Analyse
Britse aandelenfondsen : de moeite waard ? 13 jaar geleden - woensdag 14 juli 2004

Goedkope beurs, sterke economie : de voornaamste troeven van een belegging in Albion.

Een blik op de rubriek “strategie” leert u dat we Britse aandelenfondsen opnemen in de neutrale en dynamische portefeuilles op 10 jaar en in alle portefeuilles op 20 jaar. We beleggen er zo’n 5 % tot 20 % van de portefeuille in. Dit betekent dat de Britse aandelen een plaatsje in een gediversifieerde fondsenportefeuille waard zijn, rekening houdend met rendement, risico en spreiding. Dat geldt (nog) niet voor de obligatiefondsen in Brits pond. Andere obligatiecategorieën kapen in onze modelportefeuilles het goud weg.

Mooi rapport…

Terwijl de economieën van de meeste westerse landen de afgelopen jaren traag groeiden, bleef het Britse buitenbeentje in vorm. Enkele cijfers:

– DeBritse economie groeide met 2,3 % in 2003, die van de eurozone met 0,6 %. We verwachten dat de Britse cijfers ook voor 2004 en 2005 gevoelig hoger zullen liggen dan die van het Europese broertje.

– Ondanks de hoge groei ligt het huidige inflatiepeil laag (1,5 %). Daarmee is er geen sprake van inflatiegevaar.

– Het consumentenvertrouwen scheert hoge toppen. Een zeer laag werkloosheidscijfer (minder dan 5 %), zeer hoge huizenprijzen en relatief voordelige krediettarieven: genoeg voor de Brit om zich het afgelopen jaar blauw te kopen. Dat was de voornaamste drijfkracht achter de economische groei.

…maar opgelet

Toch hebben de Britten nog een aantal uitdagingen voor de boeg. Gelukkig heeft de Britse centrale bank een ijzersterke reputatie wat probleembestrijding en anticipatie betreft:

– Bij lage inflatie nemen de meeste centrale banken een afwachtende houding aan, maar de Bank of England niet. Sinds november 2003 verhoogde ze al viermaal de rente, met maar 1 echte reden: de dreigende zeepbel op de vastgoedmarkt. Op 1 jaar tijd werden de huizen gemiddeld ongeveer 20 % duurder. Stort de huizenmarkt in elkaar, dan wordt de consument daar het grootste slachtoffer van. Een economische groeivertraging zou logischerwijze in het kielzog volgen. Maar wij denken dat het niet zo’n vaart zal lopen. De opeenvolging van renteverhogingen zal de zeepbel langzaam doen oplossen, wat in het 1ste kwartaal van dit jaar al zichtbaar was.

– Elke stevig groeiende economie wordt ermee geconfronteerd: door de betere economische situatie in eigen land dan in het buitenland is er meer import dan export. Gevolg: tekorten op de handelsbalans.

– Door de lage werkloosheid is het moeilijk om aan personeel te geraken. Daardoor stijgen de lonen sterker dan normaal.

Pond ondersteund

· Momenteel vinden we het Britse pond lichtjes overgewaardeerd . Ook is er de algemene consensus dat het pond tegen een iets lagere koers in de eurozone zal binnentreden. Op lange termijn is de trend dus (licht) dalend.

· Maar geen paniek. Er zijn immers de goede groeivooruitzichten en de veelbelovende aandelenmarkt. Ook houdt het positieve renteverschil met de eurozone en de dollarzone het pond nog eventjes recht. Het brengt immers meer op om in ponden te beleggen dan in euros of dollars. De hogere rentevergoeding lokt immers kopers zodat de koers van de sterling ondersteund wordt. De diverse renteverhogingen van de Britse centrale bank zijn daarom een van de voornaamste redenen waarom het Britse pond (GBP) goed boert ten opzichte van de euro (+ 3,7 % op 1 jaar) en vooral de Amerikaanse dollar (+ 9 %).

