Analyse
Deutsche Telekom koopt de nr. 1 van de Oostenrijkse telecomsector, UPC Austria 7 maanden geleden - vrijdag 5 januari 2018
Een kleine operatie gezien de omvang van de groep.

We handhaven onze winst- en dividendramingen. HOUDEN.

Deutsche Telekom neemt UPC Austria over, de nr. 1 van de Oostenrijkse telecomsector, voor 1,9 miljard euro (een correcte prijs). De overname is kleinschalig t.o.v. de omvang van de groep: zo zal ze minder dan 2% van het bedrijfsresultaat genereren. Dit is onvoldoende om de prestaties van de groep in Europa nieuw leven in te blazen, die de laatste jaren te wensen over lieten. In Duitsland (38% van het bedrijfsresultaat) is de concurrentie namelijk toegenomen sinds Telefónica in 2014 E-Plus overnam en zo de nr. 1 op de mobiele markt werd. Bovendien heeft de groep het moeilijk om haar kosten doeltreffend terug te dringen. Dit is o.m. het gevolg van de controle van de Duitse staat over de groep (32%-belang) en het privilegestatuut van bepaalde oudere bedienden. In de VS (40% van het bedrijfsresultaat via het filiaal T-Mobile US) doet de groep het beter. Toch blijft ze er steken op de 3e plaats na AT&T en Verizon. Ook wordt de bijdrage van het filiaal T-mobile teruggedrongen door de terugval van de dollar t.o.v. de euro. Niettemin is het dividendrendement aantrekkelijk (meer dan 4% bruto) en in lijn met dat van andere Europese telecomspelers. We handhaven onze winstramingen op 0,68 EUR in 2017 en 0,85 EUR in 2018.

Koers op het moment van de analyse: 14,87 EUR

Deutsche Telekom is de grootste telecomoperator van Duitsland (33% van de omzet) en de vierde grootste mobiele operator in de VS (36% van de omzet). De groep is ook goed ingeplant in diverse Oost-Europese landen.

Deel dit artikel