Analyse
Sanofi neemt Bioverativ over 6 maanden geleden - dinsdag 23 januari 2018
Bioverativ is een bedrijf gespecialiseerd in behandelingen tegen hemofilie en andere zeldzame bloedaandoeningen.

Na de mislukte pogingen om Medivation en Actelion in te palmen, richt Sanofi zijn pijlen op Bioverativ. Aan de hand van dit overnamedoelwit wil het labo zich in de zeldzame ziektes versterken en extern groeien. Gezien de huidige moeilijkheden waaraan de groep het hoofd moet bieden, is dit zeker geen overbodige luxe.
We handhaven ons advies.
HOUDEN
.

De overname van Bioverativ is voor Sanofi de grootste aankoop sinds Genzyme (zeldzame aandoeningen) in 2011. De groep versterkt zo haar positie op een markt die naar schatting jaarlijks met 7% zal groeien tot in 2022. Bioverativ bracht eerder al 2 behandelingen op de markt (Eloctate en Alprolix), die de leiderspositie van Sanofi in de zeldzame ziektes zullen versterken, conform zijn strategie.

Sanofi geeft 11,6 miljard dollar uit in cash. Een hoge prijs, goed voor 21 maal de Ebitda en een premie van 64% voor de aandeelhouders van Bioverativ. Dit zou echter niet op de rekeningen van Sanofi moeten wegen. De groep tipt dat de overname dit jaar al een positieve impact zal hebben (zonder uitzonderlijke elementen) en over 3 jaar een rendement op investering zou moeten opleveren.

Toch zal er meer nodig zijn om de beleggers van Sanofi gerust te stellen rond het feit dat de groep in staat is opnieuw duurzaam te groeien. Ze kampt namelijk met moeilijkheden in de diabetes en de vaccins. Vooral gezien Bioverativ over weinig producten in ontwikkeling beschikt, die bovendien in een weinig gevorderd stadium zitten (amper één product zit in de eindfase).

Koers op het moment van de analyse: 70,83 EUR

Het Franse Sanofi bezit een ruime portefeuille geneesmiddelen op voorschrift, generieken en voorschriftvrije geneesmiddelen, producten voor dieren en vaccins. De groep heeft het biotechbedrijf Genzyme overgenomen dat gespecialiseerd is in zeldzame ziekten.

Deel dit artikel