De ideale broker bestaat niet. Wel komen er meerdere in aanmerking als u een broker zoekt die bij u past. De ene zal voor u immers persoonlijk interessanter zijn dan de andere, afhankelijk van het feit of u al dan niet een actieve belegger bent, de laagste transactiekosten zoekt, aandelen of meer wilt, nood hebt aan financieel advies, enzovoort.
Tot welke beurzen en beleggingsproducten hebt u toegang?
Beursaanbod
Goed om te weten is dat alle brokers toegang bieden tot de voornaamste beurzen. Denk aan Euronext, dat o.a. de beurzen Amsterdam, Brussel en Parijs omvat, de Amerikaanse beurzen, d.i. de beurs van New York (NYSE) en de technologiebeurs Nasdaq, en de beurs van Londen, Zürich en Toronto.
Wie desondanks toegang wil tot meer exotische beurzen, zal minder gemakkelijk zijn gading vinden. Lynx biedt bv. als één van de weinige toegang tot de beurs van Mexico. En wie aandelen wil kopen op de beurs van Praag is aangewezen op Bolero (KBC) of DeGiro.
Productaanbod
Bij alle brokers kunt u beleggen in aandelen en in beursgenoteerde beleggingsfondsen, beter gekend als ETF’s of trackers.
De meeste, maar lang niet allemaal hebben ook een uitgebreid aanbod van niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. In onderstaande tabel krijgt u een overzicht van het productaanbod per broker te zien. Bolero (KBC), Lynx en Mexem zijn de weinige uitzonderingen die geen niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen verdelen.
Kostenplaatje
Transactiekosten
Het vergelijken van de transactiekosten loont de moeite. Dat zijn kosten die u worden aangerekend voor de uitvoering van elk aan- en verkooporder. De transactiekosten variëren volgens de beurs en ordergrootte.
Bij de meeste brokers zijn de beurstransacties op Euronext Brussel het goedkoopst. Bij Deutsche Bank betaalt u bijvoorbeeld voor een order tot en met 2 500 euro een transactiekost van 6,75 euro. Ter vergelijking, eenzelfde order op de beurs van Milaan kost u er 24,75 euro.
En naast welke beurs u neemt, bepaalt ook de ordergrootte het tarief. Ter illustratie, Keytrade Bank rekent voor een order van 5 000 euro op Euronext Parijs 14,95 euro aan terwijl dat voor een order van 10 000 euro stijgt naar 24,95 euro.
Opvallend zijn de grote prijsverschillen tussen de brokers. De grote banken zijn daarbij de duurste terwijl de kleinere spelers interessantere handelstarieven bieden. Goed rekenen loont de moeite! Het plaatsen van een beursorder voor het equivalent van 10.000 dollar kost bij BNP Paribas Fortis ongeveer 65 euro, terwijl het bij Mexem of DeGiro over het algemeen minder dan 10 euro kost.
Bewaarkosten
Bewaarkosten, of aangeduid als ‘bewaarloon’, is een vergoeding die de broker of bank vraagt voor het plaatsen, bewaren en administratief opvolgen van uw effecten op een effectenrekening.
Lang niet alle brokers en banken rekenen bewaarkosten aan. De grootbanken BNP Paribas Fortis, Belfius en ING doen dat wel en daar zijn ze kampioen in. Zo rekent ING een vast bewaarloon aan van 1,21 euro per maand als uw effectenrekening ook bestaat uit effecten die ING niet actief verdeelt. En op die laatstgenoemde effecten rekent ING een variabel bewaarloon aan. Wie er bv. vijf aan-delenlijnen van elk 5 000 euro aanhoudt, betaalt maandelijks 5,05 euro aan bewaarloon. Op jaarbasis is dat 60,60 euro.
Ook Deutsche Bank rekent bewaarkosten aan, met uitzondering van DB Personalklanten (50 euro per kwartaal). Het gaat om een jaarlijkse bewaarkost van 12 euro per lijn en met een maximum van 200 euro per jaar.
DeGiro rekent geen bewaarloon aan, behalve voor de meeste niet-beursgenoteerde fondsen. Het gaat om 0,20% per jaar. Een eerder bescheiden tarief in vergelijking met bovengenoemde grootbanken.
BinckBank, Bolero, KBC, Keytrade Bank, Lynx, MeDirect en Mexem rekenen geen bewaarkosten aan.
Andere kosten
Verschillend van de ene broker tot de andere kunnen er overige kosten zijn zoals inningskosten en aansluitingskosten.
Bolero rekent bv. een kost aan voor het innen van uw buitenlandse dividenden. Die bedraagt 2% van het ontvangen dividend (max. 125 euro).
DeGiro rekent wanneer u op een beurs wil handelen, een aansluitingskost aan van 2,5 euro per beurs en per kalenderjaar.
Kosten voor keuzedividend?
Soms bieden bedrijven de belegger een keuzedividend. Hij of zij kan dan kiezen om het dividend in aandelen te krijgen of in cash. Kiest u voor een uitkering in nieuwe aandelen, rekenen sommige brokers hier kosten voor aan. Die zijn:
– Belfius: 12,5 euro
– BinckBank: gratis
– BNPP Fortis: 0,61% (min. 4,24 euro; max. 15,13 EUR)
– Bolero: 5 euro
– DeGiro: 7,50 euro
– Deutsche Bank: gratis
– ING: gratis
– KBC: zie Bolero
– Keytrade Bank: 2,50 euro
– Lynx: gratis
– MeDirect: gratis
– Mexem: gratis
Beleggingen bij de diverse brokers en banken: hoeveel kost u dat?
