Analyse
Na een lange tocht door de woestijn knapte STMicroelectronis dankzij de sterke vraag stevig op 6 maanden geleden - vrijdag 8 december 2017
Toch zien we structurele pijnpunten die het herstel kunnen bedreigen.

Wie aandelen STM heeft, raden we aan om ze te verkopen. Kopen raden we af: er zijn andere aandelen in de halfgeleidersector die in onze ogen interessanter zijn, zoals Intel en Melexis (dat wel nog ondergewaardeerd is).

Duidelijk beterschap...

Door verlieslatende activiteiten en slechte strategische keuzes reeg de groep gedurende meerdere jaren de verliezen aaneen, maar sinds 2016 gaat het beter. Er werd dat jaar opnieuw aangeknoopt met omzetgroei (+ 1%) en de omzet klom sindsdien gestaag verder door (+19% zelfs in 3de kwartaal 2017). Ook de rentabiliteit rechtte de rug, met een bedrijfsmarge die dit jaar naar verwachting zal afklokken op 10% (t.o.v. 1,6% in 2015).

STMicroelectronics spint net zoals de hele halfgeleidersector garen bij de sterke vraag naar elektronische chips (automatisering, zelfrijdende auto, internet der dingen). Het is verlost van zijn weinig rendabele basiscomponenten voor gsm's en smartphones en ziet de horizon opklaren, met uitzicht op een stijging van zowel omzet, winst als rentabiliteit. Toch vinden we de recente koersklim overdreven.

...maar ook blijvende zwaktes

Zo is de bedrijfsmarge wel aan de beterhand maar blijft ze nog altijd een heel eind onder die van Amerikaanse concurrenten zoals Texas Instruments: die zal in 2017 wellicht afklokken boven de 40%, tegenover slechts 12% voor STMicroelectronics. Ook het aandeelhouderschap, met een groot deel van het kapitaal dat in handen is van de Franse en Italiaanse overheid (met vetorecht), is vanuit strategisch oogpunt veeleer een handicap als er belangrijke keuzes moeten gemaakt worden.

Ons advies

Met een koers-/winstverhouding van 21 voor STM, tegenover een gemiddelde van 14 voor de aandelen uit de eurozone in onze selectie, en met een verhouding koers/boekwaarde van 3,4 (t.o.v. 1,5 gemiddeld) vinden we het aandeel duur. Bovendien is het ook vrij riskant (hoge volatiliteit, publieke aandeelhouders).

Koers op het moment van de analyse: 18,08 EUR

Deel dit artikel