Analyse
We wijzigen ons advies voor Applied Materials 9 maanden geleden - woensdag 22 november 2017
Sinds ons koopadvies op 16 oktober 2015 vergaarde het aandeel een rendement van 274%!

De resultaten van de groep gaan de goede kant op, maar het moment is gekomen om uw winst op te strijken.
VERKOPEN DUS!

Uitzonderlijke koersklim

Sinds ons koopadvies van 16/10/2015 verwierf het aandeel een rendement (koers+dividenden) van 274% in euro, de 5e beste prestatie van de S&P 500 over die periode, waarvan het rendement uitkwam op 30%. We raadden u toen aan te profiteren van de koersdip, die o.m. het gevolg was van het mislukte fusieproject met de Japanse concurrent Tokyo Electron, om dit kwaliteitsaandeel te kopen. De resultaten overtroffen onze verwachtingen. Halfgeleiderproducenten (voornaamste klanten) deden namelijk erg veel investeringen met het oog op een stijging van de vraag naar chips (automatisering, zelfrijdende auto...). Ook vergaarde de groep flink wat marktaandeel dankzij haar technologische innovaties.

Recordresultaten

Voor het boekjaar 2016/17 (afsluiting: 30/10) maakte de groep afgelopen week recordresultaten bekend. Zo klom de omzet met 34% en de winst per aandeel met 86% tot 3,2 USD. Verder kwamen er 30% meer bestellingen binnen. Bijgevolg kan men ook voor volgend boekjaar een fikse stijging verwachten.

Matige margedoelstelling

Rekening houdend met de doelstellingen voor 2019/20 die eind september werden bekendgemaakt, zou de brutomarge niet meer zozeer moeten klimmen (47% vs. 46,1% in 2016/17). Wel verwacht de groep een winststijging per aandeel van gemiddeld 16% per jaar. Het is heel goed mogelijk dat deze doelstellingen in de volgende maanden zullen worden opgetrokken, maar de koers houdt hier o.i. al rekening mee.

Strijk uw winst op

De hoge vlucht van het aandeel, die grotendeels te danken is aan de puike prestaties van de groep, is volgens ons gerechtvaardigd. Maar gezien de koers op erg korte tijd een opmerkelijke stijging kende, raden we u aan om voorzichtigheidshalve toch uw winst op te strijken. De koersdip (-2%) na de bekendmaking van de resultaten 2016-17, die nochtans beter dan voorzien waren, wijst er bovendien op dat de beleggers hoge verwachtingen kweken. Het risico op een teleurstelling en een verdere koerscorrectie is dus niet te onderschatten.

Koers op het moment van de analyse: 58,80 USD

Applied Materials levert spitstechnologische apparatuur en bijpassende diensten aan de halfgeleidersector (90% van de omzet). Met een marktaandeel van 19% bekleedt de groep de leiderspositie (voor het Nederlandse ASML en het Japanse Tokyo Electron). Haar belangrijkste klanten zijn halfgeleiderfabrikanten Intel, Samsung en TSMC. Commercialiseert ook apparatuur voor fabrikanten van flatscreens en zonnepanelen.

Deel dit artikel