Analyse
Verkoop Oost-Europese fondsen 13 jaar geleden - maandag 26 april 2004

Alle media besteden tegenwoordig heel wat aandacht aan de uitbreiding van de Europese Unie met tien nieuwe lidstaten, voornamelijk uit Oost-Europa. Die bieden weliswaar interessante economische perspectieven, maar we raden u toch aan nu al winst te nemen en de deelbewijzen van fondsen die in die landen beleggen te verkopen.

Sterke prestaties…  

Fondsen die in Oost-Europese aandelen beleggen, zetten de afgelopen vijf jaar zeer sterke prestaties neer. Gemiddeld haalden ze immers een jaarlijks rendement van 16,8 %. Fortis B Equity Eastern Europe deed met een jaarlijkse winst van 24,5 % zelfs nog beter. De Oost-Europese beurzen profiteerden immers volop van de combinatie van economische groei, dalende rentevoeten en de toevloed van buitenlands geld. Vooral de laatste 12 maanden deden de Oost-Europese aandelenfondsen het formidabel. Hun nakende toetreding tot de Europese Unie is daar niet vreemd aan. 

…kunnen wellicht niet blijven duren   

De beursprestaties van de Oost-Europese landen  verschillen grondig van elkaar. Rusland is met een  winst van liefst 1 300 % de onbetwiste koploper, terwijl Litouwse beurs de rode lantaarn draagt omdat ze er sinds 1998 “slechts” met 23 % op vooruit ging. Tijdens dezelfde periode verloren de Europese beurzen allemaal terrein.  De uiteenlopende prestaties zijn logisch omdat ook de politieke en economische omstandigheden in elk land verschillend zijn. De verwachtingen voor de economische groei, de rente, de overheidsschuld, het begrotingstekort, de werkloosheidsgraad en de situatie bij de voornaamste handelspartners spelen een belangrijke rol. Ons zusterblad “Fondsen & Sicavs” analyseerde de verschillende Oost-Europese landen en keek daarbij ook naar de politieke toestand, de situatie van de munt en de specifieke kenmerken van de beurs. Uit die analyse bleek dat enkel voor een belegging op de beurs van Bratislava (Slowakije) een licht positief advies kon worden gegeven. Daar compenseren de goede economische vooruitzichten en het potentieel van de munt immers afdoende de risico’s van een belegging. Ons zusterblad gaf voorts een neutrale beoordeling aan Estland en Slovenië en een negatief advies voor alle andere Oost-Europese landen. Voor Polen en Rusland geldt zelfs een sterk negatief advies. Polen kampt met zwakke macro-economische vooruitzichten, een munt waarvan de koers wellicht nog zal dalen, grote politieke onzekerheid en een dure beurs. Rusland heeft dan weer last van de onduidelijke Kremlinpolitiek van Poetin, de extreem logge bureaucratie en de welig tierende corruptie. Bovendien bevat de beurs van Moskou vooral oliewaarden die al verveelvoudigden in waarde.  Vooral het feit dat de meeste Oost-Europese beurzen erg klein zijn, en dus een speelbal zijn voor speculatief geld, noopt tot voorzichtigheid.  Niet alleen noteren er vaak maar een handvol aandelen, de meeste hebben ook een geringe beurskapitalisatie (koers x het aantal aandelen). Zolang er geld vloeit naar deze beurzen, is er geen enkel probleem en stijgen de koersen, vaak zelfs  spectaculair. Als de toestand echter verandert, dan zullen ook de koersdalingen spectaculair zijn en zal het zelfs moeilijk zijn om nog tijdig de beurzen te verlaten.  Als u deelbewijzen hebt van fondsen die in Oost-Europa beleggen, zoals Aviva European Convergence Equity (Bank J. Van Breda) of Parvest Converging Europe (Cortal Consors) raden we u dan ook aan te profiteren van de recente koersstijging en ze te verkopen.

 

Deel dit artikel