Analyse
Aarzelende start 13 jaar geleden - woensdag 13 oktober 2004

De markten hebben last van onzekerheid en USD gooide roet in het eten, maar nogal wat fondsen zijn er in september op vooruit gegaan..

· De forse klim van de olieprijzen, de oplopende spanning in Irak, de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen en de stijging van de leidinggevende rentevoeten in de VS zaaiden de voorbije weken onzekerheid bij de beleggers. De beurzen deden het de afgelopen maand nochtans relatief goed. Behalve in Japan, gingen ze er zowat overal op vooruit.
Het terreinverlies van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro (-2,2%) deed het enthousiasme bij de Europese beleggers enigszins bekoelen. De Amerikaanse aandelenfondsen uit onze selectie verloren, na omzetting in euro, gemiddeld 0,4%.
De Belgische aandelenfondsen daarentegen zetten hun opmars verder: +4,2% in september, +34,6% de voorbije twaalf maanden. Inderdaad, u leest het goed!
Ook de Australische aandelenfondsen doen niet onder. Na omzetting in euro bedraagt hun maandelijkse vooruitgang zowat 4,5%. Op een jaar tijd zijn ze ruim 20% gestegen.
Daar waar de fondsen die in een welbepaalde regio of land gespecialiseerd zijn het goed hebben gedaan, scoorden de sectorgebonden fondsen een stuk minder schitterend. De farmafondsen bijvoorbeeld gaven 1,1% prijs. Vooral de fondsen die wereldwijd beleggen hadden last van het zwakke groene biljet (zie verder).
· Bij de obligatiefondsen zijn de rentevoeten nog lichtjes gedaald, wat voor een koersstijging zorgde. De fondsen hebben daar ook van geprofiteerd. Toch hadden de betrokken fondsen ook te lijden onder de daling van de Amerikaanse dollar, het pond sterling (-1,6%) en de yen (-2,6%).

DE BEURSMARKTEN IN SEPTEMBER 2004

Beurs

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

0.3%

-6.1%

5.6%

Athene (ASE)

0.6%

-0.9%

15.3%

Brussel (BEL 20)

5.3%

9.0%

31.3%

Frankfurt (DAX 30)

2.8%

-3.9%

17.1%

Hongkong (Hang Seng)

-0.1%

4.6%

8.8%

Lissabon (PSI 20)

3.5%

-0.4%

19.4%

Londen (FTSE 100)

0.9%

0.1%

14.1%

Madrid (IBEX 35)

2.0%

-0.6%

19.8%

Milaan (MIB 30)

3.3%

-0.9%

12.9%

Nasdaq Composite

1.0%

-9.3%

-0.5%

New York (S&P 500)

-1.2%

-4.3%

4.9%

Parijs (CAC 40)

1.3%

-2.5%

16.1%

Stockholm (OMX)

4.0%

2.5%

24.0%

Sydney (ASX - AORD)

3.6%

6.0%

16.1%

Tokyo (NIKKEI 225)

-4.8%

-11.5%

0.7%

Toronto (S&P/TSX Composite)

5.4%

5.3%

16.8%

Zurich (SMI)

0.2%

-4.5%

7.5%

(1) in %, omgezet in euro, op eind september 2004.

Gespreid bedje
· De wereldwijde aandelenfondsen boekten gemiddeld een status quo (+0,1%). Deze fondsen beleggen in drie grote wereldregio’s: Europa, de VS en, zij het in mindere mate, Japan. De Europese markten deden het meer dan behoorlijk (+2,5%), de VS en vooral Japan ontgoochelden. Zij gingen er respectievelijk met 0,7% en 5,1% op achteruit.
· Fidelity Gestion Dynamique A (verdeeld door Deutsche Bank, **) liet zich in positieve zin opmerken: het fonds boekte afgelopen maand 2% vooruitgang. De beheerders ervan investeren iets minder in dan de rest in de VS (30 % van de portefeuille) en in Japan (7%), en dat verklaart wellicht veel. Ook Aphilion Q2 Equities (www.aphilion.com) kent meer gewicht toe aan de Europese aandelen. In september ging de waarde ervan met 1,3 % de hoogte in. De belegging in de Zweedse telefoniereus Ericsson (+7,4%) droeg bij tot dit mooie resultaat. Dexia Sustainable Accent Social (**) deed het ditmaal niet goed. Het fonds moest 0,8% inleveren, wat de beheerders onder meer toeschrijven aan het slechte resultaat van Colgate-Palmolive (-18%), na het bericht dat de winst fors is gedaald.
· Deze categorie biedt u de kans om uw aandelenfondsen in één klap te diversifiëren.
Contrarian Equities@Work (Capital@Work, *****) is op dat vlak een interessante keuze. De beheerder slaagt er regelmatig in om beter te doen dan zijn referentiemarkt. Dit fonds is voortaan ook verkrijgbaar bij Cortal Consors. Wel uitkijken, want bij deze alternatieve verdeler liggen de toetredingskosten wel een stukje hoger: 2,5% in plaats van 1,05% bij Capital@Work. Daarnaast moet u ook bewaarkosten betalen: 0,121% per semester, en minimaal 2,50 euro. We raden u ook Dexia Sustainable Accent Social (***) aan.

