Analyse
De koers van Exxon kelderde in het zog van het ontgoochelend resultaat van het 4e kwartaal 2017 6 maanden geleden - woensdag 7 februari 2018
Op korte termijn dreigt het aandeel amper te zullen herstellen. Maar Exxon blijft goed gewapend.

Het aandeel blijft interessant als u geduld heeft en zo min mogelijk risico’s wilt nemen. KOPEN.

De winst over het 4e kwartaal (0,87 USD per aandeel zonder uitzonderlijke elementen) kwam onder onze verwachtingen uit (0,92 USD) en die van de markten (1 USD). Reden is de lagere brandstofproductie van Exxon (-3%), waardoor het niet volop kon profiteren van de remonte van de olieprijs (±25%). Het is niet de eerste keer dat de groep minder produceert dan verwacht. Ze is zich hier echter goed van bewust en zal bijgevolg investeren in haar productiecapaciteit voor schalieolie in Texas en Nieuw Mexico (50 miljard dollar op 5 jaar). Ook zal ze in Brazilië, Mozambique en voor de kust van Guyana investeren. Deze resultaten bevestigen dat Exxon geen groeiaandeel is, al ligt de olieprijs hoog. Maar het aandeel beschikt over fraaie troeven (soliditeit, voorzichtig beheer…) en verdient dan ook een plaats in een basisportefeuille. De koersdip biedt u bijgevolg de gelegenheid om het aandeel tegen betere voorwaarden te kopen. We handhaven onze winstramingen op 3,85 USD voor 2018 en 4,20 USD voor 2019. Ook tippen we voor dit boekjaar op een dividendstijging tot minimum 3,10 USD bruto.

Koers op het moment van de analyse: 78,35 USD

Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld; ze bestrijkt de volledige cyclus: exploratie en productie, raffinage, petrochemie en distributie.

Deel dit artikel