Dossier
De goedkoopste banken om in aandelen te beleggen

Artikels

 • Artikel
  De goedkoopste banken om in aandelen te beleggen 2 jaar geleden - zondag 23 oktober 2016

  De ene bank/broker is de andere niet

  Om aandelen te kopen of te verkopen op de beurs, moet u een beroep te doen op een tussenpersoon, namelijk een bank of beursmakelaar (of broker). Vooreerst zal hij voor u een effectenrekening openen. Op die rekening zullen de aandelen die u koopt worden gestockeerd.

  In ruil voor deze diensten zal uw financiële bemiddelaar kosten aanrekenen, die al dan niet hoog kunnen liggen. Probleem is dat die kosten vaak niet in verhouding staan met de geboden diensten. Integendeel, vaak is de beste dienstverlening te vinden bij de makelaars die de laagste kosten aanrekenen.

  In de uitleg die volgt, gaan we ervan uit dat u uw beurstransacties uitvoert via internet, meer bepaald via het elektronisch platform van uw bank of broker. Dit is inderdaad de meest gangbare manier om aandelen te kopen en verkopen. Dit is immers veel praktischer en goedkoper dan om de haverklap bij uw bankagentschap te moeten langsgaan. Weet ook dat de beste bank of de beste broker uitpikken zeker geen onbelangrijke beslissing is. Zo stelden we aan de hand van onze studies vast dat het verschil tussen de tarieven van de goedkoopste en de duurste banken soms tientallen, laat staan jaarlijks honderden euro's kan bedragen.

   

  Welke bank of broker kiezen voor uw beurstransacties?

  Er zijn wel meerdere brokers/banken die interessante tarieven bieden, en dit zonder dat hun dienstverlening hiervoor aan kwaliteit moet inboeten. De meeste zijn online actief.

  Bent u vooral geïnteresseerd in wie de laagste kosten aanrekent?
  Volgens ons hanteren Binckbank en MeDirect een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding. Het platform waarop de beurstransacties worden uitgevoerd, is vrij klantvriendelijk. Ook beschikt u er over talrijke beleggingsmogelijkheden. Bij MeDirect kunt u bovendien een spaarrekening openen waarop uw liquiditeiten worden gestockeerd in afwachting dat deze worden belegd. Overigens biedt deze financiële bemiddelaar tal van beleggingsfondsen tegen interessante voorwaarden.

  DeGiro is een Nederlandse makelaar zonder vestigingen in België maar die wel toegankelijk is voor Belgische beleggers via zijn online platform. Dat platform zit goed ineen en is gebruiksvriendelijk. Verder liggen de kosten er het allerlaagst. Daarnaast vermijdt u gezien DeGiro een buitenlandse bank is, de fameuze beurstaks (althans momenteel) die in België op alle beurstransacties van toepassing is. Hou echter rekening met de volgende bedenkingen. Wordt u klant bij DeGiro, dan betekent dit meer administratieve rompslomp ten aanzien van de Belgische fiscus: zo zult u deze rekening moeten aangeven bij de Nationale Bank van België en op uw belastingaangifte. Ook zult u op uw belastingaangifte moeten vermelden dat uw inkomsten door DeGiro niet werden belast terwijl dit in België doorgaans wel het geval is. Bovendien kan DeGiro uw effecten uitlenen aan derden, een praktijk waarvan wij niet bepaald voorstander zijn.

  Argenta lijkt op het eerste zicht geen specialist in aandelenbeleggingen. Toch kunt u bij deze instelling makkelijk online aandelen kopen en wel tegen aantrekkelijke prijzen. Het transactieplatform is echter vrij summier: mogelijks zult u het ontoereikend vinden indien u wat meer tijd dan de gemiddelde belegger aan uw portefeuille wilt besteden en over de juiste tools wilt beschikken om de samenstelling en de evolutie ervan op te volgen.

  Deutsche Bank, dat vooral gespecialiseerd is in het aanbieden van fondsen tegen aantrekkelijke prijzen, biedt beleggers eveneens de mogelijkheid om op aandelen in te zetten. De bank hanteert degelijke transactiekosten en biedt online toegang tot de meeste beurzen waarvoor de Belgische belegger interesse kweekt. Wel biedt het transactieplatform minder mogelijkheden dan dat van de voorgenoemde brokers. Wenst u in aandelen te beleggen, neem bijgevolg een kijkje bij de concurrentie. Bent u echter al klant en van plan om slechts af en toe eens in aandelen te beleggen, dan zal het platform van Deutsche Bank u wellicht bekoren.

  Bent u vooral geïnteresseerd in wie de beste kwaliteit biedt?
  Bolero en Keytrade Bank bieden volgens ons beter uitgewerkte transactieplatforms. Op een aantal punten doet Bolero het zelfs beter dan Keytrade Bank. En al liggen de prijzen hier iets hoger dan bij de goedkoopste brokers, dan nog blijven ze lager dan bij de grootbanken.


  Vermijd de grootbanken
  Bent u net als de meerderheid van de Belgen klant bent bij een grootbank (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING of KBC), dan bent u niet op het juiste adres indien u in aandelen wilt beleggen. Want niet alleen hanteren zij uiterst hoge prijzen, hun transactieplatform is bovendien veel minder goed uitgewerkt dan bij de concurrentie. Grootbanken zijn niet happig op aandelenbeleggingen. Ze promoten liever hun eigen beleggingsproducten gezien ze daarop grotere marges boeken.

  Hoe dan ook, aandelenbeleggingen bij grootbanken zijn duur: de transactiekosten liggen er 5 à 10 maal hoger dan bij de goedkoopste brokers. Ook zijn aan hun effectenrekening vaak kosten verbonden terwijl die bij de meeste andere spelers gratis is.

  Wilt u in aandelen beleggen, geef bijgevolg de voorkeur aan een minder dure broker. Dan nog kunt u de rest van uw banktransacties (betalingen, overschrijvingen, domiciliëringen, hypothecaire leningen...) bij uw huidige bank laten uitvoeren.

  Wilt u toch op aandelen inzetten bij een grootbank, doe dit dan via internet. De tarieven liggen er immers 20 à 50 % lager.

  Deel dit artikel

;