Brussel boven
· De Belgische aandelenfondsen hebben het in september gemiddeld 4,2% beter gedaan. ING B Invest Belgian High-Dividend kon de beste resultaten voorleggen: +5,4%. Dit fonds belegt in aandelen van bedrijven met een hoog dividendrendement. In onzekere beurstijden zijn die aandelen sterk in trek bij de beleggers omwille van de bescherming die een dividend biedt. Ondanks het fraaie resultaat van de voorbije maand hebben de beheerders het nochtans lastiger dan voorheen om boven hun referentie-index uit te stijgen. Vandaag beperkt het fonds zich tot ***. Daarom kopen we dit fonds niet langer bij. Behouden mag.
· Uiteindelijk houden we slechts één fonds over dat ons het kopen waard lijkt: Osiris Equities Belgian High Yield (Bank Degroof, *****), met hoofdzakelijk aandelen… met een hoog dividendrendement. Niet zonder succes, zoals uit onze prestatie-index blijkt.
· Tot slot nog een woordje over de Belgische Beurs. Na de opmerkelijke vooruitgang van de voorbije maanden lijkt de groeimarge op korte termijn nu wel kleiner te worden. Toch zijn niet alle troeven uitgespeeld, vooral dankzij het feit dat de Belgische bedrijven heel mooie resultaten laten optekenen. Toch een milde waarschuwing: de Belgische aandelenfondsen hebben het beter gedaan dan de rest, misschien moet u uw portefeuille dus wat herschikken. Op langere termijn blijven ze hoe dan ook een ereplaats in uw portefeuille verdienen.

Kangoeroesprong
· De Australische aandelenfondsen ginger er, na omzetting in euro, gemiddeld zowat 4,5% op vooruit. Terwijl de overige beurzen het uiterst moeilijk hebben om opnieuw aan te knopen met het niveau van voor de grote crash, bereikt de Beurs van Sydney historische pieken. Ze blijft nochtans relatief goedkoop. De stijging van de aandelenkoersen gaat immers hand in hand met mooie winststijgingen voor de lokale bedrijven.
· De Australische beurs beschikt nog over de nodige troeven. Het merendeel van de sterkhouders zijn immers defensieve en relatief goedkope waardepapieren (= minder risicovol dan de ander aandelen). De Australische fondsen verdienen dan ook een plaats in uw beleggingsportefeuille. Daarbij raden we u vooral Dexia Equities L Australia (***) aan. De beheerders van dat fonds kunnen regelmatig betere resultaten voorleggen dan de rest.

Farmafondsen in nauwe schoentjes
· De aandelenfondsen uit de farmasector verloren gemiddeld 1,1%. Vooral de fondsen die wereldwijd investeren deelden in de klappen. Eind oktober zag de Amerikaanse gigant Merck zich gedwongen om een van zijn topgeneesmiddelen (Vioxx) van de markt te halen. Het antwoord van de Beurs bleef niet lang uit: -28% (na omzetting in euro). Helaas is het Merck-aandeel ook een vaste klant in tal van fondsenportefeuilles.
Daarnaast heeft de hele sector ook af te rekenen met een dalende verkoop van de topgeneesmiddelen, dit ten voordele van de goedkopere generische medicamenten. De gestegen onderzoeks- en ontwikkelingskosten maken het ook een stuk moeilijker om nieuwe producten in de markt te zetten. Enkel de bedrijven die zich voldoende innovatief tonen op het vlak van de geneesmiddelen met een hoge toegevoegde therapeutische waarde kunnen de dans ontspringen. De vergrijzing slaat immers steeds harder toe, zodat er ook meer vraag komt naar geneesmiddelen.
· Om mee te kunnen genieten van deze vooruitzichten op lange termijn, zijn de fondsen die wereldwijd beleggen dan ook de beste keuze, omdat het aanbod daarbij voldoende gediversifieerd is. De Amerikaanse sector, die de laatste tijd rake klappen kreeg, zal volgens ons herstellen van zodra der geweten is wie de nieuwe president wordt.

