Analyse
Total profiteert van de remonte van de olieprijs om opnieuw meer te investeren 8 maanden geleden - woensdag 20 december 2017
Overigens keert de groep weer een keuzedividend uit.

Op korte termijn zitten de puike vooruitzichten in de koers. Het dividendrendement (5,3% bruto) is echter aantrekkelijk. Wat het keuzedividend betreft, raden we u aan voor cash te kiezen.
HOUDEN.

Meer investeren in groei

Dankzij de remonte van de olieprijs tot 65 USD kunnen oliebedrijven opnieuw meer investeren. Dit is ook het geval voor Total, dat bovendien zijn schuldenberg ziet slinken, alsook de financieringslasten die hiermee gepaard gaan. In de petrochemie investeert de groep 300 miljoen dollar in Korea om haar productie van polymeren bestemd voor de dynamische Chinese en Koreaanse markt op te voeren. Ook kocht ze onlangs de lng-tak van Engie om zich te versterken op de Amerikaanse markt en schaalvoordelen te genereren aan de hand van haar eigen activa. Tenslotte zal ze in het kader van haar overname van de oliedivisie van het Deense Maersk Oil diverse belangen in olievelden in de Noordzee afstoten aan het Noorse Statoil. We handhaven onze winstramingen per aandeel op 4 EUR voor 2018 en 4,40 EUR voor 2019 (3,60 EUR verwacht voor 2017). Sinds de koers in de zomer van dit jaar een dieptepunt bereikte vergaarde het aandeel dankzij de stijging van de olieprijs een rendement van 9,7% en zelfs van 13% als men rekening houdt met de dividenden. Op korte termijn is het stijgingspotentieel dan ook beperkt.

Keuzedividend

Er werd besloten om een tweede tussentijds dividend uit te keren van 0,62 bruto per aandeel. Op 19 december ging het aandeel Total ‘ex-dividend’. Aandeelhouders krijgen tijd tot 3 januari om aan hun bank kenbaar te maken of ze het dividend in cash willen krijgen of eerder in nieuwe aandelen. Wie voor aandelen kiest, krijgt per 75,08 aandelen die hij of zij bezit (75,08 x 0,62 EUR = 46,55 EUR) één nieuw aandeel. Opvallend: in tegenstelling tot de vorige keren houdt de uitgifteprijs (46,55 EUR) geen korting in tegenover de gemiddelde openingskoers van het Total-aandeel, over een periode van 20 dagen voorafgaand aan de ex-dividend datum.

Rekening houdend met ons huidig advies raden we u aan te kiezen voor een uitkering in cash. En nu ook de korting wegvalt, is een extra reden om te opteren voor cash. De notering van de nieuwe aandelen en de uitbetaling van het dividend vindt plaats op 11 januari.

Koers op het moment van de analyse: 46,15 EUR

Total is een geïntegreerde Franse olie- en gasgroep, nummer 5 op wereldniveau (van exploratie en productie over raffinage tot distributie).

 

Deel dit artikel