Analyse
Deceuninck boekte een solide kwartaalresultaat 1 jaar geleden - maandag 4 september 2017
De rentabiliteit zou de volgende jaren moeten opveren.

De winst per aandeel verloor 40% over het 1ste halfjaar, maar de operationele prestaties zijn beter dan men zou denken. Het fundamentele werk van de CEO zou de rentabiliteit de komende jaren moeten verbeteren.
HOUDEN.

Deceuninck zag zijn omzetcijfer in het 1ste halfjaar met 2,6% stijgen, bij nagenoeg stabiele volumes (+ 0,8%). De zwakkere prestaties in Europa (na een uitstekend 2016) en in Turkije werden gecompenseerd door de goede prestaties op het Amerikaanse continent en in Centraal-Europa, ondanks de blijvende moeilijkheden in Rusland. Alles bij mekaar bleef de bedrijfswinst vóór afschrijvingen zowat stabiel (+ 0,6%). Naast het bijsturen van de productlijnen (sterkere klemtoon op producten met hogere toegevoegde waarde) slaagt Deceuninck er ook in om de hogere PVC-prijzen (+ 13,4%) door te rekenen aan zijn klanten en profiteert het van zijn leiderspositie in Turkije om zijn prijzen te verhogen en de devaluatie van de Turkse lira (-21% in 1ste halfjaar) te compenseren. De daling van de winst per aandeel (40%) valt te verklaren door de toename van de investeringen (ondersteuning van de groei in de VS de komende jaren, versteviging positie in Zuid-Amerika vanuit Colombia), door wisselkoersverliezen, en door een normalere belastingvoet dan in 2016. We blijven dan ook tippen op een iets lagere winst per aandeel (0,14 EUR) voor 2017, en op 0,18 EUR voor 2018.

Koers op het moment van de analyse: 3,32 EUR

Het Belgische bedrijf Deceuninck behoort tot de drie grootste Europese producenten van pvc-profielen, van het ontwerp tot de extrusie, voor de bouwsector (deuren, ramen…). De groep realiseert 24% van de verkopen in Oost-Europa en Duitsland. West-Europa (zonder Duitsland) is goed voor 26% van de verkopen, de VS 18% en Turkije voor ongeveer 30%.

Deel dit artikel