DE SECTOREN IN SEPTEMBER 2004

Sector

Evolutie (1) op

 

1 maand

3 m.

12 m.

Europees

Financieel

2.5%

1.1%

19.2%

Farma

0.2%

2.9%

14.4%

Telecom

2.4%

0.7%

16.9%

Informatietechnologie

6.8%

-10.2%

5.2%

Consumptie

-0.8%

-3.2%

12.2%

Distributie

1.7%

-1.8%

17.5%

Nutssector (utilities)

2.9%

4.5%

32.1%

Wereldwijd

Financieel

-0.4%

-0.3%

14.1%

Farma

-3.7%

-4.8%

2.1%

Telecom

0.2%

-0.8%

10.0%

Technologie

0.5%

-11.8%

-4.9%

Consumptie

-2.8%

-6.1%

5.8%

Distributie

0.7%

-3.1%

6.8%

Nutssector (utilities)

0.7%

4.3%

19.8%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind september 2004

Obligaties in vorm, deviezen spelbreker
· Vorige maand klommen alle grote obligatiemarkten… in lokale termen! De reden is vrij simpel: de onzekerheid over de economische toestand. Als beleggers niet weten van welk hout pijlen te maken dan verkiezen velen de veilige obligatiehaven boven de meer risicovolle aandelen. De groeiende vraag deed de obligatieprijzen stijgen en de obligatierentes dalen. De obligatiefondsen varen hier wel bij.
· Spelbreker voor sommigen was deze keer de evolutie van enkele vreemde valuta ten opzichte van de euro. Vorige maand ging de Amerikaanse dollar maar liefst 2,2 % lager (zie ook onze munttabel), waardoor de belegger in Amerikaanse obligatiefondsen tot 2% verloor. Het positieve rente-effect kon immers de neerwaartse evolutie van het groene biljet niet voldoende counteren. Ook de Japanse yen kreeg harde klappen (-2,6%). ING (L) Renta Fund Yen (-2,1%, ***) was een van de obligatiefondsen met de slechtste maandprestatie. Obligatiefondsen in Canadese dollar hadden daarentegen de wind in de zeilen. Zij wonnen tot 2,3% (Dewaay Canadian Bonds), vooral dankzij de klim van de CAD ten opzichte van de euro (+1,9%). Deze categorie liep dan ook in september met de lauwerkrans rond.

Munt belangrijk
· De prestaties van de fondsen in internationale obligaties schommelden in september tussen -1,6% voor Lion Fortune Global Bond USD (Deutsche Bank, ***) en +0,2% voor Dexia Bonds International (**), PAM (L) Bonds Universalis (Petercam, ***) en Rorento (Robeco Bank, **). Het eerste fonds had vooral last van het grote gewicht Japanse yenobligaties. Het fonds van Petercam belegt niet in de Japanse munt en deed een goede zet met bedrijfsobligaties. Rorento boekte dubbele winst door Amerikaanse obligaties in te ruilen voor Australische.
· Beleggers die Top Global Obligaties (Bank Corluy, *, +0,4%) hebben, vinden dit fonds voortaan terug in de categorie “Europa” i.p.v. “internationaal”. Dit reflecteert beter de huidige portefeuillesamenstelling: uitsluitend Europese obligaties en een zeer voorzichtig wisselkoersbeleid.
· Wie met een enkele aankoop een gespreide obligatieportefeuille wenst te bezitten, kan opteren voor deze categorie. PAM (L) Bonds Universalis, doet daarbij wat wij van een fonds verwachten: waarde creëren voor de belegger.

