid (IBEX 35)

1.6%

9.6%

16.3%

Milaan (MIB 30)

1.5%

9.7%

14.4%

Nasdaq Composite

-1.2%

1.9%

-4.9%

New York (S&P 500)

1.6%

2.0%

-0.5%

Parijs (CAC 40)

2.4%

5.6%

7.6%

Stockholm (OMX)

-0.9%

4.9%

11.2%

Sydney (ASX - AORD)

4.4%

9.8%

21.4%

Tokyo (NIKKEI 225)

2.4%

5.9%

3.0%

Toronto (S&P/TSX Composite)

0.2%

-0.5%

10.4%

Zurich (SMI)

1.1%

6.2%

1.7%

(1) in %, omgezet in euro, op eind januari 2005.

Wereldwijde aandelen
· De wereldwijde aandelenfondsen boekten gemiddeld 1,8 % winst. PAM Equities World (Petercam, *) deed met een winst van 2,4 % zelfs nog beter. Volgens de beheerders komt dit omdat dit fonds iets minder dan andere belegt in Amerikaanse aandelen en iets meer dan andere in Japanse aandelen. Die boekten na omzetting in euro een winst van 3 %. Dit fonds belegt ook helemaal niet in de technologiesector die vorige maand de rol moest lossen. Het zwaarste post van dit fonds is… een ander fonds: PAM (L) Equities Asian Growth (+ 5,7 %). Voorts belegt het in klassieke aandelen zoals de Ierse bank Anglo Irish Bank (+ 4,5 %) en het Amerikaanse oliebedrijf Exxon Mobil (+ 5 %).
· Met een fonds dat wereldwijd in aandelen belegt, kunt u in één klap uw beleggingen wereldwijd diversifiëren. In termen van rendement en risico zijn er in deze categorie drie fondsen die ons hart hebben gestolen: het jonge en veelbelovende Aphilion Q² Equities, Dexia Sustainable Accent Social (**) en Contrarian Equities@Work (Capital@Work, *****V). Dit laatste fonds belegt zo’n 65 % van zijn portefeuille in Europa en de rest in de Verenigde Staten. Het boekte vorige maand 2,3 % winst en dankte dat vooral aan de Franse cementgroep Lafarge (+ 11,4 %), één van de belangrijkste posten in de portefeuille.

ING (L) INVEST EURO HIGH DIVIDEND

· De raad van bestuur van het fonds ING (L) Invest liet weten dat het sinds 11 februari niet meer mogelijk is nieuwe deelbewijzen te kopen van het compartiment "Euro High Dividend". De reden daarvoor is dat er meer dan 2,1 miljard euro in het fonds zit. Als er nog meer geld bij komt, achten de verantwoordelijken een efficiënt en dynamisch beheer niet langer mogelijk. Overigens vinden wij het enthousiasme van de beleggers voor dit fonds terecht. Dat blijkt uit onze sterrenbeoordeling: ****.
· Als u deelbewijzen van dit fonds hebt, moet u zich niet ongerust maken, want het wordt op een normale manier voort beheerd. Een fusie of vereffening is niet aan de orde en de inventariswaarde wordt dagelijks berekend. Het blijft ook mogelijk om eruit te stappen. De raad van bestuur heeft zich overigens het recht voorbehouden om nieuwe intekeningen mogelijk te maken op het compartiment van zodra het bedrag dat erin belegd is weer wat gedaald is.
· Omdat u dus voorlopig geen nieuwe deelbewijzen van dit fonds kunt kopen, verandert ons advies in « houden ». Voor nieuwe aankopen raden we Dexia Invest EMU Value (***) aan. Ons advies voor SISF Euro Equity A (Bank Nagelmackers), verandert van « kopen » in « houden », omdat dit fonds een ster is kwijtgeraakt en nu tevreden moet zijn met de quotering **.

België houdt stand
· De Belgische aandelenfondsen uit de selectie boekten gemiddeld 2,6 % winst. Grosso modo stemt dat overeen met de resultaten in de andere Europese landen. Vergeet echter niet dat de winst over de jongste twaalf maanden meer dan 30 % bedroeg. Belgische aandelen zijn nu correct gewaardeerd maar blijven een interessant stijgingspotentieel hebben. U mag blijven beleggen in Belgische aandelenfondsen.
· Het aanbod waaruit u kunt kiezen in deze categorie is heel ruim. Onze voorkeur blijft uitgaan naar Osiris Equities Belgian High Yield (Bank Degroof, *****). Dit fonds belegt in aandelen die een hoog dividendrendement opleveren. Een strategie die werkt want op termijn klopt dit fonds de concurrentie met een straat voorsprong wat rendement, risico en regelmaat betreft.

