Ceconomy (ex Metro)

Dit financiële product volgen wij niet meer op. 

Artikels

 • Analyse
  Metro wordt weldra opgesplitst 2 jaar geleden - vrijdag 7 juli 2017
  De groep wil de elektronica-activiteiten loskoppelen van de voedings- en groothandelsactiviteiten. We wijzigen ons advies.

  De aanbevelingen van onze financiële experten en onze beoordelingen zijn enkel voorbehouden voor abonnees. Krijg 5 gratis credits om deze inhoud te ontdekken.

  Ik wil toegang tot deze inhoud!
 • Analyse
  Metro: er heerst nog steeds grote onduidelijkheid rond de splitsing 2 jaar geleden - maandag 3 juli 2017
  Zal de operatie worden belast of niet?

  In het kader van de opsplitsing raden we u aan het zekere voor het onzekere te nemen.
  VERKOPEN.

   

  Minder dan 2 weken voor de opsplitsing van het aandeel Metro in een aandeel Ceconomy en een nieuw aandeel Metro is er nog steeds grote onduidelijkheid over het feit of de splitsing in België al dan niet zal worden belast. Om te vermijden dat uw bank of broker u een stevig bedrag aan roerende voorheffing inhoudt, lijkt het ons beter uw aandelen Metro vóór de splitsing (wellicht op of kort na 13/07) te verkopen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 29,52 EUR

   

  De Duitse distributeur Metro is met meer dan 2000 vestigingen actief in 39 landen: cash&carry (Metro en Makro), de Real hypermarkten en de elektronicawinkels Saturn en Media Markt. Een kleine 40 % van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Binnenkort wordt het Duitse distributieaandeel Metro opgesplitst 2 jaar geleden - donderdag 1 juni 2017
  U wordt daar niet meteen rijker van maar de Belgische fiscus dreigt u op deze boedelscheiding wel te belasten.

  We moeten nog de nodige informatie vergaren om na te gaan of u niet beter uw aandelen vóór de operatie, die in de loop van de zomer van start zal gaan, verkoopt. We komen hierop terug. In afwachting raden we u aan uw aandelen Metro te houden.

   

  Op 6/2 keurden de aandeelhouders nagenoeg unaniem de opsplitsing van Metro goed. Toch werden er 4 aanklachten ingediend. Op 22/6 zal de rechtbank de klagers aanhoren. Nadat de rechter groen licht geeft voor de splitsing wordt de aftrap gegeven voor de beursgang van de 2 nieuwe entiteiten, die normaliter ergens in het 3e kwartaal zal moeten plaatsvinden.

   

  Metro wordt Ceconomy

  De groothandelstak (Metro, Makro), de Duitse Real-hypermarkten en de foodservicetak (Rungis Express, Classic Fine Foods, Pro à Pro, MidBan) worden afgesplitst en samengebracht onder het nieuwe aandeel Metro. Dit afgesplitste deel vertegenwoordigt een kleine 60% van de omzet en zelfs meer dan 60% van de activa van de huidige Metro-groep.

  Onder het huidige Metro-aandeel, dat omgedoopt wordt tot Ceconomy, blijft enkel de consumentenelektronicatak met de ketens Media Markt en Saturn over. Ceconomy zal bovendien zo’n 10% van (het nieuwe) Metro aanhouden.

  In de praktijk krijgt elke Metro-aandeelhouder voor elk aandeel een nieuw Metro-aandeel, terwijl het bestaande voort door het leven zal gaan als Ceconomy. Beide aandelen zullen op de beurs van Frankfurt noteren.

   

  Fiscale onzekerheid!

  In het verleden beschouwde de Belgische fiscus de toegekende aandelen bij Amerikaanse opsplitsingen systematisch als een dividend, met als resultaat dat een roerende voorheffing van 30% werd geheven (niet gerechtvaardigd!). Als de Belgische fiscus hetzelfde doet met het nieuwe aandeel van Metro (±60% van huidige groep), dan zou u 15 à 20% van uw huidig vermogen in de groep Metro kunnen verliezen.

   

  Niets is echter zeker. Als de opsplitsing gebeurt volgens de Europese regels inzake fusie/opsplitsing vrijgesteld van belastingen, dan zult u hierop in België niet worden belast. Gezien deze onzekerheid (voorwaarden, reactie van de banken) raden we u aan om te wachten. We komen hierop terug eens we over alle nodige informatie beschikken.

