Analyse
Het Belgisch bedrijf Coil keert eindelijk een dividend uit 7 maanden geleden - woensdag 6 december 2017
Maar de beurskapitalisatie is beperkt, het aandeel is weinig liquide en de groep laat op het vlak van corporate governance te wensen over.

De uitkering van het eerste dividend is onvoldoende reden om het aandeel te kopen. We raden u aan het hoogstens in portefeuille te houden.

2017: overgangsjaar 

2016 was een uitzonderlijk jaar. De omzet klom met 32,3%. Maar over de eerste 9 maanden van 2017 viel de omzet met 9% terug en over heel 2017 zou die daling op ±10% uitkomen. Reden is de stijging van de aluminiumprijs: over de eerste 11 maanden van het jaar ging deze gemiddeld 21% hoger (in euro) t.o.v. een jaar geleden. Gezien Coil in onderaanneming werkt voor walserijen, ondervindt het hiervan echter geen rechtstreekse impact. Wel kijken de klanten van walserijen (metaalbedrijven) de kat uit de boom. Ze putten liever uit hun voorraden en stellen nieuwe aankopen uit. Gezien de markt groeit, kan die situatie echter niet blijven duren. Gewoonlijk houdt ze een paar kwartalen aan. Bijgevolg is een herstel op korte termijn goed mogelijk.

Klaar voor het vervolg

Coil ging eerst door woelige wateren. De laatste 3 jaar beknibbelde het op zijn kosten en investeerde het massaal in modernisering, optimalisering, overnames en nieuwe productielijnen. Het huidig productieapparaat is erg winstgevend (nettomarge: ±15%) en de vooruitzichten ogen fraai. Voortaan zal Coil enkel nog in onderhoud moeten investeren. Ook kon het gezien zijn goede financiële positie eind november een eerste dividend uitkeren van 0,35 EUR netto. 

Niet kopen

Gezien de verwachte winst (1,80 EUR per aandeel in 2017) en de boekwaarde (die we inschatten op ±13 EUR) ligt de koers te hoog om het aandeel te kopen. Bovendien laat het bedrijf op het vlak van corporate governance (deugdelijk bestuur) te wensen over, wat slecht nieuws is voor de kleine aandeelhouder : 70% van het kapitaal is in handen van de directie, die tijdens de laatste algemene vergadering onterechte beslissingen nam m.b.t. vergoedingen en incentives.

Koers op het moment van de analyse: 23,05 EUR

Coil is een Belgisch bedrijf actief in de anodisering van aluminium. Dit proces beschermt het metaal tegen corrosie, terwijl het zijn bijzondere eigenschappen behoudt. Geanodiseerd aluminium wordt gebruikt in de bouw-, auto, elektronica- en decoratiesector. Coil beschikt over 6 productielijnen in België en Duitsland.

Deel dit artikel