Dossier
Ex-dividenddatum en betaaldatum van het dividend

Artikels

 • Artikel
  Ex-dividenddatum en betaaldatum van het dividend 1 jaar geleden - donderdag 16 november 2017
  Beide datums vallen nooit op dezelfde dag. Niet makkelijk voor de belegger…

  De ex-dividenddatum is de dag waarop het dividend van het aandeel wordt onthecht of geknipt. Dat wil zeggen dat vanaf die dag de aandelenkoers rekening zal houden met de komende dividendbetaling (omdat de kopers van het aandeel dan geen recht meer hebben op dat dividend). Stel dat een aandeel tegen 50 EUR noteert en er een brutodividend volgt van 1 EUR, dan zal op de ex-dividenddatum de openingskoers 49 EUR bedragen. Althans in theorie, want de openingskoers kan daarvan afwijken, bv. afhankelijk van het sentiment op de beurs.

  De betaaldatum volgt later en geeft aan wanneer het dividend effectief op uw rekening wordt gestort.

  Hoelang u moet wachten totdat het dividend na de onthechting op uw rekening staat, varieert van land tot land. In de regel wordt het dividend twee werkdagen na de onthechting van het dividend uitgekeerd. Dat geldt o.a. voor Belgische en Franse aandelen. Bij Nederlandse aandelen wordt doorgaans een week na de ex-dividenddatum het dividend uitbetaald. Bij Amerikaanse en Britse aandelen zitten er zelfs meerdere weken tussen.

  Bij een keuzedividend volgt de betaaldatum pas na de keuzeperiode (looptijd varieert van geval tot geval). De belegger moet immers de tijd krijgen om zijn keuze te maken.

  Bij een kapitaalverhoging wordt doorgaans het dividend dat betrekking heeft op de periode van het begin van het boekjaar tot aan de kapitaalverhoging geknipt (nog niet uitbetaald!) om de bestaande aandeelhouders niet te benadelen. Het dividend over de periode vanaf de kapitaalverhoging tot aan het einde van het boekjaar, waar de oude alsook de nieuwe aandelen recht op hebben, wordt vaak na de algemene vergadering geknipt. Beide deeldividenden worden dan samen uitbetaald.

  Waar vindt u alle dividenddata terug?
  Een groot deel van de bedrijven publiceert alle dividendinformatie op hun website. Die vindt u meestal onder de hoofding "financiële kalender" of "dividend" in de rubriek "investor relations".

  U kunt ook naar de website van de beursuitbater (bv. Nasdaq) surfen. Soms volstaat het om in de zoekfunctie de ‘naam van het aandeel’ gevolgd door ‘dividend’ in te vullen. Bij Euronext, de uitbater van o.a. de Amsterdamse en Brusselse beurs, krijgt u vaak enkel accurate data tegen betaling (abonnementskost).

  U kunt ook bij onze specialisten terecht met uw vragen over dividenden en de betaling ervan.

  Deel dit artikel

;