Facebook

US30303M1027
E-mailalert
Toevoegen aan portefeuille
150,01 USD 22/01/2019 15:55 Nasdaq
-0,03 USD (-0,02 %) Wijziging sinds laatste afsluiting
124,06 217,50  52 weken min max
-10,99 % Rendement 1 jaar
0,00 % Dividendrendement
Alle details
Premium inhoud

De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

Hoe komen we tot ons advies?

Artikels

 • Analyse
  Facebook is op zoek naar een tweede adem 1 maand geleden - dinsdag 27 november 2018
  Sinds het hoogtepunt van eind juli kelderde beurskapitalisatie met bijna 250 miljard dollar.
   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Het resultaat van Facebook is geruststellend ondanks de schandalen 2 maanden geleden - maandag 5 november 2018
  We verhogen onze vooruitzichten.

  Het aandeel blijft echter duur.
  VERKOPEN.

  Ondanks de talrijke schandalen (gebruik gegevens, beïnvloeding opinie) stelt het kwartaalresultaat gerust. De omzetgroei vertraagde verder (+33% t.o.v. +42% in 2de kwartaal) maar de winst per aandeel overtreft onze verwachtingen (1,78 USD). We krikken onze prognoses op maar de koers kan nog dalen.

  Koers op het moment van de analyse: 151,17 USD

  Facebook werd opgericht in 2004 door Mark Zuckerberg en groeide uit tot 's werelds grootste sociaalnetwerksite. De groep heeft vandaag 1,9 miljard gebruikers, waarvan de helft verbinding maakt met de site via hun smartphone.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Alweer een nieuwe episode in de zwarte Facebook-saga: de hacking van miljoenen accounts 3 maanden geleden - donderdag 4 oktober 2018
  De aftakeling van het imago van de groep en haar reputatie zullen uiteindelijk het resultaat aantasten.

  Ondanks de daling van de laatste weken blijft het aandeel duur. VERKOPEN.

  Facebook was het slachtoffer van een cyberaanval, waarbij 50 miljoen accounts wereldwijd werden gehackt. Al werd alles in het werk gezet om het lek te dichten, toch dreigt deze zoveelste blunder het vertrouwen van de gebruikers verder aan te tasten. Ter herinnering, in maart had de groep Cambridge Analytica de toestemming gegeven om de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers te verzamelen. En recentelijk gaven de filialen Instagram en WhatsApp er de brui aan na een geschil met de directie rond het gebruik van persoonlijke gegevens. Al hadden deze schandalen tot nog toe geen impact op de financiën van de groep, toch zou ze gezien het nieuwe Europese reglement m.b.t. gegevensbescherming, ditmaal wel eens een boete kunnen oplopen tot 1,6 miljard (alias 4% van de omzet). Tegelijk is de groei de laatste tijd vertraagd: het aantal gebruikers wereldwijd blijft toenemen, maar boert achteruit in Europa en stagneert in Noord-Amerika. Deze vertraging zal de stijging van de winst afremmen, vooral gezien de kosten in de loop van de volgende kwartalen sneller zullen stijgen.

  Koers op het moment van de analyse: 162,43 USD

  Facebook werd opgericht in 2004 door Mark Zuckerberg en groeide uit tot 's werelds grootste sociaalnetwerksite. De groep heeft vandaag 1,9 miljard gebruikers, waarvan de helft verbinding maakt met de site via hun smartphone.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  De groei van Facebook vertraagt 6 maanden geleden - vrijdag 27 juli 2018
  De koers is flink gezakt.

  Het aandeel is duur.
  VERKOPEN.

  De stijging van het aantal gebruikers vertraagde in het 2e kwartaal (Europa: lichte daling, Noord-Amerika: stagnatie). De groei van de omzet vertraagt verder terwijl die van de uitgaven in de volgende kwartalen zal versnellen. Dit zal wegen op de winst. Daar de snelle stijging van de laatste jaren de koers te hoog dreef, wordt het aandeel nu afgestraft door deze aankondigingen. Ondanks de dip blijft het duur.

  Koers op het moment van de analyse: 176,26 USD

  Facebook werd opgericht in 2004 door Mark Zuckerberg en groeide uit tot 's werelds grootste sociaalnetwerksite. De groep heeft vandaag 1,9 miljard gebruikers, waarvan de helft verbinding maakt met de site via hun smartphone.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Facebook haalde zich de woede op de hals van heel wat internauten, regelgevende instanties en eigen aandeelhouders 9 maanden geleden - vrijdag 13 april 2018
  Zal de groep erin slagen het vertrouwen van haar gebruikers terug te winnen?
  Facebook haalde zich de woede op de hals van heel wat internauten, regelgevende instanties en eigen aandeelhouders.

