Analyse
De horizon klaart op voor Euronav 6 maanden geleden - woensdag 31 januari 2018
Cobelfret verdubbelde recentelijk zijn belang in Euronav tot 10%. Doet u er goed aan dat voorbeeld te volgen?

De markt voor maritiem olietransport blijft met overcapaciteit kampen. De tarieven zakten tot hun laagste punt in 5 jaar. Al is een herstel mogelijk eind 2018, begin 2019, wacht het (slechte!) kwartaalresultaat af voor u koopt. HOUDEN.

Het resultaat 2017 was op het nippertje stabiel (winst: 0,01 EUR per aandeel) dankzij de meerwaarde op 3 schepen verkocht in het 4e kwartaal (voor 0,21 EUR per aandeel). De verhuurtarieven voor schepen bleven en blijven onder de rentabiliteitsdrempel. Tijdens het eindejaar veerden ze minder sterk op dan voorzien (import naar noordelijk halfrond piekt in winter). Reden is de productieverlaging van de OPEC en de overcapaciteit. De transportcapaciteit wereldwijd klom in 2017 met nog maar eens 4,8%. De groei van de vloot zou nu moeten vertragen: de bestellingen bedragen amper 11,7%, de vloot wordt ouder (de gemiddeld leeftijd bereikte zijn hoogste punt van de laatste 15 jaar) en er zouden weer meer schepen naar de schroothoop moeten verdwijnen (prijzen voor afbraak stijgen en zouden de stijging v.d. staalprijs moeten volgen, regelgeving wordt strenger…). Dit begint een impact te hebben op de prijs van tweedehandsschepen (zakt niet meer of steeg wat de laatste maanden). De groep zal in 2018 verlies lijden, althans in het 1e halfjaar. Voor 2019 mikken we op een winst van 0,50 EUR per aandeel, opgepept door de overname van Gener8 (wacht op groen licht).

Koers op het moment van de analyse: 7,04 EUR

Het Belgisch bedrijf Euronav vervoert olie en olieproducten over zee. Eens de overname van Gener8 Maritime afgerond is, zal de groep de grootste onafhankelijke speler uit de sector zijn (niet gecontroleerd door oliemaatschappijen). De groep zet haar gulle dividendpolitiek verder: ze keert 80% van haar winst uit (minimum 0,12 USD bruto per aandeel tijdens holle cycli, zoals dit nu het geval is).

Deel dit artikel