Analyse
Rio Tinto is sterk bezig 11 maanden geleden - dinsdag 5 september 2017
De ijzerertsspecialist profiteert van de strategische keuzes van het management en de volgehouden inspanningen om de rentabiliteit op te krikken.

Bij het huidige koersniveau heeft het aandeel o.i. nog wat stijgingspotentieel.
KOPEN.

De aandeelhouders van Rio Tinto kunnen opgetogen zijn over de koersevolutie van de voorbije 18 maanden: + 75,6%, t.o.v. +19,4% voor de Londense beurs als geheel. Vanwaar dat mooie herstel? Enerzijds dankzij de volgehouden inspanningen om de schuldenlast terug te dringen. Rio Tinto kon in het 1ste halfjaar een solide balans voorleggen die de groep beter bestand maakt tegen de onverwachte tegenslagen waardoor deze conjunctuurgevoelige sector weleens geplaagd wordt. Anderzijds wil het management de aandeelhouders beter belonen (dividend, aandeleninkoop). En tot slot toont de vraag vanuit China (43% van de omzet) zich erg dynamisch.

Uitstekend eerste halfjaar

Dankzij de herstelinspanningen konden de cashgeneratie en de winst quasi verdubbeld worden in de 1ste jaarhelft. Vooral de stijging van de prijzen voor ijzererts (70% van de winst) stimuleerde de prestaties, maar ook het kostenbesparingsplan zorgt voor extra ondersteuning. In deze context verhogen we onze winstramingen voor 2017 van 240 naar 280 p. per aandeel. Voor 2018 tippen we voorzichtig op een daling naar 240 pence, gezien de mogelijke terugval van de Chinese vraag en van de ijzerertsprijs.

Ons advies

Ondanks de koersklim in 2016 en 2017 vinden we dit aandeel, dat deel uitmaakt van onze selectie met aandelen die gevoelig zijn voor de economische groei, nog altijd koopwaardig. Rio Tinto is o.i. vastberaden om waarde te creëren voor zijn aandeelhouders. De groep voltooit de hercentrering op haar meest dynamische activiteiten (geen steenkool meer), timmert verder aan haar productiviteit, en laat haar aandeelhouders meegenieten van de cashcreatie door eigen aandelen in te kopen. Er lijken bovendien geen grote (lees: dure en riskante) overnames op de agenda te staan. Het enige minpuntje is dat de groep sterk afhankelijk is van ijzererts en van China, waardoor we het aandeel een risiconiveau van 3 geven op een schaal van 5. Er zijn wel al diversificatieprojecten in koper, maar nog van bescheiden omvang. Na de koersklim zouden we niet meer dan 5% van uw portefeuille aan dit aandeel besteden.

Koers op het moment van de analyse: 3735,50 pence

Rio Tinto is een Brits-Australische mijngroep, een van de grootste ter wereld. De groep is actief in onder meer ijzererts, koper en aluminium. De financiële crisis dwong haar tot de verkoop van heel wat activa en tot een kapitaalverhoging.

Deel dit artikel