Analyse
Is de koersopvering van TiGenix gerechtvaardigd? 1 jaar geleden - vrijdag 9 juni 2017
Ja, in geval de behandeling Cx601 een commercieel succes wordt. Vandaag is dit echter nog een gok.

Schrikt het hoge risico u af, raden we u aan te verkopen.

 

Omzet van minstens 500 miljoen euro

De omzet van Cx601, een stamcelgebaseerd product tegen perianale fistels die o.a. voorkomen bij de ziekte van Crohn, zou op termijn kunnen oplopen tot 500 miljoen à 1 miljard EUR per jaar.

Daar TiGenix zelf niet over verkoopteams beschikt om dokters te benaderen, besloot het de commercialisering van Cx601 buiten de VS toe te vertrouwen aan het Japanse Takeda. Geschat wordt dat Takeda op termijn in Europa een jaarlijkse omzet zou kunnen boeken van 200 à 300 miljoen EUR, waarvan TiGenix zoals in het akkoord beschreven staat, 18% zal opstrijken.

In geval een dergelijk akkoord wordt geëxtrapoleerd, dan zou de omzet van TiGenix wereldwijd 90 à 180 miljoen EUR per jaar kunnen bereiken, zonder rekening te houden met de extra stortingen in geval van licentieakkoorden (m.b.t. de verkopen, toelatingen...). In dit opzicht en rekening houdend met het feit dat het labo over ± 60 miljoen aan cashmiddelen beschikt, ligt de beurskapitalisatie (220 miljoen) inderdaad aan de lage kant.

 

Maar…

Cx601 slaagde voor alle klinische testen. Ook zal het labo wellicht tegen eind 2017 de toelating krijgen om het product te commercialiseren. Is dit het geval (9 kansen op 10), dan zal het in het 1e halfjaar 2018 op de Europese markt worden gebracht. Maar in de VS zal dit niet voor 2020-21 gebeuren. Daar moet fase III van het onderzoek nog van start gaan.

Tot dan zullen de verliezen blijven opstapelen want al zitten in de pipeline amper 2 behandelingen in ontwikkeling (fase II), toch slorpen deze flink wat onderzoekskosten op en zullen over 2 jaar verse liquiditeiten moeten worden gevonden.

Gezien een behandeling 20.000 EUR kost, is het commercieel succes ervan erg afhankelijk van de mate waarin de patiënten hiervoor zullen worden terugbetaald (tot nog toe onbekend). Dit is één van de redenen waarom ChondroCelect, het eerste product dat TiGenix op de markt bracht, flopte.

Daar Cx601 een alternatief vormt voor een operatie, is het erg belangrijk dat geneeskundigen het product aan hun patiënten aanbevelen. Hierover kan ThromboGenics, waarvan Jetrea flopte, helaas niet meespreken.

 

Koers op het moment de analyse: 0,86 EUR

Deel dit artikel