Analyse
Ageas boekte een fraai halfjaarresultaat 1 jaar geleden - vrijdag 11 augustus 2017
Maar tot 17/10 kan de schikking in het kader van het Fortis-dossier worden herzien.

Bijgevolg raden we u aan om, al staat de groep financieel sterk en wil ze haar marktpositie verder uitbreiden, het aandeel niet te kopen.
HOUDEN.

In de 1e jaarhelft steeg het premie-inkomen met 4,1%. Vooral Azië (m.n. China) presteerde sterk. In België leed de verkoop van levensverzekeringen echter onder de lage rente. Zonder de uitzonderlijke meerwaarde op de verkoop van een dochter in Hongkong in 2016, steeg de verzekeringswinst met 12%, ondanks een onverwachte aanpassing van de Britse verzekeringsregels die op de winst woog (ook nog in 2e halfjaar). De nettowinst, die rekening houdt met de nasleep van het Fortis-drama, klokte af op 1,40 EUR per aandeel (t.o.v. verlies in 2016 door hoge voorzieningen m.b.t. de schikking). Met een gunstige gecombineerde ratio (hogere premies dan schadevergoedingen), een hoge solvabiliteitsratio (sterke kapitaalbuffer) en ruim 1,7 miljard in kas staat Ageas financieel sterk. Het gaat daarom verder eigen aandelen inkopen en kijkt tevens uit naar overnames (versterking positie in België en Portugal en/of nieuwe markt aanboren, namelijk Indonesië). We tippen op een winst per aandeel van 3,39 EUR in 2017, 3,96 EUR in 2018 en 4,10 EUR in 2019.

Koers op het moment van de analyse: 38,86 EUR

Ageas is een internationale verzekeringsholding die actief is in België, het VK en 14 andere landen in Europa en Azië. Als opvolger van Fortis sleept ze nog een aantal rechtszaken uit het verleden mee.

Deel dit artikel