Dexia

Dit financiële product volgen wij niet meer op. 

Artikels

 • Analyse
  Dexia hergroepeert aandelen 3 jaar geleden - donderdag 11 februari 2016

  Heeft u Dexia-aandelen, dan zult u er voortaan minder in portefeuille hebben. Wel zal hun waarde proportioneel hoger liggen.

   
   
   
   

  De adviezen van onze experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Dexia: kleine winst 3 jaar geleden - maandag 10 augustus 2015

  Maar niets voor de kleine aandeelhouder.

  Duur aandeel.
  VERKOPEN.

   

  Dexia kon voor de eerste keer sinds de groep begin 2011 uiteenviel in het tweede kwartaal een minieme winst boeken. Die is echter louter te danken aan boekhoudkundige effecten en niet aan de operationele gang van zaken.

   

  Goed nieuws, maar de kleine aandeelhouder zal er na de machtsgreep van eind 2012 door de Belgische en Franse overheid, toch niets van overhouden.

   

  Koers op het moment van de analyse: 0,053 EUR

   

  Dexia is het overblijfsel van een Belgische-Franse bankgroep gespecialiseerd in openbare financiering. De holding omvat na de nationalisering van de Belgische bank- en verzekeringspoot enkel nog een uitdovende obligatieportefeuille, rommelkredieten en bank- en financiële dienstenfilialen die niet of moeilijk verkoopbaar zijn.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Dexia: kopen, kopen, kopen…? 4 jaar geleden - donderdag 19 maart 2015

  De voorbije dagen schoot de koers, ondanks de bokkesprongen, als een raket de hoogte in.

  Sinds begin 2015 bedraagt de koerswinst al 308 %. Is deze opstoot te rechtvaardigen? Neen! U speculeert beter niet. Profiteer ervan om uw resterende Dexia-aandelen van de hand te doen.
  VERKOPEN.

   

  De bazooka van de Europese Centrale Bank veroorzaakte een revival van Dexia. Speculanten gaan er duidelijk van uit dat door de lagere rentevoeten de restbank zich goedkoper kan financieren en de obligaties in portefeuille meer waard worden. Maar zelfs al zou dit het leed enigszins verlichten, Dexia blijft een tikkende tijdbom die gedurende het hele ontmantelingsproces, dat nog tientallen jaren zal aanslepen, overleeft bij de gratie van de Belgische en Franse overheid met staatswaarborgen en indien nodig nieuwe kapitaalinjecties. De obligaties en kredieten op de balans en de risico's op wanbetaling die hiermee gepaard gaan, blijven enorm. Ook al werden de verliezen in 2014 teruggedrongen en heeft de bank nog steeds de ambitie om tegen 2018 uit de rode cijfers te klimmen, voor de gewone aandeelhouder blijft er sowieso niets over. De werkelijke waarde van zijn aandeel is nul of zelfs negatief. Mocht er door een of ander mirakel toch nog winst worden geboekt en tijdens de rit (een dividend) of bij de definitieve vereffening iets worden uitgekeerd, dan zal alles vloeien naar de Belgische en Franse staat, die via bevoorrechte aandelen 94,4 % van Dexia aanhouden.

   

  Koers op het moment van de analyse: 63,16 EUR

   

  Dexia is het overblijfsel van een Belgische-Franse bankgroep gespecialiseerd in openbare financiering. De holding omvat na de nationalisering van de Belgische bank- en verzekeringspoot enkel nog een uitdovende obligatieportefeuille, rommelkredieten en bank- en financiële dienstenfilialen die niet of moeilijk verkoopbaar zijn.

   

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Dexia: is er nog een toekomst? 4 jaar geleden - donderdag 17 juli 2014

  Hoe moet het nu verder met Dexia? Is er nog enige hoop voor de kleine aandeelhouders om iets van hun inleg terug te zien?

  Het antwoord is eenvoudig: neen! Het aandeel is nog louter een speeltje voor speculanten die op dolle koersbewegingen gokken.
  Mocht er na de ontmanteling van Dexia toch nog geld overblijven, dan is dit bestemd voor de aandeelhouders die over bevoorrechte aandelen beschikken, afkomstig uit de laatste kapitaalverhoging (Belgische en Franse staat). De topman liet recent verstaan een beursexit te overwegen, maar het dossier is erg complex en de vraag is tegen welke prijs? Hierop speculeren heeft dan ook geen zin. Heeft u het aandeel in uw portefeuille steken, wacht dan een koersopstoot af en aarzel dan niet te VERKOPEN.

   

  Een stukje geschiedenis
  Het Belgisch-Franse Dexia, dat in 1996 ontstond uit de fusie van het Gemeentekrediet van België en Crédit local de France, ontpopte zich naast retailbank en verzekeraar in België door overnames tot een wereldspeler in kredieten aan (lokale) overheden en de publieke sector. Bij de bankencrisis in 2008 moest Dexia een eerste keer gered worden door een kapitaalverhoging en staatswaarborgen van België, Frankrijk en Luxemburg. Het startte een afslankingskuur, maar moest in 2011 opnieuw worden gestut door een nieuwe kapitaalinjectie, waarbij de groep voor 94,4 % in handen kwam van de Belgische en Franse staat en de Belgische retailbank genationaliseerd werd (Belfius).

   

  Wat blijft er nog over?
  In 2011 werd een geordende ontmanteling en uitdovingsproces ingezet. De gezonde operationele entiteiten (Turkse DenizBank, fondsenbeheerder Dexia Asset Management, Luxemburgse BIL…) zijn intussen allemaal verkocht. Wat rest zijn een paar zo goed als onverkoopbare filialen zoals Crediop in Italië, Dexia Israël en circa 180 miljard euro aan al dan niet dubieuze (gestructureerde) kredieten, die in de toekomst (deels) van de hand zullen worden gedaan of geleidelijk aan zullen aflopen. Dit scenario kan nog tientallen jaren duren.

   

  Wat nu?
  Na verschillende jaren van (miljarden) verliezen mikt de topman in 2018 op een nulresultaat, al blijft dit gezien de economische omstandigheden zeer onzeker. De situatie van Dexia blijft erg broos. Vroeg of laat is een nieuwe kapitaalinjectie dus niet uitgesloten. Voor de kleine aandeelhouder blijft er sowieso niets over.

   

  Koers op het moment van de analyse: 0,033 EUR

   

  Dexia is het overblijfsel van een Belgische-Franse bankgroep gespecialiseerd in openbare financiering. De holding omvat na de nationalisering van de Belgische bank- en verzekeringspoot enkel nog een uitdovende obligatieportefeuille, rommelkredieten en bank- en financiële dienstenfilialen die verkocht zullen worden.

   

  Deel dit artikel

(e) : raming

×
Vertel ons wat u denkt
dexia
In welke mate zou u deze webpagina aanbevelen aan uw vrienden en familie ? Geef een score tussen 1 (zeker niet) en 10 (zeker) *
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Opmerkingen (optioneel)
Verzenden