   

  Koers op het moment van de analyse: 29,80 EUR

  Deel dit artikel

 • Analyse
  In 2017 zal Metro worden opgesplitst in 2 entiteiten 3 jaar geleden - woensdag 11 januari 2017
  Gezien het gebrek aan synergieën en om flexibeler in te kunnen spelen op (groei)opportuniteiten splitst Metro zich in 2017 op in 2 aparte beursgenoteerde entiteiten: Metro (groothandel en voeding) en Ceconomy (consumentenelektronica).

  In afwachting van de opsplitsing kijken we liever even de kat uit de boom en kopen we niet. Houden mag.

   

  Stroomlijning

  Ondanks de hele afslankingskuur over de voorbije jaren slaagt Metro er niet echt in om een nieuwe adem te vinden. Het blijft een log conglomeraat met handelsactiviteiten die weinig met elkaar gemeen hebben en waar nauwelijks schaalvoordelen te rapen vallen. Om de groei opnieuw leven in te blazen en sneller en accurater te kunnen reageren, gaat de distributeur nu de consumentenelektronicatak (15 Europese landen, in 9 marktleider) van de voeding- en groothandelspoot (35 landen) afsplitsen in de hoop dat de activiteiten zich door simpelere beslissingsprocessen beter apart en op zelfstandige basis kunnen ontwikkelen.

   

  Splitsing in de praktijk

  De splitsing moet eerst nog op 6/2 door de Metro-aandeelhouders wor-den goedgekeurd. Daarna krijgen ze voor elk aandeel in hun bezit een Ceconomy-aandeel uitgekeerd dat ook op de beurs van Frankfurt zal noteren. Ceconomy zal 10% van het nieuwe Metro aanhouden. Beide bedrijven mikken op termijn op een omzetgroei van (minstens) 3% en hebben de intentie om 45 tot 55% van de winst als dividend uit te betalen, wat overeen-stemt met het huidige dividendbeleid.

   

  Haperend eindejaar

  In het laatste kwartaal van 2016 (1e in boekjaar 2016-17 van Metro) daalde de omzet met 0,6%. Dat was deels te wijten aan de sluiting van Real winkels en de afstoting van de groothandels in Vietnam, maar ook de verkopen bij Real, Media Markt en Saturn vielen nogal tegen.

   

  Koers op het moment van de analyse: 31,43 EUR

   

  Het Duitse Metro is met meer dan 2000 winkels aanwezig in nagenoeg 30 landen: groothandels (Metro en Makro), Real hypermarkten en elektronicazaken Saturn en Media Markt. Daarnaast is Metro sinds enige tijd ook actief in foodservice (leveren van levensmiddelen aan horeca, bedrijven, scholen, ziekenhuizen…). Een kleine 40% van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd en ruim 30% in de rest van Europa.

  Deel dit artikel

 • Analyse
  Metro loste zijn eigen verwachtingen in 3 jaar geleden - maandag 19 december 2016
  Het dividend blijft gehandhaafd.

  Het aandeel is correct gewaardeerd.
  HOUDEN.

   

  Metro loste zijn eigen verwachtingen in, hoewel de omzet met 1,4 % en de winst zelfs met 10,9 % daalde (tot 1,83 EUR per aandeel) in het op 30 september afgesloten boekjaar. De omzetdaling was te wijten aan het afstoten van een aantal activiteiten en ongunstige wisselkoerseffecten, terwijl de winst ook negatief werd beïnvloed door eenmalige elementen. Het dividend blijft gehandhaafd op 1 EUR bruto. Voor het huidige boekjaar tipt de groep op een lichtjes hogere omzet en bedrijfswinst. De aangekondigde splitsingsoperatie van de groep zal op 6 februari ter goedkeuring aan de aandeelhouders worden voorgelegd.

   

  Koers op het moment van de analyse: 31,07 EUR

   

  De Duitse distributeur Metro is met meer dan 2000 vestigingen actief in 39 landen: cash&carry (Metro en Makro), de Real hypermarkten en de elektronicawinkels Saturn en Media Markt. Een kleine 40 % van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd.

   

   

  Deel dit artikel

Meer

(E) : raming