Analyse
De koers van L’Oréal houdt onvoldoende rekening met de gebreken van de groep 6 maanden geleden - dinsdag 13 februari 2018
De markten zijn te optimistisch.

Het aandeel is zeker geen koopje.
VERKOPEN.

Zonder afstotingen en overnames groeide de omzet over 2017 met 4,8% en in het 4e kwartaal met zelfs 5,5%, wat iets meer is dan voorzien. De winst per aandeel klom met 15,3% tot 6,40 EUR, dankzij het strikt kostenbeheer en de lagere belastingen. Deze prestatie was voornamelijk te danken aan de luxeproducten, vooral in de zone Azië en Oceanië. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. De cijfers binnen de groep lopen immers nogal uiteen. Zo lag de omzet in bepaalde regio’s te laag (West-Europa: +2,6%, Noord-Amerika: +1,7%). Dit was tevens het geval in de producten voor profesionelen (+0,2%) en voor het grote publiek (+2,2%). Zelfs in de luxeproducten boekte L’Oréal geen hogere omzetgroei dan bepaalde concurrenten (Estée Lauder, Coty…). Niettemin heeft de groep vertrouwen in de toekomst, trekt ze haar dividend op met 7,6% tot 3,55 EUR bruto en zal ze naar eigen zeggen het deel van haar kapitaal dat Nestlé aanhoudt (23,1%), terugkopen (tot nog toe ontkend). We menen echter dat L’Oréal gezien de huidige koers hiervoor een te hoge prijs zal betalen. Hoe dan ook mikken we op een winst per aandeel van 7 EUR in 2018 en 7,50 EUR in 2019. Ook vinden we dat het aandeel geen koopje is.

Koers op het moment van de analyse: 176,40 EUR

Met zowat 15% van de wereldmarkt in handen is L'Oréal de grootste producent ter wereld van cosmetica voor zowel de consumentenmarkt als voor professioneel gebruik. De groep mikt op een snelle ontwikkeling in de groeilanden.

Deel dit artikel