Analyse
Het aandeel van Corning is op minder dan 2 jaar met 79% geklommen 1 jaar geleden - vrijdag 7 juli 2017
Moet u het aandeel houden of verkoopt u best?

Een forse maar niet overdreven stijging gezien de vooruitzichten van de groep. Toch is het te vroeg om uw winst op te strijken. Zorg er echter voor dat uw aandelen Corning niet meer dan 10% van uw portefeuille bestrijken. HOUDEN.

 

Nummer één in innovatie

Corning is 's werelds nr. 1 in componenten voor tv- en pc-schermen (40% marktaandeel). De tak is goed voor 34% van de omzet en 59% van de winst. Daarnaast produceert de groep componenten voor glasvezel en deeltjesfilters en speciale materialen voor o.a. smartphones en auto's. Ook hier is ze de absolute nr. 1. Zo investeert ze elk jaar ±8% van de omzet in R&D (4% bij de concurrentie), waardoor ze hoogtechnologische producten kan blijven aanbieden. Bijgevolg kan ze hoge prijzen hanteren, wat de omzet de winstgevendheid hoger drijft.

 

Degelijke vooruitzichten

Bij de bekendmaking van de (hoger dan verwachte) kwartaalresultaten maakte de directie voor de volgende jaren fraaie vooruitzichten bekend, rekening houdend met de volgende factoren. Zo zullen in de componenten voor tv- en pc-schermen de prijzen trager terugvallen, en dit terwijl de vooruitzichten voor de verkochte volumes rooskleurig blijven ogen. In de glasvezelcomponenten (17% van de winst) kondigden de 2 Amerikaanse telecomgiganten AT&T en Verizon dan weer nieuwe investeringen aan in het kader van de uitrol van het 5G-netwerk. Bijgevolg handhaaft de groep haar omzetdoelstelling voor deze tak tegen 2020, namelijk 5 miljard USD (3,2 miljard in 2016). In de speciale materialen (11% v.d. winst) zal Apple 200 miljoen investeren in het kader van zijn partnership met Corning en Samsung (dat een belang aanhoudt in Corning). Het ultraresistente glas Gorilla Glass doet bovendien geleidelijk aan zijn intrede in de autosector. Bijgevolg heeft de directie vertrouwen in de toekomst: ze trok het kwartaaldividend op met 15% en koopt verder eigen aandelen in.

Gezien de kwaliteiten van de groep liggen de waarderingsratio's zeker niet te hoog: zo bedraagt de koers-winstverhouding 19 (iets lager dan het gemiddelde van de Amerikaanse aandelen) en de koers-boekwaardeverhouding 1,6 (t.o.v. gemiddeld 3,1).

 

Koers op het moment van de analyse: 29,81 USD

 

Corning is een Amerikaanse groep gespecialiseerd in onderdelen voor lcd-schermen voor tv's en pc's, telecomapparatuur, speciale materialen (schermen voor smartphones, notebooks, tablets,...), milieutechnologie (keramiek voor filters voor vervuilende stoffen), levenswetenschappen (apparatuur voor onderzoek in de chemie, farmacie...).

Deel dit artikel