Analyse
Ablynx sloeg het tweede bod van Novo Nordisk af 6 maanden geleden - woensdag 10 januari 2018
Een tegenbod is echter goed mogelijk.

Het Deense Novo Nordisk doet een bod tegen 2,6 miljard euro op de Belgische biotech Ablynx, met wie het al sinds 2015 samenwerkt. Dat is 14% meer dan het eerste bod van begin december. Toch sloeg Ablynx alweer het bod af. Komt er nog een tegenbod (in de buurt van 40 EUR per aandeel)? Het is goed mogelijk.
Staat u open voor speculatie en een hoger risico (4), dan mag u Ablynx houden.

Weldra eerste omzet

De biotechnologiegroep Ablynx kan bogen op een goed gevulde pijplijn: 45 producten in ontwikkeling waarvan 8 in een klinische testfase zitten (4 in fase 2, 1 dat weldra zal worden goedgekeurd en op de markt gebracht). Ook beschikt ze over 350 miljoen euro aan liquiditeiten, waardoor ze wellicht geen kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren tegen ze winstgevend is (waarschijnlijk in 2020).

Negen kansen op de tien zal Ablynx weldra zijn eerste product op de markt brengen, Caplacizumab (tegen de ziekte van Moschcowitz, zeldzame bloedstollingsziekte). Eens de Europese regulator het licht op groen heeft gezet (3e kwartaal 2018), zal het product mogen worden verkocht. Ook zal een goedkeuringsaanvraag worden ingediend in de VS voor een commercialisering in het 1e halfjaar 2019.

Ablynx heeft 100% van de rechten op zijn product in handen en wil het risico nemen het zelf aan de man te brengen om de volledige winst opstrijken. Op de markt in kwestie zijn de alternatieven beperkt. Op zijn hoogste punt zou de omzet jaarlijks op meer dan 400 miljoen kunnen uitkomen.

Waardering

Op 8 januari bood Novo Nordisk 28 EUR + 2,50 EUR per Ablynx-aandeel in functie van het succes van het klinisch onderzoek en de koers. Net als bij het vorig bod van 22/12 ging de raad van bestuur van Ablynx hier niet op in. Want volgens sommigen zijn de liquiditeiten van de groep en Caplacizumad op zich (in geval van succes) meer dan 27 EUR per aandeel waard. De biedprijs houdt dan ook vrijwel geen rekening met de andere molecules en de technologie van Ablynx.

Tegenbod?

Wel zou Novo Nordisk kunnen profiteren van de verdeeldheid van de aandeelhouders van Ablynx om een vijandig bod tegen 30,50 EUR te lanceren. Maar gezien de biedprijs nog vrij laagt ligt, zal Novo Nordisk waarschijnlijk een nieuw bod doen. Bovendien zorgt de mediatisering voor heel wat aandacht. En gezien Ablynx nog tal van andere partnerships heeft (8), o.a. met giganten als Merck, Novartis, Sanofi…, die zijn potentieel correct kunnen inschatten, is een tegenbod niet uit te sluiten

Koers op het moment van de analyse: 35,00 EUR

Het Belgisch biotechbedrijf Ablynx werd opgericht in 2001 en noteert sinds 2007 op de beurs. Het is actief in de ontwikkeling van nanobodies, een nieuwe generatie antilichamen die afkomstig zijn van proteïnes van lama’s en bestemd voor de behandeling van ontstekingen, tromboses, kankers, de ziekte van Alzheimer...

Deel dit artikel