  Facebook haalde zich de woede op de hals van heel wat internauten, regelgevende instanties en eigen aandeelhouders.

  Door het datalek met het Britse bedrijf Cambridge Analytica (dat de gegevens gebruikte in de kiescampagne in de VS) haalde Facebook zich de woede op de hals van heel wat internauten, van de regelgevende instanties en van de eigen aandeelhouders. Mark Zuckerberg slaat dan wel mea culpa, het is maar de vraag of zijn bedrijf er zal in slagen het vertrouwen van gebruikers en adverteerders terug te winnen. Ondanks de koersterugval nog altijd:
  VERKOPEN.

  Gegevens bron van rijkdom

  Het economisch model van Facebook (FB) steunt op het gebruik van de gegevens die het inzamelt via zijn 2 miljard gebruikers. Door die datarijk-dom (berichten, foto's, zoekacties, leeftijd, woonplaats, vrijetijdsbesteding, enz.) te "ontginnen" biedt FB zijn adverteerders de kans om gericht reclame te maken (doelpubliek met hogere kans op reële interesse in producten/diensten).

  Zo’n model is perfect wettig en Facebook verkoopt overigens niet de gegevens zelf maar biedt enkel toegang tot de gebruikers die de gegevens hebben meegedeeld. Die gebruikers hebben FB daar ook de toestemming voor gegeven door akkoord te gaan met de gebruikersvoorwaarden (al zullen de meesten die nooit echt gelezen hebben).

  Strakkere privacyregels

  Mark Zuckerberg bood zijn verontschuldigingen aan in het Amerikaanse Congres en beloofde zijn netwerk transparanter te maken. Maar ondanks maatregelen om de toegang tot gegevens van gebruikers beter te beschermen, zou het lek FB blijvend gebruikers en adverteerders kunnen kosten.

  Los van deze affaire zal het gebruik van gegevens op internet ook strakker omkaderd worden. Op 25 mei treedt met de algemene verordening op gegevensbescherming (GDPR) een ingrijpende wijziging van de Europese privacywetgeving in voege, met als doel de rechten van internetgebruikers te versterken (o.a. recht om vergeten te worden, gegevensportabiliteit of blijvende controle over persoonsgegevens, enz.) en ook om ondernemingen die gegevens verzamelen te responsabiliseren. Bij inbreuken tegen de nieuwe regelgeving kunnen de boetes oplopen tot 4% van de wereldwijde omzet van de ondernemingen in kwestie.

  Hoewel de gevolgen op dit moment moeilijk exact te becijferen zijn, zal een strakkere regelgeving op de reclame-inkomsten van FB wegen.

  Fiscale hervorming op til

  Facebook vestigde zijn Europese hoofdzetel in Ierland om fiscale redenen. In 2017 betaalde de groep op een belastbare winst van meer dan 20 miljard USD minder dan 2 miljard belastingen (nog zonder impact fiscale hervorming in de VS), wat overeenstemt met een belastingvoet van slechts 9%. In 2016 bedroeg die nog 18% (ook al ruim onder het gemiddelde).

  Europa werkt aan een voorstel voor een nieuwe vennootschapsbelasting (met een gemeenschappelijke heffingsgrondslag i.p.v. in elke lidstaat afzonderlijk, en met benchmarks (bijv. aantal gebruikers of hoeveelheid verzamelde digitale inhoud) om te peilen naar de digitale aanwezigheid van bedrijven (dus niet alleen de fysieke) en op basis daarvan te bepalen waar ze belastingen moeten betalen. Er zal nog veel water naar zee vloeien alvorens alle lidstaten het eens zijn (o.a. Luxemburg en Ierland zijn tegen), maar in afwachting zal de EU in 2020 al een voorlopige omzettaks van 3% invoeren. Op termijn lijken hogere belastingen voor digitale ondernemingen onafwendbaar.

  Gouden tijden voorbij?

  Het model van Facebook steunt grotendeels op vertrouwen, en dat gebruikersvertrouwen heeft nu een flinke deuk gekregen. Bovendien is de populariteit van FB bij jongeren al langer tanende, zij kiezen liever voor "hippere" platformen zoals Snapchat.

