Analyse
Onze vier favoriete Amerikaanse aandelen 9 maanden geleden - vrijdag 22 september 2017
Uit alle Amerikaanse aandelen die we volgen, hebben we een kwartet geselecteerd dat u mag kopen als uw horizon minstens 5 jaar is.

Het gaat om IBM, Exxon Mobil, Intel en Cisco Systems (dat nieuw is in deze selectie). Hun prestaties sinds begin dit jaar zijn niet fameus, maar dat heeft te maken met tijdelijke factoren en vooral met de daling van de dollar t.o.v. de euro.

In 2016 klom de S&P 500 al 9,5% hoger en sinds begin dit jaar kwam daar nog eens 11,8% bij, waardoor de index flirt met zijn historische recordhoogtes.
De belangrijkste reden voor de opmars van de Amerikaanse beurs zijn de blijvend lage rentevoeten op risicoloze producten. Want hoewel de Fed gestart is met het verstrakken van haar monetair beleid, gebeurt dat heel geleidelijk om de groei niet te fnuiken. Daardoor gaan beleggers op zoek naar activa die riskanter zijn maar normaal op termijn ook meer opleveren, zoals aandelen.
De hierna vermelde variaties geven het rendement van de aandelen weer (koersevolutie + dividenden) voor beleggers in euro, en dat sinds 1/1/2017. In de cijfers zit dus o.a. de daling van de dollar over die periode vervat.

Cisco Systems: -2,3%
De specialist in netwerkapparatuur hinkt achterop t.o.v. de Nasdaq, wat o.i. onterecht is. De kortetermijnvooruitzichten zijn niet super (laag investeringspeil telecombedrijven) maar op middellange termijn zal Cisco garen spinnen bij de uitrol van 5G (5de generatie mobiel internet) en bij het potentieel van o.a. IT-beveiliging en cloud computing, domeinen waarin het veel heeft geïnvesteerd. Zowel de winst als de koers zullen dan aantrekken.

Exxon Mobil: -19,9%
Het resultaat voor het tweede kwartaal was dubbel zo goed als een jaar eerder, met dank aan lagere uitgaven en een hogere olieprijs, maar de daling van de productie heeft de markten ontgoocheld. De groep is financieel nochtans erg solide en de koers profiteert van de huidige heropleving van de olieprijs.

IBM: -20,8%
De rentabiliteit lijdt onder de transitie naar nieuwe diensten waarin de groep zich lanceert (o.a. data-analyse), maar dat is volgens ons maar tijdelijk. De strategische wijzigingen zijn noodzakelijk om weer aan te knopen met groei.

Intel: -7,8%
De koers scheert opnieuw hoge toppen (zelfde evolutie als halfgeleider-sector) en de toekomstige resultaten zullen garen spinnen bij de troeven van de groep: technologische voorsprong, in staat om prijzen te bepalen, focus op veelbelovende segmenten (o.a. datacenters).

Deel dit artikel