We namen de tarievenlijsten door van verschillende spelers. We gingen daarbij op zoek naar de transactiekosten, bewaarkosten en enkele andere kosten die het vermelden waard zijn. Aan de hand van deze gegevens maakten we de rekenoefening om te kunnen zeggen hoeveel beleggen bij elke broker kost. We maakten enerzijds de oefening voor een ‘passievere’ belegger die mikt op Belgische aandelen’ en anderzijds voor een ‘actieve belegger’ met een internationale focus.
Profielschets ‘passievere’ belegger’
Voor ons eerste voorbeeld nemen we het profiel van een belegger erbij die:
jaarlijks 5 beurstransacties uitvoert in Belgische aandelen (twee t.w.v. 5000 euro en drie t.w.v. 2500 euro)
een aandelenportefeuille heeft van 25 000 euro met 8 lijnen
Profielschets ‘actieve belegger’
Voor ons tweede voorbeeld nemen we het profiel van een belegger erbij die:
jaarlijks 20 beurstransacties uitvoert in aandelen wereldwijd (zestien t.w.v. 5000 euro en vier t.w.v. 2500 euro)
4 transacties op Brussel, 3 op Parijs, 3 op Amsterdam, 1 op Frankfurt, 2 op Londen, 5 in de VS, 1 op Milaan en 1 op Zurich
een aandelenportefeuille heeft van 50 000 euro met 20 lijnen
Conclusies
Passievere belegger
De belegger die jaarlijks een beperkt aantal beurstransacties doet en enkel in Belgische aandelen geïnteresseerd is, vaart bij een aantal makelaars goed. De keuze zal uiteindelijk afhangen van wat voor u van belang is.
Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met de tarieven, maar in dit profiel zijn de verschillen tussen de brokers relatief gezien niet groot, behalve voor de grote banken waar de tarieven buitensporig hoog zijn. Als u toch op zoek bent naar de goedkoopste broker is de Cypriotische prijsbreker Mexem met grote voorsprong de goedkoopste. Gevolgd door DeGiro en Lynx.
Als u meer nadruk legt op het aanbod van de bank, dat niet alleen bestaat uit aandelen maar ook uit een ruime keuze aan beleggingsfondsen, dan vindt u meer uw gading bij MeDirect, Binck-Bank en Keytrade Bank. Merk op dat deze laatste ook zichtrekeningen (met debet- en kredietkaarten) en spaarrekeningen aanbiedt. Het is goed om te weten of u op zoek bent naar een alles-in-één bank. Deutsche Bank biedt ook een compleet dienstenpakket aan, maar haar tarieven zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. U moet het dus alleen overwegen als u zich regelmatig wilt laten bijstaan door een beleggingsadviseur.
Actieve belegger
De meer actievere belegger die mikt op zowel Belgische als buitenlandse aandelen, mag gerust wat kieskeuriger zijn.
Opnieuw, qua kosten is Mexem het voordeligst. Ook kan er nog gekozen worden voor DeGiro en Lynx. We hebben de diensten van Mexem nog niet kunnen testen, maar wat over het algemeen over deze goedkope spelers naar voren komt, is dat ze zeer functionele handelsplatformen bieden met veel tools die de meer ervaren aandelenbeleggers zullen aanspreken. Aan de andere kant moet u in staat zijn om uw eigen aandelenselectie te maken. Het is het beste om al een goede ervaring te hebben met het aandelenuniversum voordat u de markt in snelt.
Indien u op zoek bent naar een meer gewone bank die ook beleggingsfondsen aanbiedt (MeDirect, BinckBank, Keytrade Bank of Deutsche Bank), dan raden wij u aan om een efficiënt platform voor uw aandelentransacties te hebben dat ook interessante mogelijkheden biedt voor de actieve belegger. De kosten bij BinckBank blijven concurrentieel. MeDirect daarentegen verhoogt vanaf 15 juli 2020 de transactiekosten waardoor deze niet meer concurrentieel zijn. Bovendien heeft het platform om in aandelen of trackers te handelen nog enkele werkpunten tegenover de concurrenten. Zo kan een beursorder niet langer dan één dag geldig blijven. Ook is de keuze tussen het type beursorders beperkt tot een marktorder en een limietorder. Het ingeven van bv. een stop-loss order is niet mogelijk.
Merk op dat Bolero qua servicekwaliteit zeer goed gepositioneerd is, hoewel het iets duurder is. Deze makelaar biedt het ruimste aanbod aan financieel nieuws en analyses: toegang tot artikels van De Tijd/L'Echo en van Reuters en eigen financiële analyses en beursinformatie opgemaakt door KBC Securities.
Te vervullen formaliteiten
DeGiro, Lynx en Mexem zijn actief vanuit het buitenland. Dit betekent dat als u er klant wordt, u een buitenlandse rekening opent. Bijgevolg dient u enkele formaliteiten te vervullen.
Zo bent u verplicht om het bestaan ervan, eenmalig, aan te geven bij het centraal aanspreekpunt van de Nationale Bank van België. Elk jaar moet u ook het bestaan van deze rekening in uw belastingaangifte vermelden.