  Tot nu toe had Facebook de beleggers gewoon gemaakt aan een spectaculaire resultaatsgroei. Sinds de eerste winst in 2009 klom het resultaat gemiddeld 70% hoger op jaarbasis, de omzet 64% (ruim 40 miljard USD in 2017). De huidige problemen zullen die trend wellicht een halt toeroepen, zonder evenwel de leiderspositie van FB in het gedrang te brengen. De groep beschikt ook over voldoende financiële en menselijke middelen om terug te vechten, en hoewel de strakkere regelgeving de groei zal afremmen, heeft ze mogelijk ook het voordeel dat ze nieuwe concurrenten zal afschrikken.

  Wantrouwen terecht

  Het wantrouwen van de markten t.a.v. Facebook lijkt ons terecht. Zuckerberg is zelf trouwens ook van oordeel dat het meerdere jaren zal vergen om de gevolgen van de huidige onrust ongedaan te maken. En dat zal ook veel geld kosten. FB neemt nu maatregelen om de veiligheid van zijn netwerk en de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren, en het zal die inspanningen mogelijk nog moeten opdrijven naarmate de regelgeving strenger wordt. Dat zal niet zonder gevolgen blijven voor zijn marges. Ook voor het Cambridge Analytica-lek verwachtte FB al dat hogere uitgaven voor beveiliging een impact zouden hebben op de rentabiliteit.

  We verlagen onze winstramingen van 6,60 naar 6 USD per aandeel voor 2018 en van 8 USD naar 7,50 USD voor 2019. Ook na de koersdaling noteert het aandeel nog altijd tegen 28 keer de verwachte winst en 5 keer het eigen vermogen.

  Koers op het moment van de analyse: 163,87 USD

  Deel dit artikel

Meer

Belangrijke gegevens

Identiteitskaart

Maximumkoers afgelopen 12 maanden 217,50 USD
Minimumkoers afgelopen 12 maanden 124,06 USD
ISIN-code US30303M1027
Beurs Nasdaq
Noteert op Euronext Brussel nee
Bèta 1,70
Volatiliteit 21,58 %
Aantal bestaande aandelen 2.402.466.000
Beurskapitalisatie (in miljard) 360,47 USD
Sector Spitstechnologie
Transactievolume (gemiddeld / dag / x 1 000) 4.612.877 USD
Score corporate governance 3

Sleutelcijfers per aandeel (USD)

2019 (e) 2018 (e) 2017 2016
Dividend 0,00 0,00 0,00 0,00
Courante winst 7,50 7,00 5,49 3,56
Nettowinst 7,50 7,00 5,49 3,56
Courante cashflow 9,23 8,48 6,53 4,38
Netto cashflow 9,23 8,48 6,53 4,38
EBIT 8,69 7,94 6,96 4,34
EBITDA 10,41 9,43 8,01 5,16
Boekwaarde 36,99 29,49 25,58 20,47
Tastbare boekwaarde 30,66 23,16 19,31 14,20

Prestaties (in euro)

Facebook Stoxx Europe 600 S&P 500
Rendement 3 maanden -1,49 % -1,35 % -2,40 %
Rendement 6 maanden -26,38 % -7,59 % -1,81 %
Rendement 1 jaar -10,99 % -11,11 % 2,21 %
Rendement 5 jaar 25,03 % 1,20 % 11,54 %

Financiële ratio's van het bedrijf

2018 (e) 2017 2016 2015
Pay out - 0,00 % 0,00 % 0,00 %
Current ratio - 12,92 11,97 11,25
Return on equity - 21,41 % 17,21 % 8,30 %
Total return on equity - 21,41 % 17,21 % 8,30 %
Brutomarge - 86,58 % 86,29 % 84,01 %
Nettomarge - 39,16 % 36,86 % 20,47 %
EBIT marge - 49,70 % 44,96 % 34,72 %
EBITDA marge - 57,14 % 53,44 % 45,57 %
Belastingvoet - 22,64 % 18,42 % 40,58 %
Gearing - -56,10 -49,75 -41,45
Eigen vermogen/ Balanstotaal - 87,96 % 91,12 % 89,50 %

Beursgegevens per aandeel

2019 (e) 2018 (e)
Dividendrendement 0,00 % 0,00 %
Koers/ Courante winst 20,01 21,43
Koers/ Courante cashflow 16,26 17,69
Koers/ Boekwaarde 4,06 5,09
Koers/ Tastbare boekwaarde 4,89 6,48
Prijs per netto vermogenswaarde - -
Verwacht rendement op lange termijn 5,32 % -

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
facebook
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden