Analyse
2017 zal voor de biotech argenx een rustig jaar zijn 1 jaar geleden - donderdag 20 juli 2017
Inzetten op argenx is meer een gok dan een belegging.

De eerste resultaten van het lopend klinisch onderzoek verwachten we niet voor het 2e halfjaar 2018. En een commercialisering is verre toekomstmuziek. Geen enkel van de producten van de groep bereikte tot nog toe namelijk de laatste klinische fase. De koers ging al fors hoger, verkoop dus dit erg riskante aandeel (4) of vermijd het.

 

Immunotherapie

argenx, ontstaan in 2008, doet onderzoek naar antilichamen aangewend in de immunotherapie. Deze discipline focust op de versterking van het afweersysteem opdat ons lichaam ziektes beter zou kunnen bestrijden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van lamaproteïnen. Gezien het afweersysteem van lama's gemeenschappelijke punten vertoont met het onze, worden ze gebruikt bij een aantal behandelingen.

 

Kaspositie niet zorgwekkend

Na 2 kapitaalverhogingen in 2016 en zijn intrede op de Nasdaq in mei, kan argenx bogen op ±160 miljoen aan cashmiddelen. In de komende jaren zal het onderzoek steeds meer liquiditeiten opslorpen (±40 miljoen voor 2017). Ook zijn nieuwe kapitaalverhogingen over 2 jaar niet uitgesloten. Wel zouden de 4 partnerships afgesloten voor de ontwikkeling van behandelingen (in vroege stadia) in geval van succes later nog flink wat cash kunnen opbrengen.

 

Lancering niet voor morgen

Het onderzoek vordert maar geen enkele behandeling van argenx (we hebben het wel niet over de partnerships) raakte al verder dan het 2e stadium (een volledig klinisch onderzoek telt 3 stadia). Momenteel bevinden 2 producten zich in fase 2 en dit voor behandeling van 3 aandoeningen: een bloedziekte, een type kanker, een neuromusculaire ziekte. Statistisch gezien hebben behandelingen in de oncologie en neurologie bij klinisch onderzoek het minste kans op slagen. In het huidige stadium hebben de 2 behandelingen in kwestie minder dan één kans op de 10 om ooit op de markt te verschijnen. Voor de behandeling van de bloedziekte is dit één kans op 3. En zelfs al wordt één van de producten ooit gecommercialiseerd, dan nog zal dit pas over 6 à 7 jaar zijn. Tot dan zullen de verliezen zich opstapelen. Voor kleine biotechs met pipelines waarin amper een paar molecules zitten, is het dus vaak één grote loterij. Inzetten op dergelijke aandelen is dan ook meer een gok dan een belegging. We raden u bijgevolg aan om argenx te vermijden.

 

Koers op het moment van de analyse: 17,65 EUR

Deel dit artikel