Defensieve beurs

· Een grote troef blijft de Londense beurs:

– In de fondsentabellen op pagina 8 kunt u zien dat de Britse aandelenfondsen een jaarwinst boekten tussen de 13,6 % (Parvest UK) en 23,8 % (Aviva UK Equity). De beurs van Londen ging een kleine 22 % hoger. Niet slecht, maar vele andere Westerse beurzen deden beter. En in lokale munt ging de beurs “maar” een goede 17 % hoger. Daarmee bengelt ze aan de staart van het peloton. In tegenstelling tot de goede economische prestaties volgde de beurs dus maar amper. Dat maakt ze momenteel een van de goedkoopste van het Westen, als we rekening houden met winstverwachtingen en risico. Mooi meegenomen is ook het hoge dividendrendement (zo’n 3,5 %).

– De Londense beurs is daarbij een van de grootste ter wereld, ze is zeer liquide en ze telt vele grote globale marktspelers. Dat maakt de beurs blijvend interessant voor tal van grote beleggers (zoals beleggingsfondsen) wereldwijd.

– De beurs wordt ook als defensief beschouwd. Ze bevat immers veel aandelen uit conjunctuurbestendige sectoren, zoals voeding, drank en tabak (BAT, Cadbury Schweppes, Diageo), financiën (HSBC Holdings, Royal Bank of Scotland, Barclays) en farma (GlaxoSmithKline, AstraZeneca). We verwachten dat de iets lagere groei in 2005 ten opzichte van 2004 en de vermoedelijke renteverhogingen in de Verenigde Staten ervoor zullen zorgen dat defensieve sectoren het relatief beter zullen doen dan de meer cyclische.

Aandelen: ja

· Als vanouds kunt u als belegger kiezen uit tal van gespecialiseerde Britse aandelenfondsen. De fondsen uit de selectie die u vindt in onze tabellen op pagina 8 noteren alle in Britse pond en bestaan al voldoende lang om een advies te kunnen geven over het beheer.

Als we kijken naar rendement, risico en regelmaat in de prestaties, dan springen twee fondsen uit de – sterk op elkaar gelijkende – massa. Maar hebt u al een ander fonds in portefeuille, dan mag u dat gerust houden.

AWF British Equities (Axa Bank Belgium, **) behoort al een tijdje tot onze selectie en behoudt ons vertrouwen. Het is een van de minst schommelende fondsen uit de selectie. Grootste posten in de portefeuille zijn telecombedrijf Vodafone, bank HSBC Holdings en oliemaatschappij BP Amoco.

Fidelity United Kingdom A (verdeeld door Deutsche Bank, **) volgt min of meer de grillen van de index en slaagt er vooral de laatste jaren in om regelmatig goed te presteren. Grootste wegingen in de portefeuille zijn hier Vodafone, farmabedrijf GlaxoSmithKline en Royal Bank of Scotland.

· Een alternatief biedt Barclays Global Investors met de tracker iShares FTSE 100. Die noteert in euro op Euronext Amsterdam en rekent een beheerloon aan van 0,40 %. In theorie krijgt u elk kwartaal een dividend uitbetaald, maar in de praktijk duurt het heel wat langer eer er een (gecumuleerd) dividend wordt uitgekeerd.

Obligaties: neen

Voor het ogenblik beleggen we niet in Britse obligatiefondsen, ook al bestaan er goed beheerde fondsen en bieden de obligaties een hogere rentevergoeding. Tegen pleiten echter de verwachte renteverhogingen, het dure pond en vooral het feit dat er elders op de obligatiemarkt betere alternatieven te vinden zijn.

Toetrede tot de EMU?

Een deelname aan de euro blijft in het VK vooral een politieke kwestie. Voorlopig helt de balans over naar “neen”, maar vooral het bedrijfsleven begint almaar meer te morren. Niet alleen wordt er verwacht dat het Britse pond tegen een lagere koers dan vandaag in de euro zou stappen (= goed voor de concurrentiepositie van de Britse bedrijven), ook zou een toetrede voor meer buitenlandse investeringen in Old Blighty moeten zorgen. Het is dus waarschijnlijk een kwestie van tijd vooraleer het pond ophoudt te bestaan.< /EM>

Deel dit artikel