Analyse
Orange Belgium publiceerde degelijke halfjaarcijfers en bevestigde zijn ambities voor heel 2017 1 jaar geleden - vrijdag 28 juli 2017
Wel heeft de groep het al jaren lastig om op te boksen tegen Telenet en Proximus.

De achterstand op deze 2 grote concurrenten is beduidend.
VERKOPEN.

Ondanks lagere roaminginkomsten steeg in de 1e jaarhelft de omzet met 1,4% en de bedrijfswinst vóór afschrijvingen met 8,4%. Wel wogen hogere afschrijvingen (de gebruiksduur van activa zoals netwerkapparatuur nam af, wordt dus sneller afgeschreven) op de nettowinstgroei (+7,8%; 0,46 EUR per aandeel). Verder loopt de groei van het aantal digitale tv-abonnees wat achter op schema. Toch meent de CEO nog steeds de kaap van 100 000 te zullen ronden tegen eind 2017 (o.i. vrij ambitieus). Orange profileert zich op dit vlak als prijsbreker en zal wellicht profiteren van de Easy Switch (ingevoerd op 1/7), waarbij klanten gemakkelijk van vaste telecomoperator kunnen wisselen. Ook kunnen de voorstellen van de regulator om de concurrentie te boosten, op termijn leiden tot een makkelijkere, goedkopere toegang tot het netwerk van Telenet en Proximus. Ook zou Orange vanaf 2018 minder belastingen moeten betalen (zomerakkoord regering). Vanaf 2019 zal het wel veel mobiele klanten verliezen (Telenet-klanten zullen het overgenomen BASE-netwerk gebruiken). We tippen op een winst per aandeel van 0,92 EUR in 2017, 1,02 EUR in 2018 en 1,10 EUR in 2019.

Koers op het moment van de analyse: 21,15 EUR

Orange (ex-France Télécom) is de grootste Franse telefoonoperator (vaste en mobiele telefonie, internet, televisie …). De groep is ook goed ingeplant in Spanje, Polen en België (Mobistar). Ze mikt op Afrika en het Midden-Oosten om haar groei te stimuleren.

Deel dit artikel