Analyse
Zal D’Ieteren erin slagen om Belron deels af te stoten? 10 maanden geleden - woensdag 11 oktober 2017
Er wordt steeds meer gespeculeerd.

D’Ieteren kondigde in mei aan dat het van plan was een deel van Belron (filiaal in autoruiten; 62% van de bedrijfswinst) af te stoten. Eind september deden geruchten de ronde dat een aantal grote bedrijven uit de private equity-wereld interesse hadden in de participatie. Belron herfinanciert nu zijn schuld in de hoop meer kandidaat-overnemers te lokken. Er wordt steeds meer gespeculeerd op een afstoting. HOUDEN.

Geïnteresseerde kandidaat-overnemers zouden Belron op meer dan 3 miljard hebben geraamd (schulden inbegrepen). Nu kondigde Belron aan dat het 1,3 miljard euro zal lenen van institutionele beleggers om zijn schuld te herfinancieren en een uitzonderlijk dividend uit te keren van 450 miljoen aan zijn aandeelhouders, m.a.w. D’Ieteren. Ook zal Belron een nieuwe kredietlijn openen. Hierdoor zal de schuld met 60% aanzwellen. Wel zullen de financieringslasten ervan lager liggen en zal de looptijd korter zijn. Gezien voor een bedrijf met meer schulden minder moet worden uitgeven, is de operatie bedoeld om de potentiële overnameprijs te verlagen, dit in de hoop dat D’Ieteren erin slaagt zijn belang deels te verkopen. Het uitzonderlijke dividend zal de liquiditeiten van D’Ieteren boosten, maar voor de aandeelhouder verandert dit niets. Wordt het belang afgestoten tegen meer dan 3 miljard, aldus de geruchten, dan zou de koers van D’Ieteren ±46 EUR kunnen bereiken.

Koers op het moment van de analyse: 40,29 EUR

D’Ieteren is de Belgische invoerder van de merken van de VW-groep (20% van de markt); ook actief in het herstel van autoruiten via Belron dat het voor 94,85% aanhoudt (o.a. Carglass) en in luxenotitieboekjes en schrijf- en reisaccessoires via Moleskine.

Deel dit artikel