Kangoeroesprong
De Australische aandelenfondsen sprongen in januari gemiddeld 5,5 % verder.
· De beste prestatie in deze categorie kwam op naam van Dexia Equities L Australia (***, + 6,4 %). Dat komt omdat het fonds heel veel gewicht toekent aan de energiesector die in januari sterk presteerde. Ook de bedrijven die actief zijn in het ontginnen van grondstoffen zoals BHP Billiton (+ 9,3 %) en Rio Tinto (+ 10,3 %) droegen een aanzienlijk steentje bij tot de mooie score. De wereldwijde heropleving was uiteraard positief voor de vele bedrijven die in Australië actief zijn in het ontginnen van grondstoffen. De algemene verwachting dat de economie in 2005 wat minder sterk zal groeien, kan ook bij deze ondernemingen voor een vertraging zorgen maar ze beschikken over een voldoende stevige financiële structuur om een moeilijkere periode zonder al te veel problemen door te komen.
· De Australische beurs staat op een recordniveau maar blijft goedkoop, omdat de koersstijging gepaard ging met een navenante mooie winstgroei bij de bedrijven.

DE SECTOREN IN JANUARI 2005

Sector

Evolutie (1) op

1 maand

3 m.

12 m.

Europees

Financieel

2.7%

10.9%

15.9%

Farma

-0.3%

0.9%

2.6%

Telecom

1.3%

9.4%

11.4%

Informatietechnologie

-2.1%

-0.5%

-12.9%

Consumptie

1.5%

5.2%

7.1%

Distributie

3.9%

8.1%

21.2%

Nutssector (utilities)

4.1%

9.7%

33.7%

Wereldwijd

Financieel

2.2%

7.0%

10.3%

Farma

-0.7%

-0.5%

-6.8%

Telecom

0.8%

6.4%

6.3%

Technologie

-0.3%

0.7%

-11.0%

Consumptie

2.3%

5.2%

2.5%

Distributie

0.9%

1.4%

8.8%

Nutssector (utilities)

4.5%

8.1%

23.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind januari 2005.

SECTOREVALUATIE

Naam sector

Score

bevaks

++

farma

+

nut

+

voedsel & drank

+

financiën

=

telecom

=

distributie

-

technologie

--

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Ze schommelt tussen ++ (zeer goed) en - - (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

Enkel maar winnaars
· Januari was een uitstekende maand voor obligatiebeleggers. Alle obligatiefondsen uit onze tabel gingen hoger… na omzetting in euro! Wij onthouden vooral twee ontwikkelingen:
– In de meeste landen daalden de obligatierentes. De vraag naar obligaties deed immers de koersen stijgen, waardoor de rentevoeten naar beneden gingen. Daardoor stegen de fondsen in waarde. En die stijging was groter naarmate de gemiddelde looptijd van de obligaties in de portefeuilles langer is.
– De lokale obligatieprestaties werden nog eens aangedikt door de sterke klim van de grote munten ten opzichte van de euro. Zo liep de Amerikaanse dollar vooruit op de begin februari effectief doorgevoerde renteverhoging, en steeg hij met 4,3 %. De Japanse yen deed daarvoor met een koerswinst van 3,3 % nauwelijks onder. Geen wonder dus dat de grote winnaars van de maand bij de obligatiefondsen in deze munten zitten.

Deviezen boven
· Vandaar dat internationale obligatiefondsen hoge ogen gooiden. Fortis (L) Bond World (**) en ING (L) Renta Fund World (**) spanden de kroon met een winst van 3,2 %. De beheerders van beide fondsen dankten dat vooral aan de vele beleggingen in… Amerikaanse dollar en Japanse yen. Doen vreemde munten het uitstekend, dan delft Dexia Bonds International (**, + 0,7 %) vrijwel zeker het onderspit ten opzichte van de concurrentie omdat dit fonds zich veel meer indekt tegen koersschommelingen van de munten. Bovendien belegde het nu ook in emissies met iets minder lange looptijden en die hinkten in januari wat achterop. Ook Alrenta (ABN Amro Bank, + 1,9 %) haalde minder plezier uit de stijgingen van de vreemde munten omdat het fonds het gros van de portefeuille in euro belegt.
· Deze categorie is geschikt als u op een eenvoudige manier uw obligatieportefeuille wilt spreiden. Onze oogappel is PAM (L) Bonds Universalis (****). Dexia Index International Bonds (***) daarentegen laat u beter links liggen want de 5 % instapkosten die dit fonds aanrekent, zijn veel te hoog.

