Analyse
Picanol: de CEO koopt al meer dan een jaar geen aandelen meer bij 7 maanden geleden - vrijdag 19 januari 2018
Hierdoor is de euforie rond een mogelijk overnamebod wat afgenomen.

Sinds de kapitaalinjectie en aantrede van Luc Tack als CEO in 2009 verrees Picanol uit de as en floreert het nu als nooit weleer. 2017 is opnieuw een recordjaar maar de fraaie vooruitzichten zitten al ruim in de koers.
VERKOPEN.

De grootste divisie, weefmachinebouw, is erg afhankelijk van de conjunctuurgevoelige vraag uit de textielsector. Ook door de goedkopere yen kan Picanol moeilijker concurreren met zijn belangrijkste rivalen, het Japanse Tsudakoma en Toyota. Maar met zijn hoogtechnologische machines behoort het wel tot de wereldtop. Een kleinere minder bekende tak, Industries, produceert machineonderdelen (gietstukken, precisie-onderdelen, technologische componenten, sturingssystemen) voor eigen gebruik en externe klanten. Tot slot heeft de groep sinds 2013 een belang in Tessenderlo Chemie. Doel is de activiteiten te diversifiëren en geografisch te spreiden om de groepsresultaten minder conjunctuurgevoelig te maken. Een fusiepoging begin 2016 mislukte echter door aandeelhoudersprotest. Toch kocht Picanol nog tot in maart 2017 regelmatig Tessenderlo-aandelen bij (bezit nu 36,8%). Tack zelf, die al ±90% van Picanol controleert, koopt al meer dan een jaar geen Picanol-aandelen meer bij, wat de euforie rond een mogelijk overnamebod afremt. We tippen op een winst per aandeel van 6,52 EUR voor 2018, 7,32 EUR voor 2019 en 7,55 voor 2020.

Koers op het moment van de analyse: 93,40 EUR

Met fabrieken in België en China behoort het Ieperse Picanol tot de belangrijkste bouwers van weefgetouwen ter wereld. De groep investeert veel in onderzoek & ontwikkeling en is gespecialiseerd in hoogtechnologische weefmachines. Daarnaast ontwikkelt, produceert en verkoopt de divisie Industries onderdelen en systeemoplossingen voor andere machinefabrikanten uit zowel de textielindustrie als andere sectoren. Heeft 36,8% in het chemiebedrijf Tessenderlo.

Deel dit artikel