DE MUNTEN IN SEPTEMBER 2004

ISO
Code

Munt

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2)

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

Deense kroon

0,1344

0.0%

-0.2%

=

=

SEK

Zweedse kroon

0,1106

1.0%

-0.4%

+

++

NOK

Noorse kroon

0,1196

0.4%

-1.7%

=

-

CHF

Zwitserse frank

0,6448

-0.6%

-0.8%

=

+

GBP

Britse pond

1,4569

-1.6%

2.1%

-

=

USD

Amerikaanse dollar

0,8051

-2.2%

-6.2%

+

+

CAD

Canadese dollar

0,6362

1.9%

0.0%

+

++

AUD

Australische dollar

0,5832

0.4%

0.3%

+

+

NZD

Nieuw-Zeelandse dollar

0,5441

0.8%

6.7%

-

--

JPY

Japanse yen (100)

0,7305

-2.6%

-5.0%

=

++

Cijfers steeds eind september 2004; (1) b.v. 1 USD = x euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Rente doet deugd
· De fondsen in obligaties in euro gingen allemaal hoger. De winnaars waren te vinden bij de fondsen die beleggen in obligaties met een lange looptijd. Zij profiteerden als vanouds het sterkst van de daling van de obligatierendementen en gingen zo’n 0,8 % hoger. Aviva Long Term European Bond Fund (Bank J. Van Breda, **, +1,1%) klokte het hoogst af.
Fondsen op middellange termijn gingen zo’n 0,4% hoger. Deze op korte termijn boekten nog een nipte winst.
· Met obligatiefondsen in euro hebt u natuurlijk geen wisselkoersrisico. Wel hebt u een renterisico! Hoe langer de gemiddelde looptijd van de obligaties in de portefeuille, hoe rentegevoeliger het beleggingsfonds. Op dit moment blijven we voorstander van een belegging in middellange termijnobligaties in euro. Deze leveren volgens ons de beste combinatie tussen verwacht rendement en risico.

Sterke prestaties
· In september presteerden de hoogrentende obligatiefondsen sterk. ING (L) Renta Fund Global High Yield (+1,5%) spande de kroon. Het fonds belegt niet in risicovolle munten en wel in kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties. KBC Bonds High Intrest (+1,3%) trok zich op aan de beleggingen in vooral Poolse zloty (+1,8%).
· Wij zijn op dit moment geen voorstander van deze categorie. De meeste fondsen beleggen ofwel in munten ofwel in obligaties die we niet zo interessant vinden. Beleggers die het obligatiegedeelte van hun portefeuille willen diversifiëren, opteren beter voor de categorie “euro corporate”. Hier loopt u geen muntrisico en bedrijfsobligaties blijven voorlopig voldoende interessant. Koop PAM (L) Bonds EUR Quality (Petercam).

Alles in één
· Binnen eenzelfde categorie gemengde fondsen waren er in september grote rendementsverschillen. Dit heeft vooral te maken met de verhouding aandelen – obligaties. Het ethische beleggingsfonds Dexia Sustainable European Balanced Low (+1,4%) was de grote winnaar bij de defensief gemengde fondsen. De beheerder haalt een dubbele reden aan: het relatief grote aantal aandelen in de portefeuille en de toegevoegde waarde van de aandelenselectie zelf. Bedrijven zoals Nokia (+15,2%), het Zweedse constructiebedrijf Skanska (+13,3%) en de Britse financiële groep HBOS (+8,1%) presteerden bijzonder goed op de beurs.
Een ander ethisch getint fonds, AlterVision Balanced Europe (Fortis Bank, *, +1,6%) trok dan weer aan het langste eind bij de neutrale fondsen. De reden: het fonds beperkt zich tot Europa. In september was dit een voordeel, omdat zowel de Europese aandelen als de obligaties beter dan gemiddeld presteerden.
Ten slotte schoot Dexia Sustainable European Balanced High (+2%, *) de hoofdvogel af binnen de agressieve categorie. De samenstelling van het aandelen- en obligatiegedeelte van dit Dexia-fonds is identiek aan dat van het defensieve broertje hierboven. Enkel het gewicht van de verhouding aandelen-obligaties is anders.
· Gemengde beleggingsfondsen beleggen zowel in aandelen als in obligaties. De 3 soorten onderscheiden zich door de verhouding aandelen – obligaties in de portefeuille. Kiest u voor een gemengd fonds, kijk dan vooreerst naar de risicograad en de tijdshorizon. In principe geldt, hoe langer uw horizon, hoe meer aandelen.

SECTOREVALUATIE

Naam sector

Score

bevaks

++

nut

+

farma

+

voedsel&drank

+

financiën

=

distributie

-

telecom

-

technologie

--

De sectorscore kijkt naar de waardering en het risico van de aandelen uit een bepaalde sector. Ze schommelt tussen ++ (zeer goed) en - - (zeer slecht). Bij een identieke score hebben we de beste bovenaan gezet.

Deel dit artikel