DE MUNTEN IN JANUARI 2005

ISO
Code

Munt

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2)

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1344

0.0%

0.1%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1098

-0.8%

1.1%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1207

-0.6%

5.2%

=

-

CHF

Zwitserse frank

0,6455

-0.2%

1.1%

=

++

GBP

Britse pond

1,4469

2.4%

-1.3%

-

=

USD

Amerikaanse dollar

0,7671

4.3%

-4.7%

+

+

CAD

Canadese dollar

0,6183

0.7%

2.2%

+

++

AUD

Australische dollar

0,5945

3.1%

-3.0%

+

=

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5455

2.7%

1.1%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7415

3.3%

-2.5%

=

++

Cijfers steeds eind januari 2005; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

In goede doen
· Het hoogrentende obligatiefonds Fortis L Bond Currencies High Yield boekte 3,4 % winst. Het fonds belegt vooral in staatsobligaties van Oost-Europese landen. Ook de keuze voor Mexicaanse obligaties bleek doeltreffend. De peso klom immers met 3,6 % in januari. ING (L) Renta Fund Global High Yield (+ 0,1 %) deed het minder goed. De mindere prestatie van enkele Noord-Amerikaanse bedrijfsobligaties in de portefeuille en de keuze om niet te beleggen in vreemde munten zijn hiervan de oorzaak.
· Hoogrentende obligatiefondsen zijn net zoals de fondsen in “corporates” ietwat vreemde eenden in de bijt. De eerste categorie belegt in risicovolle munten en/of risicovolle uitgevers, de tweede categorie doet het meestal met ietwat meer kwalitatieve bedrijfsobligaties. Beide worden omwille van de iets hogere risico’s geacht op termijn meer op te brengen dan de klassieke obligatiefondsen die vooral in westers staatspapier beleggen. Op dit moment kopen we echter geen van beide categorieën. Beleggers met “corporates” mogen die wel behouden.

Rentespel
· De obligatiefondsen in euro profiteerden van het rentescenario. De rentes daalden, de obligaties met de langste looptijden stegen dus het meest. Een munteffect speelt hier immers niet. Zo wonnen de kortetermijnfondsen gemiddeld 0,4 %, gingen middellange termijnfondsen 1 % hoger en sloten langetermijnfondsen januari af met een winst van 2,2 %. Fortis L Bond Long Euro was de snelste spurter met 3,2 %, dankzij de extreem lange looptijden van obligaties in de portefeuille (meer dan 12 jaar). Post Invest Rente (Bank van De Post, + 0,6 %, ***) deed het beter dan de rest binnen zijn categorie “euro korte termijn” dankzij de vele beleggingen in bedrijfsobligaties. Parvest Euro Medium Term Bond (verdeeld door Cortal Consors, + 0,5 %) deed het minder goed dan gemiddeld bij de “euro middellang” omdat de beheerder vooral voor erg korte looptijden kiest.
· Omdat de meeste fondsen in dezelfde vijver van staatspapier vissen, bepalen vooral de looptijden het rendementsverschil. Wij kiezen op dit moment voor fondsen die beleggen in emissies op middellange termijn (5-7 jaar). Dit levert volgens ons het beste huwelijk op tussen potentieel rendement en risico. U mag de fondsen in het vet kopen.

Zwakke prestatie
· De Zweedse kroonobligaties uit onze tabellen deden het niet echt denderend. ING (L) Renta Fund II SEK (+ 0,9 %, ***) en KBC Renta Sekarenta (+ 0,5 %, ***) slaagden er wel in om januari positief af te sluiten. Geen sinecure als u weet dat de Zweedse kroon (SEK) terrein verloor ten opzichte van de euro (- 0,8 %). Maar gelukkig daalden de rentevoeten ook in Zweden.
· Het verlies van de Zweedse kroon ten opzichte van de euro doet haar onderwaardering nog toenemen. Nu bedraagt ze al meer dan 15 %. Wij verwachten dat hier eerder vroeg dan laat een einde aan komt. U mag hierop inspelen via het ING-fonds of dat van KBC.

CAD blijft interessant
· De Canadese obligatiefondsen konden uiteraard profiteren van de stijging van de Canadese dollar tegenover de euro (+ 0,7 %). Gemiddeld gingen de fondsen 1,5% hoger, dankzij de dalende rentevoeten. KBC Multi Cash CAD Medium (***, +1 %) viel wat uit de toon maar dit is te wijten aan de specifieke portefeuillesamenstelling. Het fonds belegt bijna uitsluitend in obligaties met een korte resterende looptijd van zo’n 2 jaar.
· Dewaay Canadian Bonds (***, + 1,6 %) blijft het best beheerde fonds in deze categorie. De vrij defensieve keuze van de looptijden is mooi meegenomen. De categorie blijft interessant omwille van de onderwaardering van de CAD en de licht hogere rentevergoeding in vergelijking met het staatspapier in euro.

 

Deel dit artikel