Analyse
Kan Ericsson zich herpakken in 2018? 6 maanden geleden - vrijdag 2 februari 2018
De koers verloor bijna 10% na de bekendmaking van een groter kwartaalverlies dan verwacht (overigens al het 6de verlieskwartaal op rij).

Een snel herstel lijkt er niet meteen aan te komen. Ondanks de koersval is het aandeel niet koopwaardig. De groep blijft vrij optimistisch voor de toekomst (en handhaaft haar doelstellingen tegen 2020) maar de timing en omvang van een heropleving zijn onzeker.
Voor de eerstkomende maanden verwachten we veeleer een koersstagnatie.
HOUDEN.

Opnieuw verlieslatend kwartaal

Het 4de kwartaal van 2017 werd afgesloten met een verlies van 5,75 SEK per aandeel, wat meer is dan werd verwacht. De oorzaak is te zoeken bij waardeverminderingen van activa en bij herstructureringslasten (afstoten weinig rendabele contracten, kostenbesparingen), maar ook bij de zwakke vraag vanwege de telecomuitrusters (door het lage investeringspeil van de telecomoperatoren) en bij het verlies van marktaandeel aan de Aziatische concurrenten Huawei en ZTE. Op vergelijkbare basis verloor de omzet 2017 dan ook 10% en kromp de bedrijfsmarge tot slechts 0,9% (t.o.v. 6,2% in 2016!). Het verlies over heel 2017 bedroeg 3,99 SEK per aandeel. De beurskoers is daardoor gedaald tot minder dan de helft van zijn piekniveau 3 jaar geleden.

Ambitieuze doelstellingen tegen 2020

Ondanks die povere resultaten handhaaft Ericsson zijn ambitieuze doelstellingen tegen 2020: een omzet van 195 miljoen SEK (t.o.v. 201 in 2017) en een bedrijfsmarge van meer dan 10% (t.o.v. 0,9% in 2017), een niveau vergelijkbaar met dat in 2015. Om dat te realiseren, zal het verder focussen op rentabiliteit en niet zozeer op groei en ook verder in zijn kosten snoeien. De groep verwacht een 1ste jaarhelft zonder grote bewegingen en dan tegen het einde van het jaar een significante (positieve) impact van de kostenbesparingen. Op die manier wil Ericsson klaar zijn voor de verwachte heropleving van de vraag in 2019 (met de komst van 5G, de 5de en ultrasnelle generatie mobiel internet). Het rekent daarbij vooral op de VS (26% van de omzet), waar het een sterke positie heeft en waar de autoriteiten ook de Chinese concurrentie willen afremmen. Positief signaal: ondanks de huidige beslommeringen en dankzij haar solide financiën, blijft de groep stevig investeren in onderzoek & ontwikkeling om haar technologische voorsprong te behouden.

We tippen op een verlies nog altijd van 0,49 SEK per aandeel in 2018 en op een lichte winst (1 SEK) voor 2019.

Koers op het moment van de analyse: 52,14 SEK

Ericsson is een Zweedse groep die apparatuur verkoopt voor vaste en mobiele telefonienetwerken, beheersoftware voor die netwerken, en diensten die zich in de eerste plaats richten tot telecomoperatoren. De groep is zowat overal ter wereld aanwezig, in het bijzonder in Europa en in de VS.

Deel dit artikel