Analyse
Staat het bod van AT&T op Time Warner op de helling? 8 maanden geleden - dinsdag 14 november 2017
Onverwachts stellen de concurrentieautoriteiten een aantal eisen.

In afwachting van meer duidelijkheid bevestigen we onze adviezen.
U mag Time Warner houden.
Ook AT&T mag u houden.

Potje armworstelen…

Terwijl de groepen er blijkbaar van uit gingen dat het bod van AT&T op Time Warner zo goed als afgerond was, eisen de Amerikaanse concurrentieautoriteiten nu dat AT&T afstand zou doen van een aantal activa: Turner (deels of geheel; kabelzenders o.a. CNN), DirecTV… Al is dit onverwacht nieuws (de fusie AT&T/TW zou de consument niet benadelen, de concurrentie niet doen afnemen), we hadden deze mogelijkheid voorzien. Ook hadden we u in dit opzicht afgeraden om op Time Warner te speculeren. De koers van het aandeel had toen de kaap van 100 USD overschreden (en naderde 107,50 USD, het maximum geboden door AT&T) en viel vervolgens terug tot het niveau van toen het bod werd aangekondigd (±88 USD). En gezien we twijfelden of de overname een goede zet was, schortten we ons koopadvies op voor AT&T en trokken we onze risico-indicator op.

Geen paniek

Vandaag valt moeilijk te zeggen hoe de situatie zal evolueren. Maar als de concurrentieautoriteiten en AT&T niet van hun standpunt willen afwijken, zou dit wel eens in een lange, kostelijke rechtszaak kunnen uitmonden met een onzekere uitkomst. Op termijn hoeven de aandeelhouders van beide groepen zich echter geen zorgen te maken.

U mag Time Warner houden

Gaat de fusie niet door, dan zou dit voor Time Warner zeker geen ramp zijn. Bewijs hiervan is de degelijke prestatie van het 3e kwartaal die de positieve tendens van de voorbije kwartalen bevestigde. Zo gingen de abonnementsgelden voor de betaal-tv fors hoger, evenals de winst van Warner Bros (dankzij kaskrakers als It, Dunkirk). Time Warner kan bogen op kwaliteitsvolle activa en is goed gewapend om de huidige digitale overgang heelhuids door te komen.

Ook AT&T mag u houden

Voor AT&T zou het eveneens geen slechte zaak zijn, mocht de fusie op de klippen lopen. Vooreerst omdat we er niet van overtuigd zijn dat de fusie een goede zet is. Vervolgens omdat de autoriteiten wel eens strenge eisen zouden kunnen opleggen. Het aandeel is sinds begin 2017 al fors gezakt en is ondergewaardeerd. Maar zolang er rond het bod niet meer duidelijkheid is, kopen we het aandeel niet.

 

Koersen op het moment van de analyse: AT&T: 34,17 USD
Time Warner: 88,49 USD

AT&T is een Amerikaanse telecomoperator. De groep is actief in vaste en mobiele telefonie en in internet, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Time Warner is een mediagroep van wereldformaat, actief in film en televisie.

Deel dit artikel