Analyse
Koersherstel Pharming Group. En nu? 4 maanden geleden - donderdag 18 januari 2018
Na meerdere jaren in het moeras te vertoeven, hees de koers zich in 2017 uit het slop.

Gezien het huidige koersniveau vinden we de risico's nog altijd te hoog om te kopen.
Wie geen koudwatervrees heeft, mag het aandeel wel houden.

Een bewogen geschiedenis

Het aandeel Pharming Group noteerde bij de beursintroductie in 1998 tegen 14 EUR. De groep werd als erg beloftevol beschouwd en in 2000 bereikte de koers een recordhoogte van 310 EUR!

In 2001 haalden de hoge uitgaven de groep in, en flirtte Pharming met een faillissement. In 2005, na herstructureringen en nieuwe hoop voor Ruconest, het verst gevorderde product (behandeling van angio-oedeem, zwellingen van zacht weefsel in o.a. de keel), klauterde de koers terug naar 48 EUR, maar in 2008 kelderde hij naar minder dan 1 EUR, door de enorme financieringsnood, de financiële crisis en aanslepende twijfels rond Ruconest. Tot hij vorig jaar dus opnieuw de rug rechtte.

Ruconest eindelijk vertrokken

Na heel wat beslommeringen raakte Ruconest uiteindelijk goedgekeurd in Europa, de VS, Israël en Zuid-Korea. In december 2016 kocht Pharming de rechten voor de VS terug van Valeant, waardoor de omzet van de groep over de eerste 9 maanden van 2017 verachtvoudigde.

Potentieel blijft onzeker

De verkoop van Ruconest zal wellicht blijven toenemen, al blijft het potentieel moeilijk in te schatten omdat er kapers op de kust zijn en omdat Ruconest in 2017 profiteerde van productieproblemen bij Shire voor het concurrerend middel Cinryze. Die problemen zijn nu van de baan en dus zou het kunnen dat patiënten teruggrijpen naar Cinryze.

Voorzichtig zijn is de boodschap

Pharming mikt bijna uitsluitend op Ruconest en heeft in zijn ontwikkelingspijplijn geen andere producten in een vergevorderde fase. Voorzichtigheid blijft dan ook geboden. We raden u af om het aandeel Pharming Group te kopen.

Als u het al hebt, mag u het ondanks het koersherstel houden. De koers blijft immers nog altijd laag en u kunt mikken op de verdere groei van Ruconest en op een mogelijke terugkeer naar winst (dit jaar al?). Voorwaarde is dan wel dat u het hogere risico aanvaardt.

Koers op het moment van de analyse: 1,30 EUR

Pharming Group is een Nederlands biotechbedrijf dat zich specialiseert in behandelingen voor zeldzame aandoeningen.

Deel dit artikel