Analyse
GlaxoSmithKline koestert dure ambities 9 maanden geleden - vrijdag 27 oktober 2017
Door op meerdere paarden te wedden, dreigt de relance van de geneesmiddelen op voorschrift en ook het dividend in gevaar te komen.

We raden u aan om die risico's te mijden.
VERKOPEN.

GSK, dat in de joint venture voor otc-geneesmiddelen wellicht het deel van Novartis zal overnemen, toont nu ook interesse voor de divisie zelfmedicatie die Pfizer in de etalage zet. Zonder twijfel een duur doelwit, gezien de talrijke gegadigden. Tegelijk had GSK zich tot prioriteit gesteld om zwaar te investeren in het herlanceren van de groei in zijn divisie geneesmiddelen op voorschrift, aangezien sterproduct Advair (astma) mogelijk al vanaf 2018 concurrentie krijgt van biosimilars (kopie afgeleid van levende organismen, i.t.t. scheikundige molecule bij referentiemiddel). De groep heeft niet de middelen om op al die paarden te wedden en de hoge ambities kunnen dus een invloed hebben op het dividend, dat nu al te gul is in verhouding tot de cashgeneratie. GSK weigerde overigens om zich uit te spreken over het behoud van dat dividend na 2018. Door die ongerustheid was er minder aandacht voor het feit dat het resultaat voor het 3de kwartaal (ondanks licht tegenvallende verkoopcijfers maar dankzij kostenbesparingen) toch iets beter uitviel dan verwacht. We verhogen onze winstramingen naar 55 pence per aandeel voor 2017 (t.o.v. 52 voorheen) en naar 75 pence voor 2018 (t.o.v. 73), maar uit voorzichtigheid schroeven we nu al onze dividendprognose voor 2019 terug.

Koers op het moment van de analyse: 1380,00 p.

GlaxoSmithKline is een Britse farmagroep, één van de wereldleiders op het vlak van vaccins en in verschillende therapeutische domeinen. Ze produceert ook een breed gamma otc-producten (voorschriftvrij).

Deel dit artikel